Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

PitchCar (Carabande)

Jotkut pitävät Formula Dé:tä parhaana autourheilupelinä. Se on yhden koulukunnan mielipide. Toinen koulukunta langettaa kunnian PitchCarille, jonka lähestymistapa on hieman konkreettisempi ja viihteellisempi. PitchCarissa ei simuloida tosielämän formuloita, vaan neppaillaan puukiekkoja pitkin puista autorataa.

PitchCar ilmestyi alunperin nimellä Carabande. Vanha ja uusi versio eivät tietääkseni ole yhteensopivia, mutta Carabandea ja sen lisäosia on ylipäätään hyvin vaikeaa saada käsiinsä.

Pelin idea

PitchCarin kansiPelin säännöt opettaa alle minuutissa. Kukin neppaa vuorollaan. Ulosajo on hukattu vuoro, nurinpäin kääntynyt auto tietää seuraavankin vuoron hukkaamista. Ensimmäisenä maaliin ehtinyt voittaa.

Vaikka säännöt ovat helpot, nakkisormet saavat nöyrtyä. Autoa kuvaavan kiekon saaminen sinne minne sen haluaa ei aina ole helppoa, varsinkaan pahimmassa tungoksessa. Tuurillakin on osansa, radan palat kun eivät aina liity toisiinsa aivan saumatta. Epätasainen liitoskohta saattaa singauttaa kiekon maata kiertävälle radalle. Tämä on yksi yleisimpiä syitä, miksi joku ei PitchCarista pidä.

Huippuluokan seurapeli

PitchCar on upea seurapeli, joka viihdyttää niin lapsia kuin aikuisia. Pelin äärelle mahtuu jopa kahdeksan pelaajaa. Ongelmana voi tosin olla pöytätila, peli kun on varsin laaja. Lattialla voi pelata, mutta mukavaa se ei ole, varsinkaan aikuisille.

Peliin on muutama lisäosa (Extension, Extension 2, Special Long Straights, Stunt Race), jotka sisältävät uusia ratapaloja ja mahdollistavat siten aikaisempaa villimmät ja haastavammat radat. Ilmankin pärjää, mutta jos peliä pelaa paljon, näillä saa ratoihin vaihtelua.

PitchCar Mini on pienikokoisempi versio pelistä. Halvempi hinta on plussaa ja pienempi peli on helpompi kuljettaa mukana, mutta jos lompakko ja pöytätila sallivat, isompi on luultavasti parempi ostos.

Suunnittelija:
Julkaisija: Ferti, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 2-8
Pituus: 30 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “PitchCar (Carabande)”

Pelin äärelle mahtuu myös huomattavasti enemmän kuin 8 pelaajaa, jos pelinappuloita on useampia, säännöt sallivat vaikka kuinka monta pelaajaa. Itselläni on (jostain johkautunu) kaksi Pitch Car -settiä, ja kun sattumalta peleissä oli vielä eri väriset nappulat, niin yli 10 pelaajakin peli onnistuvat.

Tuntuu, että olen vähän joka toisen pelin kohdalla valitellut AP-vaaraa, mutta Pitch Carissa sitä ei ole, en ainakaan ole kohdannut. Hauskaa voi siis pitää isollakin porukalla, koska oma vuoro tulee aina nopeasti, oli pelaamassa kuinka monta vain.

Meillä käytössä on aina niin sanotu pity-shot-variantti, jossa pelataan niin, että kierroksen aloittaa aina se, joka on pisimmällä ja siitä järjestyksessä mennään kunnes viimeisenä ollut pääsee pelaamaan. Jos hän ei ohita ketään, hän saa toisen neppauksen heti perään. (Kolmatta ei tule vaikka edelleen olisi viimeisenä).

Lisäksi isolla porukalla pelaamme lähes aina parikisaa, jossa ”tallikavereden” sijoituspisteet lasketaan yhteen. Lisäksi parin vuorolla tallikaveri voi nostaa oman nappinsa pois radalta, jolloin kaveri voi ohittaa ”alta”.

Optionaalisia tuunauksia peliä piristämään:

Mailat: Autoja nepataan ylimääräisellä reunakaiteella.

Kaistanvaihto: Autoa saa liikuttaa ennen neppausta vasemmalle tai oikealle haluamaansa kohtaa (ei vain auton leveyden verran).

Uusinta: Jokainen pelaaja saa kolme uusintaneppausta.

Ohitus: Kanssapelaajan ohituksesta saa uuden neppauksen.

Ruuhka: Ennen omaa neppausta saa halutessaan asetella käyttämättömiä autoja radalle haluamiinsa kohtiin, yleensä helpottamaan optimaalista etenemistä kimmokkeiden avulla.

Törmäys: Kuten edellinen, mutta lisäksi oman auton on osuttava vähintään yhteen autoon, muuten tulee virhe ja auto palautetaan lähtöpisteeseen.

Kiilaus: Toisen pelaajan kiilaminen pois radalta antaa uuden neppauksen. Kiilattu auto palautetaan radalle. Samaa autoa ei saa kiilata pois radalta enemmän kuin kerran vuorossa.

Sääntömuunnoksia voi kehitellä lisää kroketti/biljardi/poolisäännöistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.