Star Realms on pakanrakennuspeli, joka tarjoaa nopeatempoista avaruustaistelua. Lainaukset muilta genren peleiltä ovat selkeitä, mutta eivät latista tunnelmaa.
Pelin tavoitteena on rakentaa pakka avaruusaluksista ja tukikohdista ja käyttää sitä pudottamaan vastustajan auktoriteettipisteet nollaan.
Tuomon videoarvostelu
Suoraviivaista taistelupakanrakennusta
Star Realms on perusidealtaan suoraviivainen ja yksinkertainen. Aloituspakoissa on kahdenlaisia kortteja. Kauppapakka sekoitetaan keskelle pelipöytää ja sieltä nostetaan viisi korttia myyntiin. Jokainen pelaaja ottaa auktoriteettipisteitä ja peli on valmis alkamaan.
Pelaaja voi ostaa aluksia ja avaruusasemia ja pelata kortteja pöytään. Korteissa on erikoisominaisuuksia, jotka vaihtelevat lisäkorttien nostamisesta korttien tuhoamiseen ja erilaisiin bonuksiin. Jokaisessa kortissa on joko rahaa, jolla voi ostaa lisää kortteja tai hyökkäysarvo, joka tekee vahinkoa vastustajalle. Lisäksi yhdellä ryhmittymistä on auktoriteettia lisäävä ominaisuus.
Kierroksessa pelaaja voi tehdä valitsemiaan toimintoja kädessään olevien korttien rajoissa. Peliä pelataan vuorotellen, kunnes vain yhdellä pelaajalla on jäljellä auktoriteettipisteitä. Viimeiseksi selvinnyt voittaa pelin.
Sisältä paljastuu monipuolinen peli
Peli on nopeatempoinen: keskimääräinen peliaika on 10 minuuttia pelaajaa kohden. Pelissä on neljä erillistä ryhmittymää, jotka eroavat korteissa olevien ominaisuuksien pohjalta. Periaatteessa monimutkaisia korttien ketjutuksia ei ole, mutta parhaimmillaan pelaaja saa pelattua yhden kierroksen aikana kymmenen korttia pöytään, jos on malttanut keskittyä vain yhteen ryhmittymään.
Korteissa on tavallisesti kaksi tai kolme erikoiskykyä. Ensimmäisen kyvyn voi käyttää suoraan, mutta toinen kyky vaatii että pöydässä on saman ryhmittymän kortti, jota ei ole käytetty kyseisellä kierroksella antamaan bonusta toiselle kortille. Nämä kyvyt ovat ensimmäisten kaltaisia, mutta antavat lisäbonuksen tai esimerkiksi mahdollistavat uuden kortin nostamisen. Kolmannet kyvyt taas antavat bonuksen, mutta tämän kyvyn käyttäminen tuhoaa kortin. Periaatteessa pelin loppupuolella tämä kyky mahdollistaa massiivisen hyökkäyksen tekemisen ja mahdollisesti pelin lopettamisen.
Mielenkiintoisia kortteja ovat tukikohdat ja etuvartioasemat. Molemmat korttityypit pysyvät pöydässä, eikä niitä kierrätetä pakan kautta. Ne antavat pöydässä ollessaan bonuksen pelaajalle kerran kierroksessa. Etuvartioasema on poikkeuksellinen, sillä pelaaja, jolla on niitä yksi tai useampia on suojassa hyökkäyksiltä kunnes ne tuhotaan.
Tukikohtia on myös mahdollista tuhota. Ne eivät varsinaisesti anna suojaa, ainoastaan bonuksia.
Paljon pelattavaa
Yksi peli mahdollistaa kahden pelaajan pelin, mutta jokainen lisäksi ostettu pakka mahdollistaa kahden lisäpelaajan liittymisen peliin. Maksimi on kuusi pelaajaa.
Pelissä on paljon vaihtelua, sillä erilaisia pelitiloja on paljon. Jopa yksi vastaan muut -pelitila löytyy perinteisten “kaikki vastaan kaikkia”- ja metsästystilojen lisäksi. Mielenkiintoisia pelitiloja ovat hydra-pelit. Tämä antaa pelille huomattavasti lisää uudelleenpeluuarvoa.
Star Realms on sopivan mittainen ja sitä tulee helposti pelattua useampia pelejä peräkkäin. Omissa testipeleissä pelin kesto vaihteli 15–25 minuuttiin. riippuen vähän siitä, millaisella taktiikalla pelaajat olivat liikenteessä.
Peli perustuu pelaajien väliseen taisteluun, mutta pasianssipeleistä pitävät varmasti ovat pelin kanssa kuin kotonaan. Peli on lainannut hieman Warhammer Invasionista ja Dominionista. Se ei ole mitenkään huono asia ja sääntöjen ollessa noin A4-arkin mittaiset ei voi puhua pitkästä sääntöjen opettelusta ja poikkeussäännöistä.
Peli on pelivalmis noin viidessä minuutissa ja kun sen pelaa noin 20 minuuttiin, kasassa on oiva filleri. Odottelen hieman, että peliin tulisi saataville lisää erilaisia ryhmittymiä, sillä pelin laajentaminen tätä kautta on suhteellisen helppoa.
Star Realmsin lisäosat
Ei ole Star Realmsiin nähty Teron toivomia lisäryhmittymiä, mutta muuten jatkoja on kyllä nähty. Lisäosat ovat olleet booster-paketin kokoisia pikkupusseja, joissa on vähän uusia kortteja ja osassa jotain uutta pelimekaniikkaa. Gambit-kortit tarjoavat pelin aikana erikoisvoimia, Heroes-kortit tulevat oston jälkeen suoraan pöytään ja pysyvät pelissä, kunnes kertakäyttöinen hyöty käytetään. Events-kortit ovat satunnaistapahtumia, jotka tapahtuvat heti, kun kortti nousee pakasta.
En ole suoraan sanottuna ollut näistä hirveän innoissani. Tapahtumia ja sankareita en ole edes kokeillut. Gambiteilla olen pelannut sen verran, että tiedän, ettei kiinnosta enää. Lisäosapakettien uudet peruskortit ovat kuitenkin ihan tervetullut lisä peliin.
Star Realms: Colony Wars on erillinen, itsenäinen peli, jossa säännöt ovat samat, mutta korttisetti on täysin erilainen. Pelit voi yhdistää, jolloin kortteja riittää useammankin pelaajan tarpeisiin. Colony Wars ja peruspeli lieneekin isoihin peleihin hauskempi vaihtoehto kuin toinen tuplana. Jos haluaa vain toisen, en osaa sanoa, kumpi on parempi: peruspeli tuntuu paljon tutummalta, mutta Colony Wars vaikuttaa ihan kelpo setiltä sekin. Peruspeli on ehkä kuitenkin turvallisempi valinta.
Star Realms: Frontiers on vuonna 2018 ilmestynyt uusi itsenäinen Star Realms -peli. Senkin voi yhdistää aikaisempien pelien kanssa.
Jos haluaa jotain ihan erilaista, tarjolla on Cthulhu-aiheinen Cthulhu Realms ja fantasia-aiheinen Hero Realms. Näistä Hero Realms on White Wizardin tekemä ja varsin suoraviivainen fantasiakäännös Star Realmsista (pelin maailma on jossain määrin tuttu Epicistä), mitä nyt tehoruuvia on väännetty hitusen suuremmalle.
Tasty Minstrel Gamesin julkaisema Cthulhu Realms erottuu joukosta jonkin verran. Sen aloituskynnys on hivenen hankalampi, koska korttien tekstit on korvattu symboleilla. Lopputuloksena on toki kielivapaa peli, joka ei englannin osaamista edellytä sääntökirjaa lukuunottamatta, mutta korttien toimintojen oppiminen on vähän mutkikkaampaa. Teema on kyllä mainio, mutta muuten Cthulhu Realms on mielestäni kolmikon heikoin peli.
Tässä genressä ykkösvalintani löytyy nykyisin Realms-perheen ulkopuolelta: Shards of Infinity tekee tämän taistelupakanrakennuksen mielestäni kaikista parhaiten.
500 pelin jälkeen
Star Realms on tosiaankin päässyt ahkeraan kulutukseen. No, huijaan hieman: en ole ihmisvastustajaa vastaan pelannut kuin reilut kymmenkunta peliä. Valtaosa peleistäni on kertynyt iPadilla tekoälyä vastaan (nimenomaan tekoälyä, ihmisiä vastaan pelaaminen on liian hidasta), peli oli noin vuosina 2014–2018 pääasiallinen ajantappopelini iPadilla.
Jonkunmoista näkemystä pelistä on siis päässyt kertymään. Pidän Star Realmsia huomattavan onnistuneena pelinä. Fiilikseni on, että voittaminen on lopulta aika paljon tuurista kiinni, mutta peli tuntuu taitopeliltä. Sama illuusio siis kuin Love Letterissä. Ihan puhtaasta tuuripelistä ei toki ole kyse: iPadin vaikeinta tekoälyä vastaan voitin tilastoimistani 400 pelistä noin 60 prosenttia, eli tuntuvasti enemmän kuin pelkällä tuurilla pitäisi voittaa. Sitä suuremmaksi en ole voittoprosenttia kuitenkaan onnistunut kasvattamaan; välillä pelin yksinkertaisesti häviää, vaikka mitä tekisi.
Mutta hauskaa on: kaksinpelinä Star Realms on erinomainen peli. En ole tosiaan lisäosien erikoisominaisuuksia kaivannut, mutta peruskorttien laajempi valikoima on ollut tervetullut, ja ostaisin jatkossakin mieluusti lisäkortteja pakanjatkoksi ja valikoimaa tuomaan. Olisi hienoa, jos Colony Warsin saisi myös iPadille.
Päivitys 3/2020: En ole pitkään aikaan enää pelannut Star Realmsia. Mobiiliversion pelaaminen loppui, kun iPad siirtyi käytännössä tyttäreni hallintaan, puhelimen pienemmällä näytöllä peli ei enää miellyttänyt ja muut pelit veivät voiton.
Korttipuolella Star Realms ei koskaan oikein lentänyt, mutta Hero Realmsia varsinkin tuli pelattua aika lailla. Sekin jäi sittemmin Shards of Infinityn ja Magic: the Gatheringin jalkoihin.
Faktat Star Realmsista
Suunnittelija: Darwin Kastle, Robert Dougherty
Julkaisija: White Wizard Games (2013)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat helpot ja suoraviivaiset.
Onnen vaikutus: Onnea on pelissä pakanrakennuspelien tapaan sopivassa määrin.
Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on pelissä tärkeässä asemassa.
Teema: Teema on vahva ja se toimii.
Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä.
Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi, mutta korteissa tekstiä on melko vähän.
Pelaajamäärä: 2–6
Pituus: 20 minuuttia
19 vastausta aiheeseen “Star Realms”
Tämähän rupesi kiinnostamaan. Ikävä kyllä saatavuus kotimaassa on aika heikko tällä hetkellä. Olisikohan heittää vinkkejä mistä saattaisi saada.
Mikael, nähtävästi sitä on vähän vaikea saada mistään, kun ensimmäinen painos on loppuunmyyty, mutta jahka uusi painos ilmestyy, ainakin Amazon.com ja Euroopassa Board and Games myyvät sitä.
Tilasin omani amazonista… kun peliä tilailet niin kannattaa tilata 5$ hintainen promokortti paketti BGG:ltä. Siinä on joitakin kickstarter paketissa olleita kortteja, jotka tuovat pientä lisämaustetta peruspeliin. Eilen tuli taas pari peliä pelattua…koskaan ei ole vielä tullut tilannetta yhteen peliin olisi jäänyt.
Kiitos vinkeistä! Jäädään seuraamaan tilannetta.
Jos Tampereella adut, niin kokeilemaan varmasti pääset.
En juuri nyt keksi parempaa paikkaa asua kuin Tampere. Joten mikä jottei. :)
Tulipa tämä testattua. Ascensioniltahan tämä on pelimekaniikkansa kopioinut, joten säännöt oppi hetkessä. Tämä on kyllä hauskempi kuin Ascension, oikein mainio peli. Ei kyllä omassa käytössä oikein toimi, mutta onneksi on oivallinen iOS-versio.
Todella mainio, helppo ja oitis koukuttava korttimäiskehän tämä on, vaikka olenkin pelannut vain (todella sujuvaa) iOS-versiota. Viimeistään 25 pelin jälkeen alkaa peruspeli padilla nyplättynä olla puhki ainakin omalla kohdallani, mutta jos ehta korttiversiokin venyy yhtä moneen peliin (käytetyn ajan ollessa samalla moninkertainen korttien näpräämisestä johtuen), niin kyllähän siinä jo hinta/laatusuhde alkaa olla kohdillaan ihan huolella. Suomestakin tätä saa vaivaiseen 14 euron hintaan, joten on aika vaikea keksiä syitä olla kokeilematta!
iOSille saisi kyllä olla enemmänkin sitä kampanjaa, se oli ihan hauska, mutta äkkiä pelattu. Pakko se on kai minunkin tämä ostaa ihan korttipelinäkin, sen verran hyvästä filleristä kuitenkin kyse.
Peliin on tullut muutamia lisäpakkoja, joita on tullut testattua. Suosittelen hankkimaan, jos peli yhtään enemmän kiinnostaa. Lisäävät tapahtumia ja uusia kortteja pakkoihin.
Lisäpakat ovat eräänlaisia boostereita jotka vain lisätään olemassa olevaan korttipakkaan. Eivät muuta sääntöjä, mutta tuovat peliin lisää maustetta.
Joo, olen odotellut josko tuohon iOS-versioon tulisi niitä lisäpakkoja, alkaa vähän olla puhki pelattu tuo peruspeli, kun olen nyplännyt sitä nelisenkymmentä erää.
Luin, että Crisis-pakat ovat tulossa iOSillekin, mutta aikataulusta ei kai vielä ole sen parempaa tietoa kuin että tämän vuoden aikana.
Mikko, tämä pelihän on Ascensionin suunnittelijoilta, joten en käyttäisi termiä “kopiointi”.
Loistava ja näppärä peli kieltämättä. Ei kovinkaan syvällinen, mutta se ei varmaan ole tarkoituskaan. 15e ei ole paha hinta näin viihdyttävästä pelistä.
Aky, toki Robert Dougherty on molempien pelien takana. Ei siis varsinaisesti mitään negatiivista tuossa kopioinnissa tarkoitettu.
Pelin huononi puoli vaikuttaa olevan tuurin vaikutus. Hain tästä kokemusta pelaamalla useamman kymmenen peliä iOS-versiota, vastustajana “Easy AI”. Häviön todennäköisyys on itselläni hieman alle 50%.
Korttipeliversioon olisi hienoa saada tuuria vähentävä pelitapa jos jollain olisi sellaista ehdottaa.
Minulla on neljänsadan pelin tilastoissa vaikeaa tekoälyä vastaan noin 60% voittoprosentti, sen parempaan en ole oikein pystynyt.
Minusta tuo on ihan ok, ei sen oikeastaan kovin paljon enemmän tarvitsekaan olla. Taitavampi kyllä voittaa useammin, mutta ei aina. Vaikea nähdä, miten tällaisesta pelimekaniikasta saisi taitopitoisemman niin, että peli pysyisi edelleen mielenkiintoisena myös huonommalle pelaajalle.
Aloittajan etuhan tässä on aika vahva, eli jos haluat parantaa voitonmahdollisuuksiasi, kannattaa olla aloittaja (riippuu toki vähän alussa myynnissä olevista korteista).
Mikko: pidätkö itse kirjaa pelikerroista?
Noin ylipäätäänhän minulla on tilastoituna kaikki pelaamani lautapelit vuodesta 2001 alkaen.
Star Realmsin kohdalla voittoprosentit kiinnostivat erityisesti, joten yhdessä vaiheessa kun pelasin päivittäin monta peliä, kirjasin tulokset ylös. Kiinnosti tietää, kuinka hyvin pärjäsin tekoälyä vastaan.
Sain riittävän annoksen dataa kasaan, sittemmin en ole jaksanut enää kirjata.