Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 2.4.2018: Uusi lautapelipodcast!

Lautakunta on uusi suomalainen lautapelipodcast. Lisäksi esitellään Enigman uusia käännösjulkaisuja ja haetaan tekijöitä Lautapelaamaan-tapahtumalle.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Uusi lautapelipodcast

Lautakunta on uusi suomalainen lautapelipodcast, jonka takana ovat tutut lautapelibloggaajat. Ensimmäisessä jaksossa äänessä ovat Tuomo PekkanenAnnika Saarto ja Miira Hartemo ja jakson aiheena ovat lempijulkaisijat. Minä ja Joonas Konstig pääsemme myös vierailemaan lyhyesti.

Uusia jaksoja on luvassa kahden viikon välein.

Jaksot löytyvät podcast-palveluista, RSS-syötteellä ja Soundcloudista. Jos olet tilannut Lautapelaajan uutuushylly -podcastia, olet automaattisesti myös uuden podcastin tilaaja. Podcast saattaa vielä löytyä eri palveluista (kuten iTunesista) Lautapelaajan uutuushyllyn nimellä; toivon mukaan palvelut hoksaavat nimenmuutoksen mahdollisimman pian.

Jaksot julkaistaan myös Youtubessa Lautapelioppaan kanavalla.

Enigman kevätuutuuksia

Enigma eli Asmodee Nordics on salaperäinen julkaisujensa suhteen, mutta välillä kannattaa selvästi kysellä. Nyt selvisi, että suomenkielisen Azulin pitäisi tämän julki tullessa olla jo saatavilla ja jos ei ole, niin pian on. Myös uusi laitos Diamantista on saatavilla.

Keväällä on tulossa valikoimaan huhtikuussa Unlock!: Secret Adventures eli kolmas Unlock!-boksi. Mukavaa, että Unlock! tulee myös suomeksi, Lautapelit.fi:hän ehti jo EXIT-pelien kanssa markkinoille ja Peliko ennen sitä Escape the Roomilla.

Toukokuussa on tulossa Happy Salmon, North Star Gamesin ultrakevyt seurapeli, jonka kesto on korkeintaan pari minuuttia. Peli tulee pakattuna neopreeniloheen, mikä lienee sen keskeisimpiä vetovoimatekijöitä.

Happy Salmon

Viikon Eclipse-kuva

Tällekin viikolle saatiin uusi kuva Eclipsen kakkoslaitoksesta. Lautapelit.fi esitteli uutta resurssilaskuria, jolla pelaajat voivat sekä seurata resurssejaan että varastoida komponentit! Nerokasta.

Eclipse-tracker
Kuva: Lautapelit.fi

Lautapelaamaan hakee järjestäjiä

Tämän vuoden Lautapelaamaan järjestetään Helsingissä Kaapelitehtaalla 14.–16.9.2018. Nyt tapahtumalle haetaan järjestäjiä. Tapahtumaa järjestämään halutaan kolmen henkilön tiimi: tapahtumatuottaja, markkinointipäällikkö ja henkilöstöpäällikkö.

Tapahtumatuottajan roolissa naruja vetelee tänä vuonna Mauri Sahlberg, eli Maurin avuksi tarvittaisiin tapahtuman markkinoinnista ja sponsoriyhteistyöstä vastaava markkinointipäällikkö ja työvoiman organisoinnista vastaava henkilöstöpäällikkö.

Pienempiä johtotehtäviä on tarjolla turvallisuuspäällikön, graafikon, webmasterin ja tapahtuman aikaisten päiväpäälliköiden muodossa ja lisäksi kaivataan tietysti työvoimaa pelikirjaston siirtoon, tapahtuman kasaukseen ja purkuun ja tapahtuman aikaiseksi henkilökunnaksi. Mielenkiintoaan kaikkiin näihin tehtäviin voi ilmaista Lautapeliseuran foorumilla, varsinainen suunnittelutyö tapahtuu Lautapeliseuran Slackissa.

Lue lisää Lautapeliseuran foorumilta ja ilmoittaudu mukaan tekemään vuoden parasta lautapelitapahtumaa.

Ropeconiin akateemista ohjelmaa

Ropeconissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa akateemista ohjelmaa.

Intersection in Games on Ropeconin ensimmäinen akateeminen seminaari, jossa etsitään vastauksia näihin tai muihin kysymyksiin, jotka tarkastelevat sitä kuinka erilaiset traditiot, genret, konventiot ja normit risteävät nykyaikaisten pelien kirjavassa kentässä. Seminaari järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston Game Research Labin kanssa. Ohjelma on pääsääntöisesti englanniksi.

CFA-paperi löytyy täältä. Abstrakteja otetaan vastaan 8.4.2018 asti. Lisätietoja Ropeconin sivuilta ja Ropenomicon-blogista.

Lyhyet

  • Railroad Revolution saa ison lisärin. What’s Your Gamelta tulee lisäksi Nuno Bizarro Sentieiron ja Paulo Soledaden Brasil, 1700-luvun kullankaivuuta käsittelevä peli ja Primus, peli antiikin Rooman valtapeleistä.
  • Suburbiasta tulee Collector’s Edition. Uutinen mainitaan tällä videolla, mutta sisällöstä ei ole vielä minkäänlaista tietoa.
  • Xolibaan on tehty pari tekoälysovellusta. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen opiskelijoiden tekemä tekoäly on pelattavissa netissä, Stephen Tavenerin tekoäly taas käyttää Tavenerin ladattavaa ja omalle koneelle asennettavaa Java-sovellusta AiAi.
  • Martin Wallacen Discworld: Ankh-Morpork on menettänyt Discworld-lisenssinsä, mutta peli ei ole kuollut ja kadonnut. Phalanx julkaisee pelistä uuden laitoksen nimellä Nanty Narking, teemana Terry Pratchettin Discworldia inspiroinut viktoriaaninen aika.
  • Sit Down Games yllättyi siitä, millaisella innolla aikuiset suhtautuivat Magic Maze Kidsiin. Niinpä peliin ilmestyy Essenissä 2018 aikuisille tarkoitettu isompi ja vaikeampi pelilauta.
  • USAOpolyltä tulee Codenames: Harry Potter, kaksinpelattavaan Duetiin perustuva versio Codenamesista. Myös Munchkin saa Potter-kuorrutuksen: Munchkin: Harry Potterissa yhdistyy tuttu pelimekaniikka ja elokuvakuvitus.
  • Visit from Rhine Valley on Tido Lorenzin lisäri Viticultureen ja sisältää 80 uutta vierailijakorttia, jotka keskittyvät pisteiden sijasta enemmän itse viinintuotantoon. Lisätietoa Youtubesta.
  • Nintendo-aiheinen Monopoly Gamer on ollut hitti, joten jatkoa seuraa: Monopoly Gamer: Mario Kart on lisää samaa, mutta Mario Kart -teemalla.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Peasant Buffet on onnenkoetuspeli, jossa pelaajat rohmuavat roinaa kylästä, jonka asukkaita hirviöt syövät. Se, joka kerää eniten tavaraa ennen kuin tulee syödyksi, voittaa. Uusi laitos Peasant Buffet: Bad Moon Rising on viritelty versio vanhasta. Peli maksaa 30 dollaria ja postikulut päälle, ja toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Toimituksen verottomuus selviää myöhemmin. Kampanja löytyy täältä.

Unbroken on soolopeli, jossa pelaaja on seikkailijaporukan viimeinen eloonjäänyt,  jonka pitää selviytyä vaikeuksista vähin resurssein. Peli maksaa noin 20 euroa Suomeen toimitettuna. Joulukuulle 2018 luvattu toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Maximum Apocalypse: Gothic Horrors on lisäri yhteistyö-roguelikeen Maximum Horrors. Sivilisaatio on romahtanut, pelaajien on selvittävä yhdessä maailmanlopun kauhuista. Gothic Horrors tuo peliin klassisia hirviöitä ja Cthulhu-kauhuja. Peruspelin kanssa lisäri maksaa 89 dollaria ja postit, pelkkä lisäri on 39 dollaria. Postikuluja tulee reilu kymppi. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Imperius on Grant Rodiekin peli avaruusimperiumin sisällissodasta ja valtakamppailusta: on juonittelua, draftaamista ja salaista informaatiota. Yhdellä lisärillä peli maksaa 37 dollaria, kahdella 45 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

HEXplore It: Forest of Adrimon on yhteistyöpeli, jossa kehitellään omia sankareita ja seikkaillaan. Peli on toinen HEXplore It -peli, ja yhteensopiva edellisen, Valley of the Dead Kingin kanssa. Peli maksaa 79 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Village Pillage -pelissä soditaan naapureita vastaan. Pelaajat valitsevat korttinsa yhtä aikaa ja sitten ratkaistaan, mitä tapahtui. Kivi-paperi-sakset ja vangin dilemma ovat vahvasti hengessä mukana: jos vastustaja viljelee, sinun pitää hyökätä; jos hyökkää, sinun pitää puolustaa; jos puolustaa, sinun kannattaa viljellä. Peli maksaa 31 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Chartered: The Golden Age on peli amsterdamilaisista kauppiaista 1600-luvulla. Pelaajat rakentavat varastoja Amsterdamin kaduille, omistavat osakkeita ja tienaavat fuusioista. Mutkikkuusaste on New York 1901 -luokkaa, ei siis mikään kovin raaka bisnespeli. Peli maksaa 57 euroa Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Lifeform on scifi-selviytymiskauhua, jossa aseistautumattomien kaivostyöläisten on selvittävä vihamielisen alienin kynsistä. Peli maksaa 46 puntaa, soolopelilisärin kanssa 58 puntaa. Päälle tullee kymmenisen puntaa postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dream Catchers on yhteistyöpeli, jossa pelaajat suojelevat pikkutyttöä painajaisunilta. Perusmalli maksaa noin 30 euroa, luksusmalli noin 40 euroa ja päälle noin kympin verran postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Pocket Pharma on Brett J. Gilbertin peli, uusintaversio viime vuoden Medical Frontierista. Luvassa on draftaamista lääketeollisuusteemalla. Peli maksaa 18 puntaa Suomeen toimitettuna, 23 puntaa lisärien kanssa. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dreamscape on unenomainen peli, jossa noukitaan unten sirpaleita ja koostetaan niistä hienoja unia. Peli maksaa 45 euroa ja postikuluja reilu kymppi päälle. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Arena: the Contest on taktista miniatyyrisotaa 1–8 pelaajalle. Peliä voi pelata kaikki vastaan kaikki tai porukalla luolaholvausseikkailuna. Perussetti maksaa 89 dollaria, 189 dollarilla saa kaikki add-onit. Toimitus on luvattu toukokuulle 2019, se on veroton ja maksaa muutaman kympin. Kampanja löytyy täältä.

Sweet Mess on kokkauspeli, jossa kerätään aineksia ja kokataan niistä ruokia. Komponentit ovat melko päheän näköiset, mieleen tulee vähän A la Carte. Perusmalli maksaa 69 dollaria Suomeen toimitettuna, laajempi setti 93 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Hiihtolomalla Lontoossa pääsin kokeilemaan Caverna: Cave vs Cavea, mutta peli jäi silloin kesken, joten en sitä laskenut. Nyt Relevanssin parissa tuli väännettyä sen verran hikinen viikko töitä, että piti saada joku palkinto, joten päädyin ostamaan mini-Cavernan ihan omakseni.

Viikonloppuna peli pääsi pöydälle kahteen otteeseen ja tavoite voidaan katsoa saavutetuksi: voitin ensimmäisen pelin, mutta toisen pelin voitto meni pojalleni yhden pisteen erolla. Tämä on hyvä, koska olen katsellut tätä peliä nimenomaan perhekäyttöön, ja siinä käytössä peli toimisi kyllä paremmin, jos minä en voittaisi joka kerta (niinkuin on tähän asti käynyt kaikissa muissa Rosenbergeissä).

Lautapelioppaan arvio on minun näkökulmastani vähän tarpeettoman kriittinen, mutta saa nähdä, millaista kestävyyttä Caverna: Cave vs Cave osoittaa pitkällä aikavälillä. Epäilemättä lisäosa on ennemmin tai myöhemmin tarpeen, jos pelille kertyy pelikertoja. Jos pelit ovat tasaisia, jännittäviä kisoja, on helppo nähdä, että tätä pelataan vielä monta kertaa.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Todellisuuspaon Lautapelielämää-vlogissa käsitellään Lautakunta-podcastin ensimmäistä jaksoa:

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *