Kategoriat
Peliarvostelut

AniMix

Ikä: 6+. Millainen on seeprasika, entä hyljevuohi? Tällaisia sekasikiöitä pelaajat joutuvat AniMix-pelissä piirtämään. Osaatko arvata oikein?

Millainen on seeprasika? Entäs mehiläisvuohi? Kuinkas koiralehmän laita? AniMix pistää pelaajat isojen haasteiden eteen, kun esiin marssitetaan mitä kummallisimpia sekasikiöitä. Jos olet taitava piirtämään luonnonoikkuja tai tunnistamaan niitä toisten piirroksista, pärjäät hienosti tässä pelissä.

AniMix on kirjaimellinen lastenpeli, lapsilta lapsille, sillä sen ovat suunnittelleet Emely ja Lukas Brand. Näiden vähän yli 10-vuotiaiden pelisuunnittelijoiden menestys selittynee sekä perintötekijöillä että ympäristön vaikutuksella, sillä Emelyn ja Lukaksen vanhemmat ovat palkitut pelisuunnittelijat Inka ja Markus Brand.

Pelin idea

AniMixin kansiPeli koostuu kuudesta laatasta, joissa on numerot 1–6. Jokaiselle laatalle pelataan eläinkortti, niin että jokaista numeroa vastaa joku eläin. Vuorossa oleva pelaaja ottaa noppakupin, ravistelee sitä ja kurkistaa sitten numerot, näyttämättä niitä muille. Sitten on piirtämisen aika.

Pelaajan on piirrettävä eläin, jossa yhdistyvät nopanheiton osoittamat eläimet. Muiden on puolestaan arvattava, mistä eläimistä on kyse. Jos joku aavistaa, hän tarttuu pelialueen keskellä tönöttävään vaaleanpunaiseen seeprasikaan ja puristaa sitä, jolloin sika röhkii. Se on piirtäjälle merkki lopettaa piirtäminen hetkeksi.

Jos arvaus eläimistä menee oikein, arvaaja ja piirtäjä ottavat noppien osoittamat kortit, yhden kumpikin, ja laittavat ne pistepinoonsa. Jos arvaus meni väärin, piirtäjä jatkaa ja arvaaja ei saa enää tällä kierroksella arvata.

Kierroksen jälkeen eläinkortit täydennetään pakasta ja seuraava pelaaja piirtää. Kun pakka loppuu, peli päättyy ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

AniMix-yleiskuva. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Kuva: Daniel Danzer / BGG

Piirustustaidot testiin

AniMix on hauska peli, joka vaatii vain vähän piirustustaitoja. Mikään varsinainen piirtämiskilpailu se ei ole ja aika vaatimattomillakin piirustustaidoilla pärjää. Mielenkiintoista oli kuitenkin huomata, miten neljävuotiaan piirtämistaidot eivät vielä oikein riittäneet, vaikka muuten kyseessä olikin ikäisekseen taitava piirtäjä: ajatus siitä, että pitäisi yhdistää kaksi eläintä yhteen kuvaan oli vielä liian haastava, joten tyttö piirsi ensin tarkkaan mallista toisen eläimen ja ryhtyi sitten piirtämään toista.

Samoin arvaaminen osoittautui vähän vaikeaksi: tyttö ryhtyi innokkaasti arvaamaan siinä vaiheessa, kun kuvaan oli piirretty vasta toista eläintä, eikä toisesta oikeastaan edes voinut olla mitään tietoa.

Ekaluokkalaiselle isoveljelle peli sujui jo paremmin, eli valmistajan ikäsuositus 6+ taitaa osua aika hyvin kohdalleen. Eskari-ikäisten kuvittelisi tässä jo pärjäävän. Pelaajien on myös syytä olla suhtkoht samalla tasolla, sillä pelissä ei ole minkäänlaisia tuurielementtejä loiventamassa, joten taitavampi pelaaja voittaa ja sillä hyvä. Toisaalta peli on melko helppo, arvattavia eläimiä on kuitenkin kerralla vain kuusi, joten vaihtoehtoja ei liikaa ole.

AniMix on siis kevyellä varauksella kelpo peli. Kuvittelisin, että vaikkapa esikoulussa tämä toimisi oikein hyvin ja perhepelinäkin jos kaikki lapset ovat juuri sopivan ikäisiä ja aikuiset löysäilevät sopivasti. Sellainen on tietysti aina vähän tylsää, koska mieluummin pelaisi pelejä, joissa on vähän tuuria tasoittamassa peliä niin että kaikki voisivat pelata kunnolla ja silti jokaisella olisi mahdollisuus voittaa.

Seeprasika. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Seeprasika sanoo “röh”. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Faktat AniMixista

Suunnittelija: ,

JulkaisijaCompeto (2013)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot oppia ja opettaa.

Onnen vaikutus: Vaikka noppia ja kortteja on mukana, varsinaista tuurielementtiä pelissä ei oikeastaan ole. Saisi ehkä olla, nyt peli on puhtaasti arvailuhoksottimista kiinni.

Vuorovaikutus: Yksi piirtää, muut arvaavat, joten hereillä on oltava koko ajan.

Teema: Seeprapossu on hieno ja pelin aihepiiri muutenkin lapsiin vetoava.

Uudelleenpelattavuus: Peli on sitä samaa piirtämistä ja arvaamista joka kierroksella eikä muuksi muutu. Yksittäinen peli on melko lyhyt, eikä sen aikana ehdi pitkästyä, mutta monta peliä ei peräkkäin jaksaisi pelata.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole minkäänlaista tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–6. Peli toimii hyvin eri pelaajamäärillä, enemmän on tietysti hauskempaa, mutta omaa vuoroaan joutuu silloin odottamaan kauemmin.

Pituus: Noin 20-30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *