Kategoriat
Peliarvostelut

Miyabi

Kenen puutarhasta löytyy monipuolisin valikoima kukkia, kalalampia ja kiviä? Tarvittaessa sekaan voidaan sotkea vaikkapa sammakoita

Miyabi on vuonna 2019 julkaistu laattojenasettelupeli, joka on Azulin suunnittelijana parhaiten tunnetun Michael Kieslingin käsialaa. Pelissä rakennetaan japanilaista puutarhaa omalle pelialustalle erilaisten laattojen avulla. Aihe on laattojenasettelulle tyypillinen, mutta Miyabi tarjoaa siihen uudenlaisen lähestymistavan.

Miyabi palkittiin vuonna 2022 yhtenä Mensa Select -palkinnon voittajista.

Kauneutta monessa kerroksessa

Miyabissa pelaajat pyrkivät rakentamaan mahdollisimman paljon pisteitä tuottavan puutarhan omaan 6×6-ruudukkoonsa. Laattoja nostetaan vuorotellen, kunnes jokainen pelaaja on saanut itselleen kuusi laattaa ja kierros päättyy.

Laatoissa esiintyy viittä eri symbolia: vaahterapuita, pagodeja, kalalampia, atsaleoja, pensaita ja kiviä. Laattojen koko ja symbolien lukumäärä vaihtelee. Laattojen asetteluun on kaksi sääntöä. Tietylle symbolille on varattu oma vaakarivinsä, eikä kyseistä symbolia saa laittaa millekään muulle riville. Lisäksi jokaisella kierroksella saa käyttää kutakin pystyriviä vain kerran. Käytettyjä pystyrivejä merkataan poistamalla oma lyhtymerkki paikaltaan loppukierroksen ajaksi.

Laattojen asettelusta mielenkiintoista tekee se, että laattoja saa asettaa toistensa päälle. Pisteet lasketaan kertomalla laatassa olevien symbolien määrä kerrosten määrällä. Jos kolme pensasta sisältävän laatan asettaa toiseen kerrokseen, pistesaalis on tällöin 3 × 2 = 6 pistettä.

Kierros päättyy, kun jokainen pelaaja on valinnut kuusi laattaa. Aloittaja vaihtuu ja uudet laatat nostetaan pöytään. Peli kestää pelaajamäärästä riippuen 4–6 kierrosta. Peli ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä loppupisteytyksessä jaetaan vielä iso tukku pisteitä.

Jokaisen symbolin enemmistöstä jaetaan merkittävä pistepotti. Arvokkaimpien symbolien, vaahterapuiden, enemmistö on jopa 15 pisteen arvoinen. Kakkossijastakin nettoaa seitsemän pistettä. Kivikasojen haalijalle luvassa on vaivaiset kuusi pistettä. Enemmistöjen lisäksi myös korkeimmalle eli viidennelle kerrokselle ensimmäisenä kullakin symbolilla kivunnut saa itselleen pisteitä. Symbolit on arvotettu samaan järjestykseen kuin enemmistöjen kohdalla. Vaahterapuiden pinoaja palkitaan kymmenellä pisteellä, siinä missä kivikasa tuottaa viisi pistettä.

Pulmaa kerrakseen

Pelissä menestyäkseen on otettava useita seikkoja huomioon. Pelin alussa houkutus edetä nopeasti korkeisiin kerroksiin suurien pisteiden toivossa voi olla suuri. Loppupisteiden merkitystä ei pidä kuitenkaan aliarvioida, ja usein pelin voittava pelaaja ei johda peliä varsinaisten kierrosten lopussa. Toisaalta liiallinen rakentelu pohjakerroksissa tuottaa vääjäämättä tappioita pelin aikana.

Laattojenasetteluun liittyvät rajoitukset vaikeuttavat viidenteen kerrokseen pääsemistä, joten kerroksilla etenemisen kanssa ei pidä liiaksi hidastella. Lisäelementtinsä tuo kilpailu muiden pelaajien kanssa. Halutuimmat symbolit ovat usein vaikeampia saada kuin vähäarvoisemmat, kuten kivet ja pensaat. Näillä viidenteen kerrokseen kipuaminen voikin olla huomattavasti helpompaa.

Pelilaatikon mukana tulee viisi pientä lisäosaa, jotka tarjoavat lisämaustetta sitä kaipaaville. Mukana tulee muun muassa sammakoita ja muita mielenkiintoisia lisäpisteytysmahdollisuuksia. Pikkulaajennukset ovat hieno lisä, joka ottaa harrastajapelaajat hyvin huomioon!

Toimiva ja napakka

Miyabi on omissa papereissani genrensä kärkeä. Laattojenasettelupelit tuntuvat usein hieman toistavan itseään, mutta Miyabi tuntuu poikkeuksellisen raikkaalta ja uudenlaiselta. Paras taktiikka ei ole itsestään selvä ja kokeneemmallekin pelaajalle riittää pohdittavaa viimeistään minilisäosien kanssa.

Pelin opettaminen uusille pelaajille on todella helppoa, eikä pelin kestokaan ole päätä huimaava. Yli tunnin kestoon on vaikea päästä, ja kokeneet pelaajat selviytyvät urakasta alle puolessa tunnissa. Pelaajamäärän suhteen peli on melko joustava. Kaikki pelaajamäärät (2–4) toimivat mallikkaasti, joskin kaksin- ja kolminpeli erottuvat hieman edukseen.

Miyabi on tyylikäs ja toimiva kokonaisuus, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Faktat Miyabista

Suunnittelijat:

Julkaisijat: HABA (2019)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset.

Onnen vaikutus: Melko pieni. Laatat ovat kaikille samat. Toki ne voivat sopia jollekin pelaajille paremmin kuin toisille.

Vuorovaikutus: Laattoja valitaan samasta pinosta. Jos mahdollista, muiden saumoja kannattaa pitää silmällä. Kilpajuoksu viidennelle kerrokselle lisää vuorovaikutusta. Symbolikilpailu pelin lopussa ratkaisee usein pelin.

Teema: Teema on ihan kiva, joskin peli on Azulin tapaan melko abstrakti. Komponentit ovat ihan tyylikkäät.

Uudelleenpelattavuus: Uudelleenpelattavuus on hyvä. Pikkulisäosat tuovat lisämaustetta sitä kaipaavalle.

Saavutettavuus: Pelilaatikosta löytyy säännöt englanniksi ja saksaksi. Pelin osissa ei ole tekstiä. Erilaiset laatat erottaa toisistaan selkeiden symbolien perusteella.

Pelaajamäärä: 2–4. Miyabi toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä.

Pituus: Pelaajien määrästä ja kokemuksesta riippuen 30–60 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *