Kategoriat
Peliarvostelut

Fluxx

Fluxxin säännöt on nopeasti selitetty: nosta yksi kortti, pelaa yksi kortti. Seuraavan pelaajan vuoro. Pelissä ei ole voittoehtoja eikä muita sen kummempia sääntöjä – ainakaan aluksi.

Pelin idea

Fluxxin 4. laitoksen kansiFluxxin säännöt kasvavat pelin kuluessa. Pelaajien pelaamat kortit voivat tuoda peliin uusia sääntöjä, kuten muuttaa nostettavien tai pelattavien korttien määrää. Osa korteista on pelaajien omistukseen tulevia, osa taas voittoehtoja, jotka yleensä perustuvat omistettujen korttien yhdistelmiin (kuten ”voitat, jos sinulla on edessäsi kahvia ja donitsi”).

Koska pelin säännöt muuttuvat lähestulkoon joka kierroksella, minkäänlainen ennakointi, taktikointi tai muu suunnittelu ei tule kysymykseen. Fluxx onkin erittäin satunnainen peli. Se näkyy peliajassakin. Peli voi olla ohi hetkessä, tai kestää liiankin kauan.

Satunnaisuutensa vuoksi Fluxx ei strategiannälkäisiä miellytä, mutta satunnaisten hupipelien joukossa Fluxx on suosittu ja palkittu tapaus, muun muassa Mensa Selectillä. Monille perinteisiä pelejä pelanneille Fluxxin joustava suhtautuminen sääntöihin on erikoinen elämys. Peliharrastajille Fluxxia ei kuitenkaan kannata tarjota.

Lisäosat

Fluxxiin on saatavilla erilaisia laajennuksia ja teemaversioita, joiden saatavuus Suomesta tosin vaihtelee. Perusversiostakin on useita versioita, joista tätä kirjoittaessani tuorein on nelosversio. Eri laitosten välillä ei ole suurensuuria eroja. Fluxx Blanxx on joukko tyhjiä kortteja, joiden avulla peliä voi laajentaa juuri siihen suuntaan kuin haluaa. Stoner Fluxx, Family Fluxx ja EcoFluxx ovat itsenäisiä pelejä eri teemoilla, Jewish Fluxx ja Christian Fluxx taas lisäävät uskonnollisia teemoja perus-Fluxxiin.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Looney Labs, Iron Crown Enterprises
Ilmestymisvuosi: 1997
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 5-30 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *