Kategoriat
Peliarvostelut

Velhojen yö

Ikä: 6+. Velhojen yö on lautapeli, jota täytyy pelata täysin pimeässä. Osa nappuloista loistaa pimeässä ja osa muuttuu täysin näkymättömiksi.

Velhojen yön erikoispiirre on poikkeuksellinen, sillä peliä kuuluu pelata täysin pimeässä. Kuulostaa typerältä, mutta asiaan tulee tolkkua, kun selviää, että osa pelin nappuloista loistaa pimeässä. Peli perustuukin siihen, että osa nappuloista on näkymättömiä — tätä onkin hyvin vaikea toteuttaa muuten kuin pelaamalla säkkipimeässä.

Peli on voittanut As d’Or -palkinnon eli Ranskan Vuoden peli -palkinnon lastenpelisarjan.

Pelin idea

Sinänsä Velhojen yö on yksinkertainen näppäryyspeli. Joukko nappuloita ladotaan korotetulle pelilaudalle. Pelaajilla on velhot, laudan keskellä on levyn peittämä syvennös ja sen ympärillä joukko patoja. Tarkoitus on työntää velholla oma pata syvennökseen.

Pelaajat näkevät velhot, padat, levyn päällä olevan tulen ja syvennöstä osoittavan renkaan. Muut nappulat ovat näkymättömiä ja liikkuvat työnnettäessä arvaamattomasti eri suuntiin. Pelaaja voi yrittää työntää pataansa eteenpäin, mutta todennäköisesti se lähtee kiertämään sivulle. Pelaaja saa vuorollaan yrittää, kunnes jotain putoaa pelilaudalta pöydälle ja kuuluu kolahdus.

Velhojen yö

Näppärä keksintö

Pimeässä pelaamisen idea on lähestulkoon nerokas ja peli on nopeaa ja riemukasta hupia myös aikuisten kesken. Sinänsä peli on varsin yksinkertainen ja on hieman epäilyksenalaista, kauanko pimeässä pelaamisen kikkavaikutus peliä kannattelee, mutta varsinkin jos sopivien peliolosuhteiden järjestäminen vaatii tekemistä, peliä tulee luultavasti pelattua sen verran harvoin, että se pysyy tuoreena.

Peliä voi toki pelata myös päivänvalossa. Silloin pelin luonne on toinen, strategisempi. Velhojen yö on kuitenkin parhaimmillaan yöllä ja pimeässä. Ovela peli sopiikin hyvin talvi-iltojen ajanvietteeksi — antaa pelin levätä valoisat kesäyöt.

Tältä näyttää Velhojen yö pimeässä. Kuva: Michael Hezard
Tältä näyttää Velhojen yö pimeässä. Kuva: Michael Hezard

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Drei Magier Spiele, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 10-20 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Velhojen yö”

Velhojen yö on omasta mielestäni enemmän lelu kuin peli. Pimeässä hohtavat nappulat on toki hauska efekti ja sopivan nuorelle pikkuväelle se riittää varmaan pidemmäksikin aikaa, mutta pelaajalle pelattavaa ei ole. Pelin kasaaminen kestää huomattavasti kauemmin kuin itse pelaaminen (joka voi päättyä ensimmäisen parin kierroksen aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *