Trains

Vuoden 2012 Essenin hittipelejä oli japanilainen Trains, joka teki Dominionin uusiksi junateemalla. Alkuperäistä japanilaista laitosta oli hankala löytää, joten peli jäi marginaaliseksi tapaukseksi vaikka siitä pidettiinkin. AEG:n jenkkijulkaisu vuonna 2013 toi pelin laajemman yleisön saataville ja suomalaisiinkin pelikauppoihin.

Trains muistuttaa Dominionia hyvin paljon ja velka esikuvalle on selvästi nähtävissä, mutta pelissä on myös paljon omaakin, joka tekee siitä mielenkiintoista pelattavaa.

Pelin kulku

TrainsPerusidea on kuitenkin Dominionista tuttu: tarjolla on erilaisia kortteja, joita ostetaan omaan pakkaan. Pelin aikana pakka kasvaa ja uudet kortit antavat uudenlaisia mahdollisuuksia. Lopuksi lasketaan, paljonko pakkaan on kertynyt pistekortteja ja eniten pisteitä kerännyt voittaa. Tähän asti kaikki on tuttua Dominionia, osa korteista on jopa kopioitu suoraan Dominionista.

Trains lisää tähän perusideaan pelilaudan. Laudalle rakennetaan pelin aikana junaratoja ja asemia, joista voi myös saada pisteitä. Pisteitä kertyy, kun rakentaa rataa laudalla oleviin kaupunkeihin ja kehittää niiden asemia paremmiksi.

Laudan kautta tulee myös vähän vuorovaikutusta muiden pelaajien kanssa. Käytännössä kuka tahansa voi kuitenkin rakentaa rataa minne tahansa, ruuhkaisempaan paikkaan rakentaminen vain maksaa vähän enemmän.

Vähemmän rajoituksia, enemmän saasteita

Dominionissa peliä rajoittaa sääntö, jonka mukaan vuorolla saa pelata vain yhden toimintokortin ja ostaa vain yhden kortin. Trains poistaa nämä rajoitukset. Kortteja saa pelata niin monta kuin haluaa ja ostoksia tehdä sen verran kuin rahavarat sallivat.

Tilalle tulee uusi rajoitus: joidenkin korttien pelaamisesta ja pistekorttien ostamisesta joutuu ottamaan pakkaan saasteita. Saastekortit ovat roskaa, jotka tukkivat kättä. Trainsista puuttuvat myös Dominionin Kappelin tapaiset kortit, joilla saisi tehokkaasti poistettua turhia kortteja kädestä. Jonkinlainen lohtu on mahdollisuus poistaa kädestä kaikki saasteet jättämällä vuoro väliin.

Maintenance Factory. Kuva: Chris Norwood / BGG
Maintenance Factory -kortti kloonaa junakortteja, jotka vastaavat Dominionin rahoja. Kuva: Chris Norwood / BGG

Onko pelilaudalla merkitystä?

Trains on saanut jonkin verran kritiikkiä strategioiden yksipuolisuudesta. Samoin kuin Dominionissa jotkut pitävät pelkästään rahaan keskittyvää Big Money -strategiaa harmillisen ylivoimaisena, Trainsissa epäillään, onko laudalle pelaamisessa mitään järkeä. Fiksu pelaaja ilmeisesti odottelee pelin loppuun ja rakentaa sitten nopeasti rataa kaupunkeihin, joihin muut ovat rakentaneet asemat valmiiksi.

Tämä strategia ei tietenkään toimi, jos kaikki pelaavat niin, enkä ole ihan vakuuttunut tästä väitteestä muutenkaan. En ole nähnyt kenenkään jyräävän Big Moneyllä Dominionissa ja Trainsissakin on pärjännyt erilaisilla strategioilla. Osin kyse on myös siitä, että nämä tehostrategiat ovat niin tylsiä, että useimmat haluavat tehdä pelissä jotain mielenkiintoisempaa.

Yhteenveto

Kannattaako Trainsiin tutustua? Minua peli miellytti. Pidän Dominionista ja Trains on samantyylinen, mutta mukavaa vaihtelua. Pelistä ovat pitäneet Dominioniin kyllästyneetkin, mutta jos ei voi Dominionin perusideaa sietää, Trains tuskin miellyttää paljon enempää – pelilaudasta huolimatta pääpaino on pakanrakentamisessa, eikä pelilauta sitä juuri muuksi muuta.

Ruuhkaa kartalla. Kuva: Chris Norwood / BGG
Värilliset kuutiot ovat pelaajien ratoja, valkoiset pylväät taas asemia, jotka tekevät kaupungeista pisteiden arvoisia. Kuva: Chris Norwood / BGG

Faktat Trainsista

Suunnittelijat:

Julkaisija: OKAZU Brand (2012), Alderac Entertainment Group (2013).

MutkikkuusDominionin tunteville Trains on tuttu juttu; jos pakanrakennuspelejä ei ole ennen pelannut, pelin oppii sittenkin kyllä kertapelillä.

Onnen vaikutus: Hyvästä tuurista on hyötyä, mutta hyväkään tuuri ei auta, jos pakkaan ostaa huonosti yhteensopivia kortteja.

Vuorovaikutus: Pelilaudalla on jonkin verran kisailua parhaista paikoista, mutta kun minne tahansa saa rakentaa maksamalla tarpeeksi, kovin raskasta blokkaamista ei pelissä ole.

Teema: Junateemojen ystäville Trains on varmasti mieleen, vaikka aika pinnalliseksihan teema lopulta jää.

Uudelleenpelattavuus: Korttisetti on sen verran lavea, että erilaisia mahdollisuuksia riittää. Eiköhän tähän vielä lisäosiakin nähdä, vaikka peruspelissäkin riittää pelattavaa.

Kieliriippuvuus: Kortit ovat englanninkielisiä.

Pelaajamäärä: 2–4. Toimii koko pelaajamäärällä, kaksinpelissä pelilauta on vain vähän väljä ja vuorovaikutusta on vähemmän.

Pituus: 45 minuuttia.

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Trains

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:59
Aito keskiarvo:3.76
Tasoitettu keskiarvo:3.75
 • 0: 0
 • 1: 0
 • 2: 0
 • 3: 19
 • 4: 35
 • 5: 5

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

3 thoughts on “Trains”

 1. Itse pidän Trainsista enemmän kuin Dominionista, juuri laudalle pelaamisen vuoksi. Domnion tuntuu jotenkin yksiulotteiselta kun siinä vain ostellaan pistekortteja eikä pisteitä saa juuri muualta. Trainsissa pisteiden saaminen myös laudalta saa pelin ainakin tuntumaan monipuolisemmalta.

  Myös Dominionin ärsyttävän ainainen oman pakan sekoittaminen vähenee trainsissa, juuri tuhoamiskorttien puutteen tai heikkotehoisuuden vuoksi.

 2. Kysymys radan rakentamisesta kaupunkeihin. Määräytyykö extrahinta heksaruudussa olevien asematokeneiden, vai ruudussa olevien asemasymboleiden lukumäärän mukaan? Ohjekirjassa puhutaan ”stationmarkereista”, mutta jää epäselväksi tarkoittaako se puisia tokeneita, vai ruudussa olevia symboleita.

 3. Takku, hinta riippuu niistä fyysisistä tokeneista, eli eka pääsee halvemmalla ja seuraavat maksavat aina enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.