Modern Art

Reiner Knizia on suunnitellut monia huutokauppapelejä. Modern Art, Medici ja Ra muodostavat hienon kolmikon, High Society taas edustaa hyvin pienempiä. Modern Art on huutokauppapelinä kenties jonkin verran Ra:ta ja Mediciä puhtaampi.

Vuoden aikuistenpeli 2008Vuoden 1993 Deutscher Spiele Preisin voittaja on vanha peli, mutta ikääntynyt arvokkaasti. Kuriositeettina Brasiliassa julkaistiin 2006 uusi laitos pelistä Mike Doylen kuvittamana. Doyle on kerännyt mainetta esittelemällä blogissaan uusia kuvituksia vanhoille peleille. Doylen kuvittama Modern Art onkin itsessään melkoinen taideteos.

Kotiinpäin on kuitenkin vedettävä. Tyylikkäin Modern Art on Lautapelit.fi:n julkaisema suomenkielinen laitos pelistä. Siinä korteista löytyy todellista nykytaidetta suomalaisilta taiteilijoilta. Suomessa palkintoraati arvosti peliä ja antoi sille Vuoden peli -palkinnon aikuistenpelien sarjassa vuonna 2008.

Pelin idea

Modern Artin kansiPelaajat ovat galleristeja, jotka myyvät ja ostavat Sari Tennin, Aimo Talevan, Jari Järnströmin, Hannu A. Leimun ja Bruno Maximuksen tauluja. Jokaisella kierroksella kukin pelaaja valitsee kädestään taideteoksen, jonka laittaa myyntiin. Myyntitapa riippuu kortissa olevasta symbolista. Teos myydään ja myyjä kerää rahat, paitsi ostaessaan teoksen itse.

Kun tarpeeksi monta taulua on myyty, kierros päättyy. Pelaajat ansaitsevat ostamistaan tauluista rahaa niiden suosion mukaan. Suosituimmat taulut ovat kolmenkympin arvoisia ja muut vähemmän jos ollenkaan. Peliä pelataan neljä kierrosta, joiden aikana arvot kasautuvat, joten pelin lopussa arvokkaimmat taulut voivat olla hyvin arvokkaita.

Pelissä käytetään monia erilaisia kauppamenetelmiä: perinteistä huutokauppaa, kerran ympäri -huutokauppaa jossa saa esittää vain yhden tarjouksen, sokkohuutokauppaa ja kiinteällä hinnalla myymistä. Tuplakortit ottavat seurakseen toisen kortin, jolloin molemmat myydään yhdessä tämän toisen kortin mukaisella menetelmällä.

Hankaluuksia vasta-alkajille

Modern Art on huutokauppapelien klassikko, joka tarjoaa pelaajille päänvaivaa. Pelin pahin ongelma on se, että uusi pelaaja voi tietämättään luovuttaa voiton tekemällä tyhmyyksiä. Tauluilla on tietyt maksimiarvot, jotka kokenut pelaaja tunnistaa heti — maksimiarvon yli maksaminen on hyvä esimerkki hölmöstä siirrosta. Aloittelijoita on usein tarpeen opastaa hieman; parin pelin kokemuksella pärjää jo paremmin.

Tuplakorttien tehokkuus on toinen ongelma. Kokeneiden pelaajien kesken voiton saattaa ratkaista se, kenelle tulee eniten tuplia. Jotkut jakavatkin tuplakortit erikseen, jotta jokainen pelaaja saa varmasti yhtä monta. Ongelmistaan huolimatta Modern Art on ehdottomasti tutustumisen arvoinen peli kaikille huutokaupoista kiinnostuneille.

Pelin kortteja.
Pelin kortteja.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück, Mayfair Games, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 1992
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 60 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Modern Art

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:186
Aito keskiarvo:3.60
Tasoitettu keskiarvo:3.60
 • 0: 0
 • 1: 1
 • 2: 12
 • 3: 59
 • 4: 102
 • 5: 12

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

7 thoughts on “Modern Art”

 1. Pelin parhaita puolia on taulujen ostoon liittyvät riskit, jotka ovela pelaaja osaa kääntää muhkeiksi voitoiksi. Taitavasta pelaamisesta saadut voitot ovat usein niinkin suuria, että tuplakorttien tarjoama etulyöntiasema jää hyvinkin pieneksi. Tuplakorttien (ehkä osittainen) tasajako tietysti vie ongelman mennessään. Osa pelin ideaa onkin osata pelata niillä korteilla, jotka käteen sattuvat.

  Harva näin hyvä peli on muuten saatavilla parillakympillä melkein minkä tahansa kirjakaupan hyllyltä tai tavaratalon leluosastolta.

 2. En ole ikinä kokenut, että tuplat tarvitsisi jakaa tasaisesti. Hyvän meklarin pitää osata ennakoida, mille tauluille on tulevaisuudessa kysyntää, ja pelata omaa kättään aktiivisesti oikeaan suuntaan. Tuplista on tietenkin apua, mutta harvoin ne pelkästään peliä ratkaisevat.

 3. Pidän pelistä ja uskoisin, että taidokkain pelaaja omaa ison edun, mutta kaaoselementti on suuri. Peli on aloittelijalle melko raskas ja mahdollisuus suurien virheiden tekemiseen on ilmeinen. Nämä virheet satavat jonkun muun pussiin ja pelkään, että pelin voittajan ratkaistaan monesti juuri näissä tilanteissa. En ole vielä pelannut peliä, jossa olisi pelkästää kokeneita pelureita.

 4. Suurimmat kaaoselementit taitavat olla tuplien kerääntyminen yhdelle/kahdelle pelaajalle ja istumapaikka verrattuna muiden tekemisiin ja pelityyleihin. Kun kaikki ovat kokeneita ne kyllä kohtuu hyvin tietävät milloin tuplat lyödään peliin ja niillä pystyy varsinkin loppupeleissä keräämään melko huikeita summia.

 5. Citymarketissa(ainakin lappeenrannan) tällä hetkellä 4,95 euroa kyseyinen peli…

 6. Kyllä vain 4,95e CityMarketeissa tällä hetkellä mikä on aivan naurettavan halpa hinta tästä timantista. Melkein tulee tunne, että pitää ostaa niitä pino ja lähettää kaikille sukulaisille ja tuttaville. Varmasti kolmen parhaan lautapelin joukossa, joita olen koskaan pelannut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.