Kategoriat
Peliarvostelut

Catanin uudisasukkaat junior

Ikä: 6+. Suositun pelisarjan lapsille suunnattu Catanin uudisasukkaat junior esittelee klassikkopelin parhaat ominaisuudet kuusivuotiaille sopivassa muodossa.

Catanin uudisasukkaat on suosittu pelisarja, joka on laajentunut moniin suuntiin. Lastenpelit ovat luonnollinen suunta, sillä peruspeli on sen verran haastava, ettei sitä aivan pienimpien lasten kanssa voi pelata. Catanin uudisasukkaat junior tekee pelistä lapsiystävällisemmän.

Kyseessä ei ole ensimmäinen lastenversio Catanista. Suomessakin on nähty Kids of Catan, erittäin yksinkertainen aivan pikkulapsille sopiva lautapeli. Catanin uudisasukkaat junior on kuitenkin oikea lautapeli, joka onnistuu tiivistämään olennaiset ideat Catanista helpommin omaksuttavaan muotoon.

Pelin idea

Uudisasukkaiden sijasta tässä pelissä ollaan merirosvoja. Pelaajat rakentavat laivoja ja merirosvoleirejä, tavoitteenaan saada kaikki omat merirosvoleirit ensimmäisenä laudalle. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää raaka-aineiden keräämistä ja vaihtokauppaa muiden pelaajien kanssa.

Kierrokset alkavat totuttuun tapaan resurssinopan heittämisellä. Tällä kertaa noppia on vain yksi. Numerot 1-4 tuottavat perusraaka-aineita, numero 5 harvinaisempaa kultaa ja kuutosella liikkuu kummitus. Kummituksella ei voi varastaa toisten pelaajien kortteja, mutta se blokkaa tuotannon rosvon tapaan.

Catanin uudisasukkaat junior

Raaka-aineilla rakennetaan laivoja eli teitä ja leirejä eli kyliä. Leirit tuottavat raaka-aineita. Tienrakentaminen on astetta yksinkertaisempaa, ketjussa joka toisen on oltava laiva ja joka toisen leiri, sen mutkikkaampia rakennelmia ei voi tehdä.

Leirien ja laivojen lisäksi voi ostaa papukaijakortteja. Niistä löytyy ritareita vastaavia kortteja, joilla siirretään rosvoa eli kummitusta. Suurin armeija -bonus on toteutettu siten, että eniten kummitusta siirtäviä kortteja kerännyt saa laittaa oman leirinsä kummituksen saarelle, saaden näin yhden pisteen edun. Korteista voi saada myös muita etuja. Kortteja ei voi pantata, vaan ne luetaan ja käytetään heti. Riittää siis, että yksi pelaajista osaa lukea.

Vaihtokauppaa voi käydä paitsi toisten pelaajien ja pelin kanssa (3:1-vaihdoilla), myös näppärän torin kanssa. Torilla on alussa tarjolla yksi resurssi joka lajia ja jos tori jossain vaiheessa täyttyy samoista tuotteista, se nollataan. Tori helpottaa vaihtoja. Myös 2:1-vaihdot mahdollistavat satamat ovat mukana pelissä, rakentamalla tiettyihin ruutuihin leirin saa itselleen sattumanvaraisen sataman.

Pelissä on värikäs pelilauta ja tyylikkäät muovinappulat. Kuva: Competo
Pelissä on värikäs pelilauta ja tyylikkäät muovinappulat. Kuva: Competo

Näpppärä lasten Catan

Catanin uudisasukkaat junior pelkistää Catanin kuvioita huomattavasti, mutta kokonaisuus toimii. Lopputuloksena on lapsille sopiva Catan-peli, jossa on peruspelistä tuttuja elementtejä, mutta helpommassa muodossa. Kortit vaativat lukutaitoisen pelaajan, mutta muuten lapset voivat pelata peliä keskenäänkin.

Valmistajan ikäsuositus on kuusi vuotta ja oman kokemukseni perusteella se pitää paikkansa. Testipeleissä kuusi- ja kahdeksanvuotiaat pelaajat suorastaan hullaantuivat Catanin merirosvojen maailmaan. Tätä kun aikansa pelaa, siirtyminen aikuisten Cataniin sujunee astetta kitkattomammin. Mikä parasta, aikuistenkaan ei tarvitse kytkeä aivoja pois päältä Junioria pelatessaan, vaan pelissä on hitunen mietittävää myös aikuisille.

Faktat Catanin uudisasukkaat juniorista

Suunnittelija:

Julkaisija: Kosmos, Competo (2007)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen. Kunhan aikuinen opettaa säännöt ja pelaa pelin-pari, lapset pystyvät pelaamaan peliä itsekin, jos joukossa on vähintään yksi lukutaitoinen.

Onnen vaikutus: Pelissä on melko paljon tuuria, mutta useimmat nopanheitot tuottavat jokaiselle jotakin. Onnen vaikutus on lastenpeliksi ihan sopivalla tasolla.

Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on melko rajallista. Laudalla on sen verran tilaa, että kovin kiivasta rakennuspaikkojen blokkailua ei nähdä. Vuorovaikutus rajoittuukin pääasiassa kummituksella kiusaamiseen ja kaupankäyntiin.

Teema: Mielenkiintoisesti lastenversioon on otettu teemaksi merirosvot ja resursseihin miekat ja rommitynnyrit, mutta muuten peli on hyvin rauhanomainen ja leppoisa. Teema toimii ja pelin ulkoasu on miellyttävä, yksityiskohtaiset muovinappulat ovat hauskat.

Uudelleenpelattavuus: Pelilauta on kiinteä, eli peruspelin satunnaisesta laudasta syntyvää uudelleenpelattavuutta Junior ei tarjoa. Riittää tässä silti pelattavaa, lapset ehkä muutenkin kestävät paremmin saman pelin toistoa yhä uudestaan.

Kieliriippuvuus: Korteissa on tekstiä, joten täysin kielivapaa peli ei ole. Sinänsä peliä voi pelata kielestä riippumatta, kunhan mukana on vähintään yksi pelaaja, joka osaa kortit lukea.

Pelaajamäärä: 3–4

Pelin pituus: 30–45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *