Kategoriat
Artikkelit

Crokinole-laudan valmistaminen

Crokinole-laudan ohjeita kysellään aina toisinaan. En ole tehnyt omaa lautaani itse, joten en osaa neuvoa sen tarkemmin työn eri vaiheissa, mutta näillä mitoilla pitäisi puutyöt osaavan päästä alkuun. Alla on kuva minun laudastani, joka edustaa ulkonäöltään melko yksinkertaista perusmallia, Hilinskien galleriasta voi käydä katselemassa todella näyttävien lautojen mallia.

Materiaaleiksi helpoin vaihtoehto taitaa olla vaneri ja MDF-levy.

Pelialueen halkaisija on 66 cm. Tapit ovat kehällä, joka on keskipisteestä 102 mm etäisyydellä. Seuraava kehä on niinikään 102 mm päässä, ja sitä seuraava myös. Tästä kehästä on sitten tuuma eli 25,4 mm pelialueen reunaan. Pelialueen reunasta koko laudan reunaan olisi hyvä olla vähintään kaksi tuumaa eli 50,8 mm. Lauta voi olla ympyrä, kahdeksankulmio tai neliö.

Keskusreiän halkaisija on 35 mm ja syvyys 6 mm. Viivojen paksuus on 1,5 mm ja korkeintaan 3 mm. Kiekon halkaisija on 32 mm ja paksuus noin 10 mm.

Pinta lakataan (useampi kerros), hiotaan (hienoa hiekkapaperia ja vettä) ja vahataan. Lakan lajista en tiedä, vahana voi käyttää karnaubapohjaista autovahaa. Viivat piirretään lakkakerrosten väliin.

Tapit voi tehdä esimerkiksi ruuveista, joiden ympärille laittaa muoviputkea. Tappien kireyttä ja kimmoisuutta voi siten säätää kätevästi.

Ed Rozmiarekilla on hyvät ohjeet.

Crokinole-lauta

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

7 vastausta aiheeseen “Crokinole-laudan valmistaminen”

Tein testimielessä Crokinole-laudan näiden ohjeiden innoittamana. Kiekot tilasin muistaakseni Kanadasta asti. Olivat siellä kaikkein halvimmat. Prototyyppissäni on omat puutteensa, mutta enpä ole uuttakaan aikaiseksi saanut, joten hyvin on lauta paikkansa täyttänyt.

Morjens!

Itsellänikin on koevalmistus menossa; tarkoitus on muuttaa vanha hylätty Korona uusiokäyttöön Crokinoleksi. Koronan nappulatkin kelvannee ainakin tässä vaiheessa. Muuten prokkiksessa ei varmaan ole suurempia haasteita, mutta rännin työstöä pitää varmaan vähän tuumailla. Tosin ilmankin varmaan pärjännee, vai mitenköhän? Oheisen linkin takaa mitat sisäkehältä, jos joku on pähkäillyt että miten ne tapit sais tarkasti kohdilleen: http://mikon.otokset.fi/wp-content/uploads/Sekalaiset/Projektit/Crokinolen_sis%E4keh%E4.pdf

Mikko

Ei kai se ränni pakollinen ole, mutta laidat eivät saa olla kiinni pelialueessakaan, silloinhan kaikki kiekot pysyisivät aina pelissä. Tässä esitellyssä mallissahan ränni syntyy siitä, kun pohjan päälle liimataan erillinen pelilautaosa.

Mitä puumateriaalia pelialueen tulisi olla?
Onko kellään jakaa hyviä suomenkielisiä Crokinole laudan teko-ohjeita?

Pietek, vaneri tai MDF-levy lienevät ne käytännöllisimmät. Puumateriaalin kanssa ei ole niin tarkkaa, koska pelialue joka tapauksessa vahataan liukkaaksi.

Kiitos Mikko ripeästä vastauksesta! Laitan kuvia, mikäli lauta valmistuu tässä lähiaikoina. Kiekot ajattelin tilata Kanadasta, taitaa olla halvin/paras vaihtoehto?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *