Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Indonesia

Alankomaalainen Splotter ja sen suunnittelijakaksikko Jeroen Doumen ja Joris Wiersinga on vakavien peliharrastajien mieleen — ja täysin tuntemattomia kaikille muille. Kaksikon isot pelit Roads & Boats ja Antiquity ovat sinetöineet paikat lautapeliharrastajien sydämessä. Myös Indonesia nauttii vankkaa arvostusta.

Pelaajat ovat bisnesmiehiä, jotka osallistuvat Indonesian teollistumiseen hallitsemalla yhtiöitä ja keräämällä voittoja jokaisessa mahdollisessa välissä. Pelin perusidea on yksinkertainen. Plantaasit tuottavat tuotteita, jotka rahdataan laivoilla kaupunkeihin, jotka kasvavat ja vaativat aikaisempaa enemmän tuotteita. Pelaajat kontrolloivat tätä kaikkea.

Pelin idea

Indonesian kansiPelaajat poimivat haltuunsa erilaisia yrityksiä, joita Indonesiaan syntyy: plantaaseja ja laivayhtiöitä. Plantaasit tuottavat ja maksavat laivayhtiöille tuotteiden rahtaamisesta. Fuusiot ovat tärkeä elementti pelissä. Pelaajien omistamia yhtiöitä voidaan sulauttaa yhteen, jolloin huutokauppa ratkaisee uuden omistajan. Vanhat omistajat saavat rahaa, mutta menettävät firmansa — jolloin heille avautuu mahdollisuuksia ostaa muiden pelaajien yrityksiä fuusioiden kautta.

Indonesia on haastava peli. Tuottoisien bisnesten pyörittäminen ei ole aivan yksinkertaista ja vaatii taitoa hankkiutua yrityksistä eroon oikeaan aikaan voidakseen sijoittaa rahansa johonkin vielä tuottoisampaan. Talouspelien ystävät viihtyvät Indonesian parissa pitkän aikaa. Kannattaa myös kokeilla eri pelaajamääriä, sillä peli on erilainen kolmella ja viidellä pelaajalla.

Paljon nappuloita

Vaikka Indonesia kalpeneekin Antiquityn ja Roads & Boatsin pahvilätkäpaljouden edessä, peliajasta kuluu sittenkin iso tovi plantaaseja kuvaavia pahvilätkiä siirrellessä ja laivausta hallinnoidessa. Pikkunippeliä riittää ja toki saa riittääkin, peli on nimittäin kallis. Asiaa ei auta tyylikäs pelilauta, jossa käytettävyys on jäänyt paikoitellen hieman alakynteen tyylille.

Puutteistaan huolimatta Indonesia on harvinaisen hieno talouspeli. Vaikka pelissä on hyvin vähän satunnaiselementtejä, oikeastaan vain yksi, Indonesian kehitys vaihtelee mukavasti pelistä toiseen riippuen siitä, miten pelaajat yrityksiä aloittavat ja kuinka ahkerasti kaupunkeja kasvatetaan suuremmiksi. Pelaajilla on oikeasti valtaa vaikuttaa pelin kulkuun.

Indonesiasta huomaa selvästi 18xx-vaikutteet; Doumen ja Wiersinga ovat tunnetusti tämän legendaarisen rautatiepelisarjan ystäviä. Mikäli vielä Indonesiaa raskaammat ja haastavammat talouspelit kiinnostavat, kannattaa tutustua esimerkiksi vanhaan 1830-lautapeliin tai johonkin tuoreemmista 18xx-sarjan peleistä.

Indonesia kasvaa ja kehittyy. Kuva: Rafal Szczepkowski
Indonesia kasvaa ja kehittyy. Kuva: Rafal Szczepkowski

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Splotter
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 120-240 min

Pöydällä Digital -lautapelimessut netissä 22.5.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.