Kategoriat
Peliarvostelut

Epic

Epic on Star Realmsin tekijöiden fantasia-aiheinen korttipeli, joka muistuttaa jonkin verran Magic: The Gatheringiä. Keräilykorttipeliä yhdellä pakalla! Yksi pakka Epiciä sopii 2–4 pelaajan draftin, preconstructedin tai sealedin aineiksi, isommalla määrällä pakkoja voi rakennella vaikka cuben.

Vuonna 2015 joukkorahoituksen kautta julkaistu fantasiateemainen Epic on Star Realmsin suunnittelijoiden käsialaa, mutta nyt mennään hieman lähemmäksi Magic: the Gatheringiä. Pelissä pelaajat käyvät taistelua keskenään hyödyntäen tapahtumia ja hirviöitä.

Pelin kulku

Epicin kansiPelin alkuasettelut on nopea tehdä. Jokainen pelaaja saa 30 korttia, joista jokainen nostaa viisi korttia aloituskädeksi. Aloituskäden kortit voi vaihtaa kerran, mutta jokainen vaihdettu kortti vähentää kestopisteiden määrää yhdellä.

Kun aloituskädet ovat valmiina, aloitetaan varsinainen pelaaminen. Jokaisen kierroksen alussa kukin pelaaja saa käyttöönsä yhden rahan. Jotkut kortit vaativat yhden rahan, jotta ne voi pelata. Kukin pelaaja voi vuorollaan pelata pöytään kortteja, jotka ovat joko tapahtumia tai erilaisia olentoja. Pelaaja päättää kortit pelattuaan, hyökkääkö hän toista pelaajaa vastaan.

Hyökätessään pelaaja päättää hyökkäävät yksiköt ja voi halutessaan pelata tapahtumakortteja, puolustaja vastaa hyökkäykseen valitsemillaan joukoilla ja pelaamalla tapahtumakortteja. Taistelu on hyvin suoraviivaista, lähinnä verrataan hyökkäysarvojen yhteenlaskettua summaa ja puolustusarvojen summaa sekä mahdollisia puolustajien tai hyökkääjien erikoisominaisuuksia, jotka saattavat vaikuttaa taistelun lopputulokseen.

Molemmat osapuolet saavat jakaa vahingon haluamallaan tavalla omille yksiköilleen. Tämän jälkeen aloitetaan seuraavan pelaajan vuorolla ja näin edetään kierros kierrokselta.

Pelin häviää, jos omat elämäpisteet laskevat nollaan tai jos toisen pelaajan nostopakka on tyhjä, kun hänen täytyy nostaa kortteja.

Sage-tiimin kortteja.
Sage-tiimin kortteja.

Jotakin jää puuttumaan

Peliä ei voi olla vertaamatta pariin markkinoilla olevaan peliin eli Star Realmsiin ja Magic: the Gatheringiin, niin paljon samanlaisia elementtejä siinä on.

Peli on yleisesti ottaen mukavan nopea pelata ja sen perusasiat on helppo sisäistää. Epicissä on kuitenkin jonkin verran opettelemista, ei ihan niin paljoa kuin vaikkapa Magic: the Gatheringissä, mutta selkeästi enemmän kuin Star Realmsissa.

Pelin hyvin pienikokoinen sääntökirja on nopeasti läpi selattu ja se on kohtuullisen selkeä, mutta siinä olisi kuitenkin suonut olevan muutamia asioita selitettynä hieman tarkemmin. Jo ensimmäisessä pelissä jouduin turvautumaan internetin ”tietovarastoon”, siksi kaksikin sisällöllistä sivua lisää sääntökirjassa olisi ollut hyvä ja tervetullut asia.

Pelin taide on hienoa ja kuvia on paljon erilaisia, lisäksi korttien erikoisvoimia on maltillinen määrä, joten ne on suhteellisen helppo muistaa. Pelissä puhutaan kuitenkin paljon pelimerkeistä, niitä ei kuitenkaan ole kompaktinkokoisessa laatikossa mukana. Pelimerkkeinä voi periaatteessa käyttää mitä vain, mutta mielestäni ne kuuluisi olla mukana. Kestopisteitä ei enää lasketa Star Realmsin tapaan korteilla, vaan niistä voi pitää kirjaa vaikka paperilla.

Peli toimii hyvin eri pelaajamäärillä ja yhdellä pakalla voi pelata neljä pelaajaa. Se on kohtuullisen hyvä huomioiden pelin hinnan. Peliä tulee Suomesta saamaan kohtuullisen noin 20 euron hintaan.

Uskoisin että monet Magic: the Gatheringin fanit ja ehkä jopa jotkut Star Realmsin fanit pelistä pitävät. Epic on kuitenkin hieman väliin putoaja. Se on helpommin lähestyttävä ja nopeampi pelata kuin Magic: the Gathering, mutta vaikeampi ja monimutkaisempi kuin Star Realms. Pelissä on ehdottomasti potentiaalia, mutta sen laajentaminen monimutkaistamatta peliä voi olla hivenen vaikeaa. Ainakin termejä tulee opeteltavaksi lisää.

Wildin kortteja.
Wildin kortteja.

Faktat Epicistä

Suunnittelija,

Julkaisija: White Wizard Games (2015)

Mutkikkuus: Peli on suhteellisen helppo oppia ja nopea pelata.

Onnen vaikutus: Pelissä on tuuria mukana melko paljon. Taitava pelaaja kuitenkin voittaa useimmiten.

Vuorovaikutus: Suoraa taistelua pelaajien kesken.

Teema: Perusfantasiaa, mutta kuvitus on tyylikästä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Korteissa on paljon tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 20 minuuttia (3–4 pelaajalla noin 30 minuuttia)

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

4 vastausta aiheeseen “Epic”

Tää on mennyt minulta jotenkin ihan täysin ohi. Kuulostaa kyllä aika hyvältä, pitänee tsekata. Kansikuva on kyllä jotain aivan hirveää, sen perusteella jäisi tsekkaamatta.

Itsellänikin on odottamassa seuraavaa ranskanmaan tilausta tämä tekele. En kyllä tiedä miksi, sillä peliseuraa tuskin omilta nurkilta heti löytynee… Tosin tukemassani lafkassa hinta on hurjat 14,9 joten ei ole paha sijoitus laisinkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *