Kategoriat
Peliarvostelut

Zen Garden

Keisari kaipaa lepoa kiireisen ja vaativaa päätöksentekoa täynnä olevan elämänsä keskelle. Sellaista tarkoitusta palvelee parhaiten puutarha, jossa polut kulkevat kauniin maiseman keskellä. Niinpä pelaajat pääsevät kilvoittelemaan zen-puutarhureina.

Zen Garden on kreikkalaisen Mike Georgioun esikoisjulkaisu. Peli on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen laattojenasettelupeli, jossa pelaajat rakentavat pelin aikana 4×4-ruudukon täyteen laattoja. Lopuksi ruudukot arvioidaan keisarin mieltymysten mukaan ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Lautapelit.fi julkaisi alunperin Queen Gamesin julkaiseman pelin suomeksi heti tuoreeltaan. Pelin kuvitus on konkari Dennis Lohausenin käsialaa. Kansikuva on harmoninen ja kaunis, valitettavasti pelin sisältö ei ole esteettisesti ihan samalla tasolla.

Zen Gardenin kansi

Laattojen keräilyä

Peli etenee hyvin yksinkertaisella tavalla. Tarjolla on kaksitoista laattaa, joista jokainen pelaaja valitsee vuorollaan yhden. Yksi neljän laatan rivi on ilmainen, toisen laatat maksavat yhden rahan ja kolmannen maksavat kaksi rahaa.

Kierroksen päätteeksi kaikki ilmaiset laatat poistetaan laudalta, kalliimmat laatat pudotetaan sarakkeissaan alaspäin ja laattalauta täytetään. Aloittajan asema siirtyy seuraavalle pelaajalle ja uusi kierros alkaa.

Kun kaikkien pelaajien laudat ovat täynnä, peli päättyy ja on pisteenlaskun aika.

Lähikuva pelaajan omasta laudasta täynnä laattoja
Valmis pelilauta. Ihannetapauksessa polkuja olisi neljä, mutta nyt yksi on mennyt pilalle, vasemman alakulman poluissa materiaali ei täsmää. Kuva: Mikko Saari

Polkujen tekemistä

Jokaisella laatalla on kolme ominaisuutta: pohjamaasto, polun materiaali ja koriste-esine. Laatat sopivat yhteen vapaasti, mitä tahansa saa laittaa mihin tahansa, mutta tietysti parasta on saada aikaiseksi yhteensopivia kokonaisuuksia.

Kaikki polut ovat 90 asteen kulmia. Ihannetapaus on, että polut muodostavat neljä kokonaista neljän laatan lenkkiä, joista jokaisessa on yhtenäinen materiaali.

Koriste-esineistä saa pisteitä, jos onnistuu keräämään paljon samanlaisia. Niistä voi myös saada rahaa pelin aikana, jos pystyy saamaan neljä samanlaista pysty-, vaaka- tai vinolinjalle. Raha on suoraan pisteitä pelin lopussa.

Keisarilla on myös mieltymyksiä: pelin alussa arvotaan kaksi elementtiä, joista toisesta saa yhden pisteen ja toisesta kaksi pistettä jokaisesta esiintymästä. Enemmistöelementistä eniten kerännyt vie pisteet ja toiseksi tullut saa vähäsen. Lopuksi on vielä yksi elementti, jossa puuttumisesta tulee miinuksia ja runsaasta esiintymisestä pisteitä.

Nämä ovat pelin perustason ominaisuudet, jotka ovat aina mukana. Peliin on mahdollista lisätä lisää tasoja, jotka tuovat uusia pisteytyssääntöjä. Aloittelijoille suositellaan vain perustason ominaisuuksien käyttämistä, mutta etenkin kokeneempien pelaajien kannattaa suosiolla ottaa kaikki pisteytyssäännöt peliin, koska ne tekevät pelistä paljon kiinnostavamman, eikä niissä sinänsä ole mitään vaikeaa.

Yhdenmukaisuudesta saa pisteitä, jos kaikki samanlaiset alueet ovat laudalla yhdessä paikassa. Minimalismissa palkitaan siitä, että erilaisia pohjamaastoja on mahdollisimman vähän. Tehtävät antavat pisteitä niille, jotka ensimmäisinä suorittavat tietyn tehtävän eli keräävät tietyt elementit puutarhaansa.

Keisarin mieltymysten pelilauta
Keisarin mieltymykset näkyvät tällä laudalla, joka koostuu siis viidestä irrallisesta osasta, alhaalta päin aina kattoon asti on yhtä osaa. Laudalle arvotaan kymmenen eri kategoriaa aina erikseen joka peliin. Kuva: Mikko Saari

Leppoisa peli

Zen Garden on vähäeleinen peli, jossa pääsee keskittymään omaan tekemiseensä. Vuorovaikutusta on vähänlaisesti. Laattoja valitessa voi toisinaan napata toisten tarvitsemia laattoja, mutta siinäpä se lähinnä. Jokainen tekee omaa lautaansa ja lopuksi vertaillaan.

Virallisesti pelissä ei yksinpelisääntöjä ole, mutta suunnittelija on esittänyt oman yksinpelihaasteensa. Eri pelaajamäärillä ei sinänsä ole väliä. Kaksinpelissä noukitaan joka kierroksella kaksi laattaa eikä yhtä, jotta laattoja kuluu vähän nopeammin.

Pelin osat ovat enimmäkseen miellyttäviä, mutta laatoista muodostuvasta puutarhasta ei kyllä kovin rauhaisa zen-tunnelma tule, sen verran ruman levotonta laattojen värimaailma on.

Jotkut tämänkaltaiset pelit, kuten Tiny Towns, keskittyvät enemmän epäonnistumiseen ja kyse on vain siitä, miten pahasti epäonnistuu. Zen Garden on leppoisampi, koska etenkin täysillä pisteytyssäännöillä pisteitä ropisee monella tavalla.

Kaikessa ei voi onnistua, mutta sen verran monessa asiassa kylläkin, että aika helpolta ja rennolta peli tuntuu – aina saa saavutettua jotain. Toisaalta tämä johtaa siihen, että pelaaminen tuntuu vähän merkityksettömältä ja valinnat yhdentekeviltä, koska teit mitä tahansa, pisteitä tulee – mutta nämähän ne pistesalaattipelien hyvät ja huonot puolet ovat ja on omasta mausta kiinni, kumpi puoli painaa vaakakupissa enemmän.

Minua Zen Garden ei sytytä. En ole suuri genren ystävä ylipäänsä, eikä Zen Garden tee mitään ihmeellistä, jonka vuoksi se erityisesti jäisi mieleen. Leppoisaa, kevyttä ja harmitonta peliä hakeville laattojenasettelun ystäville Zen Garden voi kuitenkin olla kokeilemisen arvoinen.

Zen Gardenin laattalauta
Laattavalikoimaa tarjolla. Alin rivi irtoaa ilmaiseksi, ylemmiltä riveiltä noukkimisesta joutuu maksamaan rahaa eli pisteitä. Kuva: Mikko Saari

Faktat Zen Gardenista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Queen Games, Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja peli on todella helppo opettaa uusille pelaajille. Zen Garden sopii hyvin sellaisille pelaajille, jotka eivät jaksa opetella monimutkaisia sääntöjä tai jotka kokevat pelit helposti uhkaaviksi.

Onnen vaikutus: Tuuria on kelpo annos, menestyksestä iso siivu riippuu siitä, millaisia laattoja ostettavaksi tulee ja kuka niistä pääsee valitsemaan ensin.

Vuorovaikutus: Laattoja otettaessa voi katsella, millaisia laattoja muut keräävät ja yrittää napsia niitä toisen nenän edestä. On tuurista kiinni, minkä verran tälle on tilaisuuksia: jos toinen pelaaja tarvitsee kipeästi kivipolkua ja niitä tulee esille vain yksi, laatan nappaaminen sattuu, mutta jos kivipolkuja on tarjolla viisi, joku niistä kelpaa varmasti.

Teema: Kansi on kaunis, muuten kuvitus voisi olla harmonisempaakin. Teema on sinänsä täysin yhdentekevä.

Uudelleenpelattavuus: Eri pisteytysten kohteet arvotaan joka peliin erikseen, joten tavoitteet ovat aina samat, mutta vähän erilaiset.

Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 30–40 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *