Kategoriat
Artikkelit

Naisten suunnittelemia pelejä

Mietityttääkö pelihaasteen kohta “naisen suunnittelema peli”? Tässä jutussa esitellään joukko tunnettuja naissuunnittelijoita ja heidän lautapelejään.

Tapani Aulun pelihaasteessa on kohta “naisen suunnittelema peli”. Tämä voi äkkiseltään tuottaa hieman harmaita hiuksia, sillä vaikka asia on toki kehittynyt parempaan suuntaan, lautapelien suunnittelu on vielä melko miehistä puuhaa.

On kuitenkin helppoa löytää naisten suunnittelemia pelejä. Tämä artikkeli ei ole missään nimessä kaikenkattava listaus, mutta ainakin tällä pääsee alkuun ja listalta löytyy varmasti itse kullekin sopiva peli, jolla kuitata pelihaasteesta tämä kohta tai muuten tutustua naisten suunnittelemiin peleihin.

Mitä väliä suunnittelijan sukupuolella on tietysti hyvä kysymys. Pelatessa sillä ei olekaan mitään merkitystä: on aivan yhdentekevää, millainen ihminen on pelin suunnittelut, jos se vain toimii pelinä. Laajemmin asialla on kuitenkin merkitystä. Pelaaminen yhteiskunnallisena ilmiönä esimerkiksi näyttäytyy eri valossa, jos siinä esiintyy aktiivisina toimijoina molempia sukupuolia ja erilaisia ihmisiä, eivätkä kaikki tekijät ole samasta puusta veistettyjä.

Myös pelaajat voittavat. Kun kyse on pelien kaltaisesta kulttuurituotteesta, tarjolla oleva valikoima on sitä rikkaampi ja monipuolisempi, mitä monipuolisempia ovat tekijät. Tämä koskee niin sukupuolia kuin erilaisia kulttuureita ja muita väestöryhmiä.

Inka Brand

Käytännössä yksinomaan miehensä Markus Brandin kanssa yhteistyössä pelejä suunnitteleva Inka Brand on yksi tämän hetken aktiivisimmista pelisuunnittelijoista. Brandin pariskunta tekee pelejä työkseen ja se näkyy tuotannon laajuudessa ja laadussa: BoardGameGeekiin pariskunnalle on listattu vuoden 2006 jälkeen yli 100 nimikettä.

Brandien arvostetuimpia pelejä ovat Kennerspiel des Jahres -voittaja Village ja Spiel des Jahresilla palkittu Exit-pakohuonepelien sarja. Muista Brandien peleistä voisi mainita vaikkapa Rajas of the GangesinLa BocanMaagisen tornin ja Saint Malon.

Brandeista puheen ollen: perheen lapset Lukas ja Emely ovat myös tehneet pelejä. Lasten ludografiasta löytyy muun muassa huiputuspeli Mogel Motte ja eläinpeli AniMix.

Inka ja Markus Brand
Inka ja Markus Brand Spiel-messuilla 2016. Kuva: Ticketautomat (CC BY-SA)

Doris Matthäus

Doris Matthäus tunnetaan paremmin kuvittajana; hän on yksi ensimmäisiä maailmalla maineeseen nousseita saksalaisia pelikuvittajia. Matthäusin tunnetuin kuvitustyö on Carcassonnen alkuperäinen versio.

Suunnittelukrediittejäkin löytyy, lähes yksinomaan yhdessä puoliso Frank Nestelin kanssa. Doris & Frank -pelifirma oli aktiivinen erityisesti 1990-luvulla, 2000-luvun puolella tuotanto on hiipunut.

Doriksen ja Frankin suosituimpia pelejä ovat korttipelipaketti Mü & More, eläimellinen kiipeämispeli Frank’s Zoo, alkulimapeli Primordial Soup ja siilipeli Igel Ärgern.

Igel Ärgernin kansi
Igel Ärgern edustaa Doris Matthäusin varhaista tuotantoa.

Andrea Meyer

Andrea Meyer oli aktiivisimmillaan 2000-luvun alussa ja teki monia vähän tunnettuja, mutta hyvin omaperäisiä pelejä. Meyerin tunnetuimpia pelejä ovat asiakirjojen arkistoimista käsittelevä Ad Acta ja ostoskeskusten rakentelupeli Mall World.

Flaminia Brasini

Italialaisen Acchitocca-suunnittelijakollektiivin jäsenenä Flaminia Brasini on osallistunut monen arvostetun pelin suunnittelutyöhön. Listalta löytyy muun muassa Leonardo da Vinci, Lorenzo il Magnifico, Egizia ja Coimbra.

Susan McKinley Ross

Suunnittelijana Susan McKinley Ross tunnetaan varmasti parhaiten Qwirklen tekijänä.Qwirkleä on myyty jo yli kaksi miljoonaa kappaletta, mikä on todella huikea luku. McKinley Ross myy suunnitteluosaamistaan Idea Duck -firman kautta.

Åse Berg

Puolisonsa Henrik Bergin kanssa pelejä suunnitteleva Åse Berg on suunnitellut menestyksekkään ja paljon laajentuneen Rattus-peliperheen ja nerokkaan Oregonin.

Cowboy-meeplet auringonlaskussa. Kuva: Mikko Saari
Oregonin cowboyt. Kuva: Mikko Saari

Nikki Valens

Fantasy Flight Gamesilla työskennellessään Nikki Valens sai suunnittelukrediittejä moniin Cthulhu-peleihin. Mansions of Madnessin toinen laitos on yksin Valensin nimissä, yhteistyössä muiden FFG:n suunnittelijoiden kanssa on tehty Eldritch Horror ja sen lisäosia, Arkham Horrorin kolmoslaitos, Legacy of Dragonholt ja Star Wars: Empire vs Rebellion. (Joskin tarkalleen ottaen Nikki Valens on muunsukupuolinen.)

Rebecca Bleau

Rebecca Bleau pyörittää puolisonsa Nicholas Cravottan kanssa BlueMatter-kehitysfirmaa, joka tekee pelisuunnittelua muille firmoille. Bleaun nimi koristaa muun muassa Escape the Room -sarjan pelejä.

Anja Wrede

Anja Wrede on lastenpeleihin erikoistunut suunnittelija, joka on julkaissut kymmeniä lastenpelejä. Lautapelioppaassa niistä on esitelty Dragi. Samasta nimestä huolimatta Anja Wrede ei ole Carcassonnen suunnittelijan Klaus-Jürgen Wreden puoliso.

Muita naisten suunnittelemia pelejä

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *