Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2021

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Box Monsterin kansi

Box Monster. Koko perheelle, lapsille. Laatikkohirviö on syönyt kaikenlaista sopimatonta, joten pelaajien on työnnettävä kätensä hirviön suista sisään ja kaiveltava sopimattomat syömiset ulos hirviön mahasta sokkona näppituntumalla. Säännöt ovat helpot, joten pelaamaan pääsee heti, ja yksi peli kestää vain muutamia minuutteja. Lue Box Monsterin arvostelu.

Crime Scene: Brooklynin kansi

Crime Scene: Brooklyn. Aikuisille, dekkarien ystäville. Tacticin uuden dekkaripelisarjan avausosa vie ratkomaan rikosjuttuja Brooklynissä. Murhamysteeri on uudenlainen versio pakohuonepeleistä. Tarinan kirjoittamisesta vastaa dekkaristi Arttu Tuominen. Lue Crime Scene: Brooklynin arvostelu.

Cupcake Academyn kansi

Cupcake Academy. Koko perheelle, lapsille. Lapset tykkäävät toiminnasta ja sitä Cupcake Academy tarjoaa, kun kuppikakkuvuoat on pistettävä oikeaan järjestykseen mahdollisimman ripeästi. Nopeustestipelit ovat usein hankalia, koska pelaajat ovat taidoiltaan epätasaisia, mutta Cupcake Academy ratkaisee tämän ongelman olemalla yhteistyöpeli. Siksi ei haittaa, vaikka joku olisi hitaampikin. Peli vaatii myös nopeiden käsien lisäksi hitusen ongelmanratkaisutaitoja. Lue Cupcake Academyn arvostelu.

Dragominon kansi

Dragomino. Perhepeliksi. Palkitun Kingdominon Ranskassa ja Saksassa palkittu lastenpeliversio Dragomino on värikäs laattojenasettelupeli vähän dominon hengessä. Pelissä on lastenpelille osuva sekoitus taitoa ja tuuria. Peli sopii jo viisivuotiaille, mutta kasvaa vähän lapsen mukana ennen kuin on aika siirtyä vaativampiin peleihin. Lue Dragominon arvostelu.

Drone Homen kansi

Drone Home. Koko perheelle. Lautapeli, jossa on mukana oikea drone! Tässä neppailupelissä pelaajat yrittävät saada nepattua oman nappulansa dronen kyytiin. Kun joku onnistuu tehtävässä, muilla pelaajilla on vielä hetki aikaa yrittää saada oma nappulansa tilalle, ennen kuin drone kohoaa korkeuksiin nappula mukanaan. Ensimmäisenä nappuloistaan eroon päässyt voittaa! Lue Drone Homen arvostelu.

For Salen kansi

For Sale. Aikuisten kesken, perhepeliksi. Vanha korttipeliklassikko 1990-luvun lopusta sai vuonna 2021 uuden suomenkielisen laitoksen. Peli on yhä oivallinen valinta kevyttä huutokauppahupia etsivälle ja uuden laitoksen freesi ulkoasu piristää peliä, peli on kauniimpi kuin ennen. Helpot säännöt varmistavat, että pelin kanssa pääsee suoraan asiaan ja lyhyt kesto tarkoittaa, ettei peli viivy pöydällä liian pitkään. Lue For Salen arvostelu.

MicroMacro: Rikospaikalla -pelin kansi

MicroMacro – Rikospaikalla. Aikuisille, kouluikäisille lapsille. Lukuisia palkintoja voittanut MicroMacro Rikospaikalla ei ihan joka kriteereillä ole peli, mutta kiinnostava se silti on. Eteen avautuu mittava ja pieniä yksityiskohtia täynnä oleva kaupunki, josta pitää ratkoa rikosmysteerejä etsimällä oikeat henkilöt kartalta. Näitä Missä Vallu? -kirjojen tyylisiä mysteerejä on hauska setviä yksin tai pienellä porukalla. Rikosjutuissa on hitusen aikuista sisältöä, eli lasten kanssa omalla vastuulla. Lue MicroMacro – Rikospaikalla -pelin arvostelu ja suunnittelijan haastattelu.

My Cityn kansi

My City. Perhepeliksi, aikuisten kesken. Legacy-pelit, eli pelikertojen välillä pysyvästi muuttuvat kampanjapelit, ovat olleet yksi viime vuosien isoista uutuuksista harrastajapelien puolella. My City on koko perheelle sopiva legacy-peli, 24 erän mittainen kampanja, jonka jälkeenkin peliä voi edelleen pelata. Lue My Cityn arvostelu. (Valitettavasti My Cityn saatavuus on erityisen heikkoa.)

Mr. Wolf -pelin kansi

Mr. Wolf. Pienille lapsille. Jo kolmivuotiaille pelaajanaluille sopiva yhteistyöpeli on värikäs ja söpö takaa-ajo, jossa on kaksi muistipeliä: laattoja kääntelemällä pitää vältellä sutta ja saada eläimet suojaan navettoihin ja toisaalta pelaajien on muistettava, mitä eläimiä navetoissa jo oli, jotta navettaan päätyy oikeat eläimet. Haastetta on kolmivuotiaille aivan sopiva annos. Lue Mr. Wolfin arvostelu.

Nova Lunan kansi

Nova Luna. Aikuisille, kouluikäisille. Kuupeli on kiehtovaa aivojenvaivausta, jossa pelaajat keräävät laattoja itselleen ja yrittävät suorittaa tehtäviä, jotka perustuvat siihen, minkävärisiä laattoja on vierekkäin. Parhaiden siirtojen keksiminen vaatii ajatustyötä, mutta toisaalta Nova Luna on myös mukavan kepeä ja nopea peli. Lue Nova Lunan arvostelu.

Picturesin kansi

Pictures. Koko perheelle, aikuisille. Oivallinen seurapeli nojaa tuttuun kaavaan: pelaajien on yritettävä saada muut pelaajat oivaltamaan, mitä kuvakorttia he tarkoittavat. Viestintävälineenä on tällä kertaa erilainen valikoima konsteja: onnistuisiko valokuvan esittäminen kivillä ja kepeillä, puukuutioista rakentuvalla pikseliruudukolla tai kahdella erimittaisella kengännauhalla? Pictures on matalan kynnyksen seurapeli. Lue Picturesin arvostelu.

Quest for El Doradon kansi

Quest for El Dorado. Koko perheelle, aikuisille. Pakanrakennusta ja kilpajuoksua yhdistelevä Quest for El Dorado on sopivan yksinkertainen toimiakseen perhepelinä, mutta riittävän jännittävä viihdyttääkseen kokeneempia peliharrastajiakin. Aikaisempaa kokemusta pakanrakennuspeleistä ei tarvita, sen verran suoraviivaisesti Quest for El Dorado etenee. Ei ihme, että Pelaajien valinta -palkinto nimesi pelin vuoden perhepeliksi 2020. Lue Quest for El Doradon arvostelu.

Railroad Ink Deep Bluen kansi

Railroad Ink. Koko perheelle, aikuisille. Kupongintäyttöpelit ovat olleet viime vuosina erittäin suosittuja. Junapeli Railroad Ink on yksi genren parhaimmista edustajista. Nopanheitot määräävät, millaisia rautateitä ja teitä omalle pelilaudalle piirretään ja tavoitteena on mahdollisimman toimiva kokonaisuus. Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta onnistuminen on silti sopivan vaikeaa. Pelistä on eri värisiä versioita, joiden lisämausteissa on vähän eroja. Lue Railroad Inkin arvostelu.

Speedy Rollin kansi

Sukkela siili / Speedy Roll. Pienille lapsille. Viime vuoden Saksan vuoden lastenpeli -voittaja ei Suomen kisoissa menestynyt, mutta hauska lastenpeli se silti on. Pelin jippona on kerätä erilaisia tarramerkkejä pyörittämällä tennispallosiiliä tarrojen päältä. Vierittämällä kerätyillä tarroilla sitten liikutaan laudalla kohti maalia. Lue Sukkelan siilin arvostelu.

Survivors of Hellapagosin kansi

Survivors of Hellapagos. Aikuisille. Isommalle porukalle voi olla vaikea löytää fiksua pelattavaa. Survivors of Hellapagos on Selviytyjät-henkinen seikkailu autiolla saarella 3–12 pelaajalle. Parhaimmillaan peli on 6–9 pelaajalla. Pelaajien on kerättävä vettä, ruokaa ja puita, päästäkseen pakoon autiolta saarelta ennen hurrikaania. Kaikista on apua keräilemisessä, mutta pienemmällä porukalla on helpompi päästä pakoon, eli jossain vaiheessa yhteistyökumppaneista tulee vihollisia. Ei herkästi suuttuville! Lue Survivors of Hellapagoksen arvostelu.

Tappajahain kansi

Tappajahai. Aikuisille, kouluikäisille lapsille. Elokuvaklassikon lautapelikäännös vedonnee eniten niihin, joille elokuvalla on nostalgia-arvoa. Peli on kuitenkin kiinnostava ja toimiva yksi vastaan muut -kamppailu, vaikka elokuvaa ei olisi koskaan nähnytkään. Elokuvan rakennetta seuraavassa kaksivaiheisessa pelissä hai piinaa ensin Amityn saaren rantoja ja lopuksi käydään kiihkeä lopputaistelu Orca-laivan kannella. Lue Tappajahain arvostelu.

Värikkäät siilit -pelin kansi

Värikkäät siilit. Pienille lapsille. Jo kolmivuotiaille sopiva Värikkäät siilit on nimensä mukaisesti värikäs peli. Menestyminen vaatii tuuria, mutta myös hieman muistia, kun pelaajat yrittävät saada siileilleen oikeanväriset lehdet tarttumaan piikkeihin. Lähes ensipelitasoa oleva Värikkäät siilit on kelpo valinta pienimmille pelaajille. Lue Värikkäiden siilien arvostelu.

Voit myös selailla muiden vuosien joululahjasuosituksia, ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy.

Pelaajien valinta -palkinnot ja Vuoden pelit

Suomalaiset lautapelibloggaajat jakoivat jo viidettä kertaa Pelaajien valinta -palkinnot. Palkinto jaettiin perhepelien ja harrastajapelien sarjassa.

Vuoden perhepeliksi valittiin My City ja vuoden harrastajapeliksi Räävelin rohtotohtorit. Molemmat ovat erinomaisia valintoja.

Palkinnon finalistit perusteluineen löydät Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta.

Vuoden peli -palkinnon voittajista löytyy myös kelpo pelejä. Vuoden perhepeli oli erinomainen kupongintäyttöpeli Trails of Tucana ja vuoden strategiapeli oli Quest for El Dorado. Kumpikin on oivallinen valinta. Vuoden lastenpeli oli Vampyyrijuhlat, uusi versio vanhasta Mago Magino -pelistä. Tämä on oiva lastenpeli, jos pelaajia on 4–5. Vuoden partypeli oli piirusteluhaaste How Do You Doodle? Miten piirustat?.

Mistä näitä saa?

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää palvelevasta pelikaupasta. Kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Vuonna 2021 iso ongelma on ollut pelien ajoittain heikko saatavuus. Siksi en voi taata, että kaikkia näitä pelejä löytyy kaupoista jouluksi. Voi hyvin olla, että joistain peleistä on jo painokset loppu. Koska en millään pysty seuraamaan kaikkien listalla olevien pelien saatavuutta, en ole sitä kommentoinut pelikohtaisesti sen tarkemmin. Toivotaan parasta!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Jos haluat seurata Lautapeliopasta, meidät löydät Facebookista, Instagramista, Telegramista ja Twitteristä. Voit myös tilata uutiskirjeemme, joka toimittaa sähköpostiisi Lautapelioppaan kuulumisia korkeintaan kerran viikossa.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Hyvää joulua!

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2022!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *