Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

For Sale

Alunperin vuonna 1997 Saksassa ilmestynyt For Sale on pienten täytepelien klassikoita. Keskustelu For Salen ja High Societyn paremmuudesta on ollut klassinen puheenaihe, vähän Tapparan ja Ilveksen välisen paremmuuden selvittelyn tapaan.

Überplayn uusi englanninkielinen laitos on erittäin tyylikäs paketti. Pelin hauska kuvitus ja tyylikkäät komponentit kaunistavat pelikokoelmaa kuin pelikokoelmaa. Helposti lähestyttävä, edullinen ja hauska peli sopii mainiosti varhaiseksi tuttavuudeksi uusien lautapelien maailmassa.

Pelin idea

For Salen kansiFor Sale on kaksivaiheinen huutokauppapeli. Ensimmäisessä vaiheessa pelaajat ostavat kolikoillaan rakennuksia ja toisessa vaiheessa rakennukset vaihdetaan shekkeihin. Eniten rahaa kerännyt pelaaja voittaa.

Ensimmäisessä huutokaupassa tarjolla on yksi rakennus per pelaaja. Vuorollaan pelaaja voi joko maksaa lisää tai passata. Passatessaan joutuu maksamaan puolet tarjouksestaan ja saa huonoimman tarjolla olevan talon. Viimeiseksi jäänyt pelaaja saa parhaan talon, mutta maksaa koko tarjouksensa. Rahaa on rajallisesti, joten liikaa ei kannata maksaa!

Toisessa vaiheessa tarjolla on shekki per pelaaja. Pelaajat valitsevat kädestään yhden rakennuksen ja paljastavat ne yhtä aikaa. Parhaalla talolla saa suurimman shekin. Tässäkin vaiheessa tarjolla olevien shekkien valikoima vaikuttaa paljon ja ovela pelaaja voi napata pienellä talolla muhkean shekin.

For Sale on helppo peli, jonka säännöt selittää muutamassa minuutissa. Itse pelikään ei pitkään kestä, joten kokeileminen on helppoa ja tarvittaessa peliä pelaa helposti useamman kierroksen peräkkäin.

Suunnittelija:
Julkaisija: Überplay
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 20 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “For Sale”

“Kiinteistöhuijaripeliksi” ristimämme FS on vakiinnuttanut paikkansa satunnaisten peli-iltojen parikymmenminuuttisena välipalana. Yksinkertaisen ja toimivan mekaniikan FS on helppo oppia, ja tuurielementti tasoittaa taitoeroja. Totaalisesti tuurilla tässä ei kuitenkaan mennä, vaan porukka on oppinut muutamat taktiset käherrykset oman etunsa ajamiseksi. Jos joku kammoksuu merkittävää tuurielementtiä, en suosittele tätä.

Bonuksena peli tuntuu tarjoavan aina makoisat naurunrömähdykset sille, joka saa alhaisimman arvon kiinteistön eli roskapöntön asumuksekseen. Tosin roskiksestakin on hyötyä oikeissa käsissä. ;-)

Takana on jo 30+ pelikertaa, joten uudelleenpeluuarvoa löytyy. Mainio pikkupeli illanistujaisiin Diamantin rinnalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.