Kategoriat
Säännöt

Medicin säännöt

Italialaiset kauppiassuvut yrittävät vaurastua tässä huutokauppapelissä, jossa mitataan erityisesti pelaajien kykyä arvioida tavaroiden arvoa. Kuka on taitavin huutokauppias?

Lue Medicin arvostelu.

Sisältö

  • 1 pelilauta
  • 36 korttia (7 kpl vaatteita, mausteita, turkista, viljaa ja väriainetta arvoiltaan 0, 1, 2, 3, 4, 5, 5 sekä 10 arvoinen kultakortti)
  • 6 laivaa (punainen, vihreä, sininen, keltainen, violetti ja musta)
  • 36 puukuutiota (6 kpl / väri punainen, vihreä, sininen, keltainen, violetti ja musta)

Ennen pelin aloittamista

Jokainen ottaa valitsemansa värisen laivan ja puukuutiot. Aloituksessa pelaajat saavat rahaa 40, jos pelaajia on 3-4 ja 30 rahaa, jos pelaajia on 5-6. Pelaajat asettavat yhden puukuution laidalle rahamäärän merkiksi.

Kortteja käytetään 18 kpl kolmella pelaajalla (poista 18 korttia), 24 kpl neljällä pelaajalla (poista 12 korttia) ja 30 kpl viidellä pelaajalla (poista 6 korttia).

Sekoita kortit ja poista ne, joita ei pelissä käytetä.

Ensimmäisen kierroksen aloittaa arvottu pelaaja, seuraavina päivinä pelin aloittaa pelaaja, jolla on vähiten rahaa.

Pelin kulku

Ensimmäinen pelaaja kääntää korttipakasta kortin, hän voi halutessaan kääntää toisen ja kolmannen kortin. Käännetyt kortit huutokaupataan ryhmässä, jos pelaaja kääntää toisen tai kolmannen kortin sitä ei saa jättää ryhmän ulkopuolelle.

Huutokauppaosio alkaa pelaajasta, joka on kortit kääntäneen pelaajan vasemmalla puolella. Pelaajilla on vain yksi mahdollisuus tehdä tarjous ja viimeisen tarjouksen esittää kortit esiin kääntänyt pelaaja. Pelaajat voivat halutessaan myös passata.

Korkeimman tarjouksen tehnyt pelaaja siirtää rahamarkkeriaan taaksepäin ja asettaa ostamansa tuotteet laivaan. Pelaajat eivät voi tarjota enempää, kuin mitä heillä on rahaa jäljellä.

Muita sääntöjä

Laivassa on tilaa korkeintaan viidelle tuotteelle. Laivaan laitettuja tuotteita ei saa ottaa pois. Ostajat eivät voi tarjota ryhmästä, jonka voitettuaan heidän laivaansa tulisi yli viisi tuotetta, esimerkiksi jos pelaajalla A on 3 tuotetta laivassaan ja ja tarjouskilpailua käydään ryhmästä, jossa on 3 tuotetta, pelaaja A ei voi tarjota mitään, vaan hänen on pakko passata.

Päivän lopuksi, kun kaikilla muilla pelaajilla on laiva täynnä paitsi yhdellä, hän saa kääntää tarvittavan määrän tuotteita itselleen pakasta ilmaiseksi. Hän ei saa valita tuotteita, vaan hän joutuu ottamaan käännetyt kortit järjestyksessä laivaansa. Jos kortit eivät riitä, hänen laivansa ei tule täyteen.

Päivä loppuu myös, jos huutokaupattavat kortit loppuvat. Tämä voi tapahtua silloin, jos pelaajat eivät tarjoa käännetyistä ryhmistä mitään. Silloin huutokaupattavat tavarat, joista ei olla tarjottu mitään yhdellä kierroksella, heitetään mereen (eli poistetaan pelistä).

Pisteytys

Pelaajat saavat pisteitä kahdella eri tavalla.

1) Aluksi lasketaan ostettujen tavaroiden arvo. Arvot näkyvät korteissa (0, 1, 2, 3, 4, 5, 5 normaalit tuotteet ja 10 arvoinen kultaharkko).

Rahaa pelaajat saavat seuraavasti. Rahat merkataan siirtämällä rahamarkkeria eteenpäin alla olevan taulukon mukaisesti.

Pelaajien määrä3456
Arvokkaimmat tuotteet30303030
2. arvokkaimmat tuotteet15202020
3. arvokkaimmat tuotteet101015
4. arvokkaimmat tuotteet510
5. arvokkaimmat tuotteet5
6. arvokkaimmat tuotteet

Jos kahdella pelaajalla on samanarvoiset tuotteet saavat he rahaa seuraavalla tavalla: pelaaja A:lla ja pelaaja B:llä on samanarvoiset tuotteet ja he jakavat ykköstilan neljän pelaajan pelissä. Silloin molemmat pelaajat saavat (30+20) / 2, eli 25 rahaa. Rahamäärät pyöristetään aina alaspäin, mikäli tuloksena on puolikkaita rahoja.

2) Seuraavaksi lasketaan, mitä tuotteita pelaajat ovat ostaneet. Jokainen pelaaja siirtää omia kuutioitaan ylöspäin pelilaudalla olevassa pyramidissa. Kuutioita ei siirretä taaksepäin ja päivän jälkeen ne jäävät siihen väliin, mihin ne on siirretty. Seuraavana päivänä kuutioita siirretään taas ylöspäin, mikäli pelaaja on ostanut samoja tuotteita.

Tuotteiden arvolla ei ole siirtämiseen vaikutusta, vain ostettujen tuotteiden kappalemäärällä on. Kultaharkko-korttia ei käytetä enää tässä kohtaa pisteytystä.

Jokainen tuoteryhmä käydään yksitellen läpi.

Pelaaja, joka on korkeimmalla tasolla jotakin tuotetta saa 10 rahaa. Toiseksi korkeimmalla tasolla oleva pelaaja saa 5 rahaa. Pelaaja, joka ei ole ostanut kyseistä tuotetta voi myös saada rahaa, mikäli on korkeimmalla tai toiseksi korkeimmalla pyramidissa.

Tasapelin sattuessa pistelasku tehdään samalla tavalla kuin ostettujen tuotteiden arvoa määriteltäessä.

Pelaajat saavat myös bonuksia, mikäli ovat onnistuneet keskittämään omat ostoksensa tiettyihin tuoteryhmiin. Kolmella ylimmällä portaalla olevat bonukset (5, 10 ja 20) saavat pelaajat kokonaisuudessaan, niitä ei puoliteta.

Peliä pelataan kolme kierrosta. Voittaja on se, jolla on lopussa eniten rahaa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *