Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

For Sale

Huutokauppapelien klassikko For Sale on nopea filleripeli, jossa ensin ostetaan taloja ja sitten myydään ne. Kenelle jää eniten rahaa käteen näiden kahden vaiheen jälkeen?

Alunperin vuonna 1997 Saksassa ilmestynyt For Sale on pienten täytepelien klassikoita. Keskustelu For Salen ja High Societyn paremmuudesta oli aikoinaan klassinen puheenaihe, vähän Tapparan ja Ilveksen välisen paremmuuden selvittelyn tapaan.

Pelistä on ilmestynyt vuosien varrella useita versioita. Alunperin peli ilmestyi vuonna 1997 Ravensburgerin julkaisemana. Vuonna 2005 ilmestyi tyylikäs Überplayn englanninkielinen laitos. Tämä versio ilmestyi myös suomeksi Competon julkaisemana vuonna 2014. Seuraava suomenkielinen versio saatiin vuonna 2021 Iellolta.

Arvostelu on kirjoitettu alunperin vuonna 2009. Kuvat ovat kuitenkin vuoden 2021 laitoksesta.

For Salen kansi

Kiinteistöhuutokauppaa

For Sale on kaksivaiheinen huutokauppapeli. Ensimmäisessä vaiheessa pelaajat ostavat kolikoillaan rakennuksia ja toisessa vaiheessa rakennukset vaihdetaan shekkeihin. Eniten rahaa kerännyt pelaaja voittaa.

Ensimmäisessä huutokaupassa tarjolla on yksi rakennus pelaajaa kohden. Vuorollaan pelaaja voi joko maksaa lisää tai passata. Passatessaan joutuu maksamaan puolet tarjouksestaan ja saa huonoimman tarjolla olevan talon. Viimeiseksi jäänyt pelaaja saa parhaan talon, mutta maksaa koko tarjouksensa. Rahaa on rajallisesti, joten liikaa ei kannata maksaa!

Toisessa vaiheessa tarjolla on jokaiselle pelaajalle yksi shekki. Pelaajat valitsevat kädestään yhden rakennuksen ja paljastavat ne yhtä aikaa. Parhaalla talolla saa suurimman shekin. Tässäkin vaiheessa tarjolla olevien shekkien valikoima vaikuttaa paljon ja ovela pelaaja voi napata pienellä talolla muhkean shekin.

For Sale on helppo peli, jonka säännöt selittää muutamassa minuutissa. Itse pelikään ei pitkään kestä, joten kokeileminen on helppoa ja tarvittaessa peliä pelaa helposti useamman kierroksen peräkkäin.

For Salen rakennuskortteja
Rakennuksia on moneen lähtöön, pahvilaatikosta avaruusasemaan. Rakennusten lavea skaala korttien kuvituksessa on toistunut pelin jokaisessa versiossa. Kuva: Sampsa Ritvanen

Uusi painos (2021)

For Sale sai uuden suomenkielisen painoksen vuonna 2021. Uudistetussa painoksessa laatikko on pienentynyt entisestään, mikä tällaiselle tehofillerille on vain plussaa. Lisäksi ulkoasua on sekin kokenut remontin.

Ei sillä, For Sale on on ollut aina kaunis peli, mutta uusi kuvitus tekee pelistä entistä houkuttelevamman. Ainoa miinus on rahamerkkien korvaaminen paperirahalla. En ole mikään paperirahan suurin vihaaja ja temaattisesti ne sopivat peliin, mutta kolikot vain toimivat käytännön kannalta paremmin.

For Sale on melkein 25 vuoden jälkeen edelleen yksi parhaita fillereitä mitä maa päällään kantaa. Sitä voi pelata melkeinpä kenen kanssa tahansa ja samalla peli osoittaa, miten hauskoja huutokauppapelit voivatkaan olla. Tätä vahvistaa myös uusi painos, joka on kokeilemisen arvoinen kaikille lautapeleistä kiinnostuville.

For Salen shekkejä ja rakennuksia
Nyt on myyjän markkinat! Viemärikämppä maksaa neljä tonnia ja vaatimaton iglu yli kymppitonnin. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat For Salesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Ravensburger (1997), Überplay (2005), Competo (2014), IELLO (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot ja pelin opettaa nopeasti kenelle tahansa.

Onnen vaikutus: Pelissä on tällaiseksi kevyeksi filleripeliksi aivan sopiva annos tuuria. Tappiot voi pistää huonon tuurin piikkiin, voitoissa nauttia omasta erinomaisuudesta.

Vuorovaikutus: Huutokauppavaiheessa kilpailu voi olla kuumaa, jälkipuoliskolla taas toisten pelaajien mielenliikkeiden lukemisesta on hyötyä.

Teema: Kiinteistökauppa on hyvin abstraktia ja aiheena voisi olla mitä tahansa, mutta hauska kuvitus tekee teemasta huvittavan ja toimivan.

Uudelleenpelattavuus: Peli on jo yli 20 vuoden ikäinen ja edelleen kiinnostava ja käyttöä kestävä.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 3–6.

Pituus: 20 minuuttia.

For Salen shekki- ja rahakortit
Shekit ja rahakortit ovat tyylikkäitä. Rahakorttien sijasta aikaisempien laitosten pahvikolikot olisivat kuitenkin pelatessa kätevämpiä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “For Sale”

“Kiinteistöhuijaripeliksi” ristimämme FS on vakiinnuttanut paikkansa satunnaisten peli-iltojen parikymmenminuuttisena välipalana. Yksinkertaisen ja toimivan mekaniikan FS on helppo oppia, ja tuurielementti tasoittaa taitoeroja. Totaalisesti tuurilla tässä ei kuitenkaan mennä, vaan porukka on oppinut muutamat taktiset käherrykset oman etunsa ajamiseksi. Jos joku kammoksuu merkittävää tuurielementtiä, en suosittele tätä.

Bonuksena peli tuntuu tarjoavan aina makoisat naurunrömähdykset sille, joka saa alhaisimman arvon kiinteistön eli roskapöntön asumuksekseen. Tosin roskiksestakin on hyötyä oikeissa käsissä. ;-)

Takana on jo 30+ pelikertaa, joten uudelleenpeluuarvoa löytyy. Mainio pikkupeli illanistujaisiin Diamantin rinnalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *