Kategoriat
Peliarvostelut

Hero Realms

Fantasia-aiheinen Hero Realms on tutunoloinen pakanrakennuspeli, joka kierrättää mekaniikkansa puolesta oivallista Star Realmsia lähes yksi yhteen.

Star Realms on saanut fantasiateemaista jatkoa. Aikaisemmin samasta moottorista on kehitelty Cthulhu Realms, nyt teemana on varsin geneerinen fantasia ja nimenä Hero Realms. Teema tuo mieleen Epicin, mutta pelimekaniikan puolesta Hero Realms on hyvin lähellä Star Realmsia.

Itse asiassa niin lähellä, että jos Star Realms on tuttu, arvostelu on helppo tiivistää: Hero Realms on sama peli, mutta vähän reippaammalla otteella ja suoraan paketista neljälle pelaajalle sopiva. Lisäksi lisäosat vievät peliä vähän eri suuntiin. Jos pidät Star Realmsista, pidät Hero Realmsista, mutta toinen juttu on, tarvitsetko molemmat.

Yksinkertaista pakanrakennusta

Hero Realmsin kansiKuten edeltäjänsä, Hero Realms on suoraviivaista pakanrakennusta ja Magic: The Gatheringin mieleen tuovaa suoraa konfliktia. Peli voitetaan viemällä vastapuolen terveys nollaan. Mitään ihmeempää tematiikkaa peliin ei ole kehitelty, kortteja vain ostetaan ja pelataan ja terveys sen kun laskee.

Pelaaminen on helppoa. Korteista löytyy rahaa, vahinkoa ja terveyttä. Rahalla ostetaan uusia kortteja, vahingolla satutetaan vastapuolta ja terveydellä parannetaan omaa vointia. Lisäksi on erilaista erikoisominaisuutta, kuten kortinnostoa, korttien tuhoamista omasta pakasta ja niin edelleen.

Säännöt ovat pakanrakennuskorttien perussetistä: kädessä on viisi korttia, ne saa pelata kaikki ja uusia kortteja saa ostaa niin paljon kuin rahaa riittää. Ostokset ja käytetyt kortit menevät poistopakkaan ja tilalle nostetaan viisi uutta korttia.

Korteissa on kertakäyttöisiä toimintokortteja ja sankareita, jotka jäävät pöytään (vastaavat siis Star Realmsin tukikohtia) ja ovat käytettävissä joka vuoro. Kun vahinkoa tekee, se pitää ensin tehdä Guard-sankareihin. Ylimenevät vahingot saa tehdä muihin sankareihin tai vastapelaajaan. Jos vastapelaajan terveys menee nollaan, voitat.

Punaisia kortteja
Punaisia kortteja. Death Cultist on melko heikko Guard-sankari, kahdeksan rahan hintainen Tyrannor sitten jo vähän kovempi kaveri. Kuva: White Wizard Games

Nelivärinen maailma

Kortit on jaettu neljään väriin, joista jokaisella on oma luonteensa. Vihreässä on haltioita, örkkejä ja metsänpetoja, keltaisessa pappeja, ritareita ja muita sankareita, punaisessa vampyyreitä, kuolemankultisteja ja muuta kamalaa ja sinisessä mafiamainen kilta, joka lahjoo, uhkailee ja tappaa.

Vihreä pakottaa vastapuolta heittämään kortteja pois, keltaisilla saa helposti runsaasti terveyttä, punaisilla voi tuhota omia korttejaan ja sinisellä tienata paljon rahaa ja ostaa kortteja suoraan pakan päälle tai käteen.

Siniset
Sinisissä korteissa on paljon juonikkaita toimintoja. Kuva: White Wizard Games

Teema on jokseenkin yhdentekevä, eikä erityisen persoonallinen. Ei se ole sitä Star Realmsissakaan, joten sikäli se ja sama – Cthulhu Realms on edelleen kolmikosta temaattisesti pätevin. Ei näitä pelejä vetävän teeman vuoksi pelata. Kuvitus on ihan ok, ei mitään kovin omintakeista, mutta ei mitään erityisen epämiellyttävääkään.

Bonuksena peli tulee kunnollisessa jämäkässä laatikossa, toisin kuin roskiin joutavassa tuckboxissa toimitettava Star Realms. Käyttämällä sopivan pieniä muoveja (lämmin suositus Docsmagicin 64x89mm Inner Card Sleeveille) kortit mahtuvat laatikkoon jopa muovitettuina.

Hero Realmsin laatikko
Laatikko on erinomainen. Fire Gem on Hero Realmsin vastine Star Realmsin Explorerille. Kuva: Mikko Saari

Hahmoja ja seikkailuja

Peruspelissä jokaisella on samanlainen aloitussetti: kultarahoja, tikari, miekka ja rubiini. Vaihtelua tähän saa Character Packeista, joissa on jollekin roolipeleistä tutulle hahmoluokalle erityinen kymmenen kortin aloituspakka ja pari ominaisuuskorttia tuomaan lisätehoa. Nämä lisäpaketit ovat melko edullisia, noin vitosen kappale. Vielä halvemmalla pääsee, jos ostaa hahmopakat suoraan peruspelin kanssa.Character Packit

Jatkossa tarjolle tulee kampanjapakkoja, jotka tarjoavat yhteistyönä pelattavia tehtäviä selvitettäväksi. Tehtäviä voi pelata yksittäisinä yhteistyöhaasteina: valitkaa hahmot, valitkaa tehtävä ja menoksi. Vaikeustaso on säädettävissä, joten haastetta riittää. Tehtävät voi pelata myös tarinamoodina, jossa pelataan samoilla hahmoilla tehtävät läpi tietyssä järjestyksessä ja kehitetään hahmoja tehtävien välillä kerätyllä kokemuksella ja löydetyillä esineillä.

Tulossa on myös Boss Deckejä, isoja ja häijyjä pahiksia, joilla voi pelata seuruetta perussankareita vastaan, tai jos haluaa kunnon räimettä, pistää kaksi Boss Deckiä vastakkain.

Pelkällä peruspaketilla pärjää joka tapauksessa alkuun mainiosti ja pelailee tavallista pelaajien keskinäistä mättöä korkeintaan neljällä pelaajalla. Erilaisia pelitapoja on tarjolla muutama erilainen: kaikki vastaan kaikki, Hunter ja Hydra. Hunterissa saa hyökätä ainoastaan vasemmalla puolella istuvan pelaajan kimppuun, mutta oikealla istuvan pelaajan sankareita saa myös lyödä (koska ne lyövät sinua). Hydrassa pelataan neljällä pelaajalla kaksi vastaan kaksi. Lisäksi on kaksi perussettiä vaativa kuuden pelaajan Emperor-pelimuoto.

Keltaiset
Keltaisissa on paljon terveyttä palauttavia hyviskortteja, jotka toki myös lyövät lujaa. Kuva: White Wizard Games

Mikä Realms?

Jos nyt aikoo Realmsin maailmaan sukeltaa, mistä aloittaa? Ottaako Star RealmsStar Realms: Colony WarsHero Realms vai Cthulhu Realms? Noin yleisesti ottaen Star RealmsColony Wars ja Hero Realms ovat kovin samanlaisia, jos kyse on vain kaksinpeleistä. Moninpelejä haluavan on valittava Hero tai Cthulhu, tai sitten ostettava enemmän Star Realmsia, esimerkiksi peruspeli sekä Colony Wars.

Cthulhu Realms on joukon outolintu, joka on esimerkiksi korvannut korttien tekstit symboleilla. Tavallaan hyvä, mutta symbolit tekevät pelistä aika vaikean hahmottaa ensialkuun. Muiden versioiden tekstit ja selkeät symbolit toimivat paremmin. Teeman puolesta Cthulhu Realms on toki houkuttelevin, jos Cthulhu-aihe vain kiinnostaa.

Itse kallistuisin tällä hetkellä kuitenkin Hero Realmsin pariin: se on joustavin, monipuolisin ja tarjoaa kampanjoiden ja hahmopakettien myötä kiinnostavimmat laajentumiskanavat. Jos aikoo mäiskiä vain kaksinpelejä ja scifi-teema osuu paremmin, Star Realms tai Colony Wars ei ole missään nimessä huono ostos. Yhtä kaikki nämä pelit edustavat konfliktisuuntautuneemman pakanrakentamisen parhaimmistoa, jota itse pelaan mielelläni.

Vihreät
Vihreät ovat luonnonvoimia, sekä haltioita että örkkejä samassa paketissa. Kuva: White Wizard Games

50 pelin jälkeen

Hero Realms pääsi raskaaseen kiertoon nopeasti, se kun osoittautui poikani uudeksi suosikkipeliksi. Viisikymmentä pelikertaa kertyi vähän yli puolessa vuodessa. Peli maistuu edelleen, vaikka emme ole vielä päässeet edes Character Packeihin asti, vaan olemme pelanneet pelkällä perussetillä koko tämän ajan. Korttivalikoima on sen verran iso, että kaikkia kortteja ei joka pelissä näe ja harvinaisemmat kortit jaksavat ilahduttaa.

Star Realmsiin verrattuna pelikokemus on aika samanlainen, vain pykälän suuremmilla kierroksilla. Peli on ehkä hieman tuuripitoisempi, kun hyvällä korttikädellä pystyy tekemään hieman rumempaa jälkeä. Tämä johtaa ehkä hivenen epätasaisempiin peleihin, mutta emme ole kokeneet sitä ongelmaksi. Joskus voittaja on selvillä melko nopeasti, mutta ei aina, ja räikeimmissä tapauksissa peli on nopeasti ohi.

Hero Realms on meille varsin tiukasti kaksinpeli. Kolminpeliä olen kokeillut kerran, eikä se suurempaa vaikutusta tehnyt. Sopivan pelimuodon löytäminen vaatinee hieman hakemista; luulisin, että piakkoin ilmestyvät Boss Deckit, jotka tekevät pelaajastaan voimakkaan pahiksen, saattaisivat toimia ihan hyvin kaikki vastaan Boss -pelinä.

Toiset 50 pelikertaa ovat odotettavissa. Aion jossain vaiheessa hankkia Character Packeja vaihtelua tuomaan, ja Boss Deckejäkin voisi jossain vaiheessa kokeilla, mutta suurta tarvetta lisäkorteille ei vielä tässä vaiheessa ole.

Päivitys 7.11.2019: No, toiset 50 pelikertaa olisi saattanut tulla, mutta sitten tulivat Shards of Infinity ja Magic: The Gathering, ja Hero Realmsista tuli nopeasti työtön (kuten myös Star Realmsista). Magic on rohmunnut kaksinpelattavien korttipelien lokerossa valtaosan ajasta ja se mitä jäljelle jää, vietetään mieluummin Shards of Infinityn parissa, se on näistä tällaisista pakanrakennuspeleistä mielestäni paras.

Faktat Hero Realmsista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: White Wizard Games (2016)

Mutkikkuus: Peli on hyvin suoraviivainen. Säännöt ovat yksinkertaiset, eivätkä kortit tee niihin suurempia poikkeuksia.

Onnen vaikutus: Tuuria on melko paljon. Taidolla on merkitystä, mutta koska korttien voimakkuus tuntuu hivenen kasvaneen Star Realmsiin verrattuna, myös tuurin heilahdukset ovat voimakkaampia. Se on enimmäkseen hauskaa. Taidosta on apua, mutta aina peliä ei voi voittaa, vaikka kuinka hyvin pelaisi.

Vuorovaikutus: Peli on kaksinkamppailu, jossa vastapuoli on höyhennettävä, joten vuorovaikutus on hyvinkin suoraa.

Teema: Geneerinen fantasiateema, ei erityisen omaperäinen tai suuria tunteita herättävä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Star Realmsia olen tahkonnut iPadilla yli 500 erää, eikä tämä vaikuta sen huonommalta. Jossain vaiheessa kaipaa lisäkortteja tuomaan vähän vaihtelua, mutta sitähän näyttäisi olevan tarjolla yllin kyllin.

Kieliriippuvuus: Korteissa on englanninkielistä tekstiä, mutta sitä ei ole kovin paljon ja kortit voi hyvin pelata avoiminakin, eli peli on kyllä pelattavissa, vaikka vain toinen pelaajista osaa tarpeeksi englantia, jos motivaatiota vain riittää.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–30 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Hero Realms”

Tämä on hyödyllinen tarkennus kieliriippuvuudesta: “peli on kyllä pelattavissa, vaikka vain toinen pelaajista osaa tarpeeksi englantia”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *