Kategoriat
Peliarvostelut

Medici

Medici muodostaa Modern Artin ja Ran kanssa Knizian “huutokauppatrilogian”. Pelit ilmestyivät suurin piirtein samoihin aikoihin ja käyttivät kukin huutokauppaa päämekanisminaan, tosin hyvin eri tavoin, siitä epävirallinen trilogia. Kaikki ovat myös osoittautuneet kestäviksi ja uudelleenjulkaisemisen arvoisiksi. Medicin uusi painos ilmestyi 2006.

Pelin idea

Medicin uusimman laitoksen kansiPelaajat ovat kauppiaita, jotka yrittävät täyttää laivojaan tavaroilla. Kukin pelaajista on vuorollaan huutokauppaaja, joka kääntää esiin yhdestä kolmeen korttia. Kaikki pelaajat saavat tarjota tuotteista kerran, jonka jälkeen huutokauppaajalla on viimeinen sana.

Kun tarpeeksi kortteja on kaupiteltu ja jokaisen pelaajan laiva on täynnä, kierros päättyy ja seuraa pisteytys.

Arvokkaimmat tuotteet laivoihinsa kerännyt saa eniten rahaa. Jokaisen eri tuotteen kohdalla eniten ja toiseksi eniten keränneet pelaajat saavat lisäksi bonuksen. Tarpeeksi mittava keskittyminen yhteen tuotteeseen tuo myös tuntuvan bonuksen.

Kaupankäyntiä kestää kolme kierrosta, jonka jälkeen eniten rahaa kerännyt kauppias vie voiton.

Helppo, mutta haastava

Vanhemman Medicin kansiMedici on sopivan vaikea peli. Säännöt on helppo oppia, mutta pelaaminen tarjoaa runsaasti haasteita. Tärkein elementti on tietysti lastien arvojen arvioiminen — ei pelkästään sen kannalta, mikä lastin arvo itselle on, vaan myös sen varmistaminen, että nostaa hinnan riittävän korkeaksi sille, joka lastia eniten himoitsee.

Hyvää huutokauppapeliä hakevalle mikä tahansa Knizian huutokauppatrilogian peleistä on kelpo valinta. Mikäli tavaraerien arvojen arviointi kuulostaa hauskalta, Medici on mainio valinta.

Jatko-osia

Vuonna 2006 ilmestynyt Medici vs Strozzi muistuttaa Mediciä, mutta on kaksinpeli. Pelaajat yrittävät jälleen täyttää laivojaan tuotteilla, jotka ostetaan vastapelaajalta! Toinen pelaaja nostaa pussista laattoja, nimeää hinnan ja mikäli vastapelaaja ei hintaa hyväksy, joutuu ostamaan ne itse.

Medici vs Strozzi on analyyttinen kaksinpeli, jossa pelaajien välinen kilpailu on luonteeltaan rakentavaa, ei tuhoavaa. Medicin ja numeroidenpyörittelyn ystäville Medici vs Strozzi tarjoaa kiinnostavia ja tiukkoja haasteita.

Strozzi on samaa sarjaa, mutta 3-6 pelaajalle kuten alkuperäinen Medici. Huutokauppapeli tämäkin, mutta nopeampi ja kevyempi.

Lue Medicin suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Amigo, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 1995
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 45-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *