Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 5.11.2018: Pelaajien valinta -voittajat 2018

Vuoden 2018 Pelaajien valinta -voittajat on valittu: Azul, 1918: Veli veljeä vastaan ja Helmet-kirjastot veivät voitot. Muuten uutisissa on WizKidsin uutuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Pelaajien valinta -voittajat 2018

Pelaajien valinta -raati on työnsä tehnyt ja valinnut vuoden 2018 voittajat.

  • Vuoden perhepeli: Azul (Michael Kiesling, Next Move Games / Asmodee Nordics)
  • Vuoden harrastajapeli: 1918: Veli veljeä vastaan (Antti Lehmusjärvi, Linden Lake Games)
  • Vuoden peliteko: Helmet-kirjastojen lautapelikokoelmat.

Tänä vuonna raati päätyi perhepelisarjassa liki yksimielisesti muitakin palkintoraateja suuresti miellyttäneeseen Azuliin. Perhepelisarjan muut finalistit olivat Blue LagoonGemblo ja Majesty.

Harrastajasarjassa saatiin mielipiteisiin enemmän hajontaa, mutta lopulta raadin valinta kohdistui Antti Lehmusjärven suunnittelemaan sisällissotaa kuvaavaan sotapeliin 1918: Veli veljeä vastaan. Muut finalistit olivat Exit-pelit, PhotosynthesisSantorini ja Space Freaks.

Vuoden peliteoksi valittiin Helmet-kirjastojen pelitarjonta, joka tekee vaikutuksen laajuudellaan ja asiantuntemuksellaan. Pelien lainaaminen kirjastoista tekee pelaamiseen tutustumisesta helppoa ja houkuttelevaa. Onneksi monet muutkin kirjastot ovat seuranneet Helmetin jalanjäljissä.

Kunniamaininta pelitekojen sarjassa annettiin Sauli Niinistölle, joka toi tammikuussa korttipeliharrastustaan ansioituneesti esiin.

Pelaajien valinta -palkinnon sivuilta löytyy lisää perusteluja.

Pelaajien valinta -voittajat

WizKidsin uutuuksia

Warhammer: Age of Sigmar – The Rise & Fall of Anvalor on Rustan Håkanssonin suunnittelema ja WizKidsin julkaisema peli, joka ilmestyy keväällä 2019. Virallinen tavoite on rakentaa ja puolustaa Anvalorin piiritettyä kaupunkia. Todellinen tavoite on sitten kerätä vaikutusvaltaa ja varmistaa kaupungin hallinta, vaikka se sitten johtaisi kaupungin tuhoon.

Waterdeep: Dungeon of the Mad Mage on Kevin Wilsonin Dungeons & Dragons -seikkailu 1–5 pelaajalle. Peli on samaa sarjaa kuin muutkin D&D-seikkailut ja yhdisteltävissä niihin, ja tarjoaa myös uusia ominaisuuksia. Peli tulee kahtena versiona, halvemmassa on yksiväriset figut ja tuplasti kalliimmassa valmiiksi maalatut.

Star Trek: Conflick in the Neutral Zone on Star Trek -aiheinen neppailupeli. 20-minuuttinen avaruusneppailu on Mike Elliottin käsialaa ja tavoitteena on neppailla vastustajan alukset pois laudalta ja keräillä resursseja neppailemalla keräilevällä aluksella lähelle.

Kodachi on Adam Westin japanilaisteemainen peli, joka on vähintäänkin henkistä jatkoa Ninjatolle. Ninjato Card Game, kuten Adam West kuvaa: tiiviimpi ja tehokkaampi kuin alkuperäinen.

The Expanse Boardgame: Doors and Corners on viisi uutta moduulia Geoff Engelsteinin The Expanse -lautapeliin.

WizKidsin uutuuksia

Lyhyet

  • Essenin messuilla riehui taas varkaita, jotka veivät pelifirmojen rahoja. Artipian Konstantinos Kokkinis kertoo Facebookissa kokemuksistaan, joihin liittyy LudiCreationsin Iraklis Grousin apua ja urhea kansalaispidätys – valitettavasti kiinni jäi harhautusta tehnyt kaveri, ei se, joka vei rahat.
  • Jonathan Strange ja herra Norrell -kirja taipuu lautapeliksi. Nimihenkilöt ottavat asiakseen palauttaa taikuuden Englantiin 1800-luvulla. Pelaajat pyrkivät nousemaan suuren maagikon asemaan keräilemällä harvinaisia kirjoja, kiertelevät pitkin Eurooppaa ja tekevät vaikuttavia taikuuksia. Pelin takana ovat Marco Maggi ja Francesco Nepitello ja sen kuvittaa Ian O’Toole. Julkaisijana on Osprey Games ja julkaisuajankohdaksi on lupailtu kesää 2019, nimellä Jonathan Strange & Mr Norrell: A Board Game of English Magic.
  • Haamujengiä nähdään lautapeleissä lisää. Renegadelta tulee Ghostbusters: The Card Game loppuvuodesta 2018 ja IDW:ltä Men In Black/Ghostbusters: Ecto-Terrestrial Invasion. Korttipeli on yksinkertainen korttipeli ja Ink Monstersin uusintaversio. Men In Black/Ghostbusters-mashup on miniatyyripeli, joka ilmestyy loppuvuodesta 2019.
  • Portalilta tulee lisäosia. Stronghold: Undead tulee uutena laitoksena, joka on myös itsenäinen peli, toisin kuin ykköslaitos. Muuten se on sama kuin ilmestyessään alunperin vuonna 2010. Detective: A Modern Crime Board Game – L.A. Crimes on 1980-luvulle sijoittuva lisäri Detectiveen. Robinson Crusoe: Mystery Tales on runsaasti uutta sisältöä autiolla saarella selviytymiseen. 51st State: Master Set – Allies ja Alien Artifacts: Breakthrough laajentavat niin ikään peruspelejään.
  • Lookoutin uutuuksia: Bärenpark: Die Grizzlies sind los! on lisäri Bärenparkiin. Mukana tulevat harmaakarhut, yksiraiteiset puistojunat ja uusia tavoitteita. Patchwork Doodle on kupongintäyttöversio Patchworkista.
  • Q.E.Gavin Birnbaumin huutokauppapeli, joka on tähän asti ollut saatavilla melko harvinaisena täysin puisena laitoksena, on nyt tulossa BoardGameTables.comilta tavanomaisempana laitoksena. Pelissä käsitellään finanssikriisiä, jossa kuusitoista “liian isoa kaatumaan”-kokoluokan firmaa vaatii apua. Keskuspankeilla on rajattomasti rahaa, mutta jos rahaa painattaa liikaa, maa menee konkurssiin. Huutokaupoissa voi kuitenkin huudella rajattomasti. Pelin lopussa sitten eniten rahaa painanut pelaaja menettää kaikki voittopisteensä.
  • CMON on saanut Night of the Living Dead -lisenssin. Ensialkuun on tulossa ainakin Night of the Living Dead -lautapeli, joka on jonkinlainen muunnelma Zombicidestä.

Lautakunta

Lautakunnassa puhutaan tietysti myös Pelaajien valinta -palkinnoista, tämänkertainen jakso on lyhyt voittajajulkistus, jossa lisäksi Kai Saarto kertoo valintaprosessista.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Munchkin Steampunk: Girl Genius on Munchkin Steampunkin lisäri, joka perustuu Phil ja Kaja Foglion Girl Genius -sarjakuvaan. Lisärin saa 20 dollarilla, päälle tulee 15 dollaria postikuluja. Toimitus tulee Englannista ja on luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Dungeon Universalis on monipuolinen luolaholvauspeli, jota voi pelata monin eri tavoin, lähes roolipelinä pelinjohtajan kanssa tai sitten yhdessä ilman pelinjohtajaa. Peli maksaa 85 euroa. Sankari- ja bossiminiatyyreillä ja muulla lisäromppeella hinta on 145 euroa. Toimitukset on luvattu heinäkuulle 2019, ne ovat verottomat ja postikuluja tullee parikymppiä. Kampanja löytyy täältä.

Reavers of Midgard on Champions of Midgardin sukuinen työläisten- ja noppienasettelupeli. Pelaajat valitsevat vuorollaan yhden toiminnon, jonka kaikki muut pelaajat suorittavat myös ja mitä lähempänä olet valitsijaa, sitä paremmin suoritus menee. Mukana on paljon noppavetoista taistelua. Peli maksaa 86 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019 ja verottomasti. Kampanja löytyy täältä.

Sierra Madre Gamesin uutuuspelejä on tarjolla pakettina, jossa on Bios: Originsin kakkoslaitos, Pax Porfirianan uusi painos ja uusi Pax Transhumanity. Luvassa on kiinnostavia, vaikeasti ymmärrettäviä ja omintakeisia pelejä. Transhumanity maksaa 53 dollaria, Porfiriana 68 dollaria ja Bios 94 dollaria. Isomman setin saa halvemmalla. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Deep Madness on Lovecraft-henkistä avaruuskauhua ja nyt uudella kierroksella Kickstarterissa. Reittaukset ovat hyviä, mutta kymppien määrä on epäuskottava, joten kannattaa suhtautua varauksella. Yhteistyötä, kauhua ja luolaholvausta avaruushengessä on joka tapauksessa luvassa. Peruspaketti on 75 dollaria, lisäreillä 120 dollaria ja kaikilla herkuilla 359 dollaria, ja postikulut päälle. Toimitukset on luvattu elokuulle 2019 ja ne ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.

Mutants on omaperäinen pakanrakennuspeli, jossa rakennellaan geneettisiä mutantteja areenataisteluita varten. Pelaajien korttipoolit ovat epäsymmetrisiä, joten pelaajilla on erilaiset mahdollisuudet. Perussetti maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna, 59 dollarilla saa luksussetin neopreenimatoilla ja ultimate-paketti maksaa 99 dollaria. Verottomat toimitukset on luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Project: ELITE on vähän XCOM-henkinen figutaistelupeli, jossa torjutaan muukalaisten invaasiota. Peli on reaaliaikaista yhteistyöräimettä, kierroksilla on aina kaksi minuuttia aikaa toimia niin paljon kuin ehtii. Peli maksaa 100 dollaria ja arviolta 35 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on luvattu verottomasti marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Zoo-ography on peli eläintarhojen suunnittelusta. Täytä kaupungin vaihtelevat vaatimukset, valitse parhaat eläimet ja tee onnistunein eläintarha. Peli maksaa 10 dollaria ja postikulut päälle. Eläinmeepleillä hinta on 24 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Discover: Lands Unknown on Fantasy Flightin uusi seikkailupeli, jonka ensisijaisena koukkuna on yksittäisten pelikopioiden ainutlaatuisuus. Valtaosa pelin sisällöstä on vaihtelevaa. Ei täysin ainutlaatuista, sentään, mutta kokonaisuus on uniikki: samaa valikoimaa komponentteja ei kenenkään muun pelissä ole.

Esimerkiksi minun laatikossani seikkaillaan ensin autiomaassa, sitten rämeellä – monilla on joku toinen yhdistelmä, tai sitten sama yhdistelmä, mutta muuten hieman erilainen sisältö. Pelihahmoja on 36 erilaista, niistä  jokaisessa laatikossa on kahdentoista valikoima.

Itse pelaaminen on aika yksinkertaista toimintapistejumppaa, jossa kirmataan laudalla keräten selviytymisresursseja. Ruokaa ja vettä pitäisi saada, puusta ja kivestä on hyötyä, ja samalla pitäisi skenaarion tavoitteita selvitellä, esimerkiksi etsiä jotain tiettyä kohdetta laudalta. Lauta koostuu paloista ja rakennetaan tietyn kaavan mukaan kuvapuoli alaspäin, eli sen avaaminen on osa haastetta. Palat myös varmistavat sen, että kun samaa skenaariota pelaa uudestaan, ne avainpaikat eivät aina löydy samoista kohdista.

Peli on yhteistyötä ja turpiin tulee varmasti, kun nälkä ja jano vievät sankareita ja jos ei nälkään kuole, niin joku hirviö tulee ja syö. Ei siis ole mikään ihan helppo peli, mutta hyvä niin, koska muuten viiden skenaarion kampanja olisi turhankin nopeasti nähty. Nyt samoissa skenaarioissa on vähän enemmän pelaamista, eikä läpipeluullakaan välttämättä onnistu ihan kaikkea avaamaan, joten motivaatiota palata saman skenaarion pariin kyllä on.

Discover: Lands Unknown on ihan kelpo peli, jos tällainen aika satunnainen juoksentelu ja maailman kartoittaminen kiinnostaa. Reilun 70 euron hinta tuntuu ehkä hitusen tyyriiltä, mutta saapa nähdä, paljonko pelattavaa kampanjassa lopulta on ja minkä verran peli kampanjan pelaamisen jälkeen kiinnostaa. Uniikkius tuntuu vähän kikkailulta, mutta toisaalta – eipä se haittaakaan ja on jopa suorastaan pieni bonus. Kyllä minua miellyttää ajatus, että jonkun toisen pelissä asiat ovat vähän eri tavalla.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *