Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2018

Vuoden 2018 parhaat lautapelit joululahjoiksi eri kohderyhmille. Näillä lahjavinkeillä osaat antaa sellaisen lautapelilahjan, jota pelataan vielä joulun jälkeenkin.

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, jokaisen pelin kohdalla on arvioitu, millaiselle yleisölle peli parhaiten toimii. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Lapset tarkoittaa alle kouluikäisiä ja pikkukoululaisia ja pelejä, joita lapset voivat pelata ilman aikuisten apua. Perhepelit sopivat monenikäisille lapsille, mutta yleensä vanhempien kanssa. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2019!

Listaa päivitetään vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai seuraa Lautapeliopasta Facebookissa!

Yleissuositukset

Azul

Azul. Lukuisia palkintoja voittanut Azul on kannestaan ehkä vähän tylsän näköinen, mutta sisältä paljastuu kiehtova peli, joka koukuttaa pelaamaan uudestaan. Palkinnot eivät ole tulleet turhasta!

Mukavan tuntuisten muovikaakelien asettelu on sopivan haastavaa: säännöt ovat yksinkertaiset, mutta menestys vaatii vähän pelisilmää ja myös toisten pelaajien pelin seuraamista. Nelinpelissä vuorovaikutuksesta voi seurata yllätyksiä, kaksinpeli on laskelmoivampi. Molemmat toimivat. Kenelle:  Lue Azulin arvostelu »

Blue LagoonBlue Lagoon. Arvostettu pelisuunnittelija Reiner Knizia on ottanut vanhan klassikkopelinsä Aavikon karavaanit ja kuorruttanut sen polynesialaisella teemalla ja muutamalla uudella jipolla. Tuloksena on erittäin hyvä peli: Blue Lagoonin säännöt ovat yksinkertaiset, mutta pelissä on tiiviiseen kestoon pakattuna paljon kiperiä valinnanpaikkoja.

Blue Lagoon on yhtä priorisointia: haluaisit tehdä vaikka kuinka monta asiaa, mutta aikaa ja laattoja on rajallisesti, joten on valittava, mihin pyrkii ensin. Pisteitä saa monella tavalla, joten yhtä oikeaa vastausta ei ole. Tuloksena on kaunis, napakka ja herkullinen peli. Lue Blue Lagoonin arvostelu »

Löydä lautapelit -kirjaLöydä lautapelit -kirja. Pikakurssi lautapelisivistykseen! Löydä lautapelit -kirja on parhaimmillaan silloin, kun kipinä lautapeliharrastukseen on saatu pelejä kokeilemalla, mutta lautapelien maailma on vielä vähän vieras. Kirja johdattaa rennosti lautapelien maailmaan, esittelee mistä nykyaikaiset lautapelit ovat tulleet ja millaisia erilaisia pelejä on olemassa. Kirjasta löytyy arvosteluja lautapeliblogeista: Koko perhe pelaa, Pelaajani, Todellisuuspako, Puutyöläinen, Pöydällä.

Alennuskoodilla HYVAAJOULUA saat kirjan suoraan kustantajalta hintaan 24,95 € (norm. 36 €). Tarjous on voimassa 24.12.2018 asti.

Joululahjasuositukset

1918: Veli veljeä vastaan1918: Veli veljeä vastaan. Sotapelien ystäville ja sotahistoriasta kiinnostuneille. Vaatii huolellista sääntöjen opiskelua. Vuoden 1918 tapahtumat saattavat joillekin olla vielä kipeä asia, mutta Antti Lehmusjärven peli käsittelee aihettaan puolueettomasti ja arvokkaasti. Sotapeleistä kiinnostuneelle pelaajalle peli on yksi parhaista lähtökohdista: se on suomenkielinen, sotapeliksi varsin tyylikkäästi toteutettu ja säännöiltään sen verran yksinkertainen, että huolellisella opiskelulla sotapelinoviisikin pääsee kyllä peliin kiinni. Pelaajien valinta -raadissakaan ei ollut mukana varsinaisesti sotapelien ystäviä, mutta niin vain peli lumosi raadin ja voitti Vuoden harrastajapelin palkinnon. Lue 1918: Veli veljeä vastaan -pelin arvostelu »

Century: Spice RoadCentury: Spice Road. Koululaisille, perhepeliksi, aikuisille. Vuoden strategiapeliksi vuonna 2018 valittu Century: Spice Road on oikein mainio kuutionpuljauspeli, jossa pelaajien on vaihdettava kuutioita paremmiksi kuutioiksi ja lopulta voittopisteitä tuottaviksi korteiksi. Pelissä on miellyttävät komponentit, melko suoraviivaiset säännöt ja kiinnostavaa yhdistelypotentiaalia Century-sarjan myöhempien osien kanssa. Lue Century: Spice Roadin arvostelu »

Dawn of PeacemakersDawn of Peacemakers. Englantia osaaville peliharrastajille. Suomalaisen Sami Laakson suunnittelema yhteistyöpeli on asetelmaltaan omaperäinen. Pelaajat ovat keskellä sotaa ja tehtävänä on saada sotivat osapuolet rauhoittumaan ja taistelut loppumaan. Kahdentoista skenaarion mittainen kampanja tarjoaa hyvän tovin seikkailuja kasvavalla vaikeus- ja monimutkaisuusasteella, joten peliin on helppo päästä sisään helpoista alkuskenaarioista ja sen jälkeen haaste kasvaa itsestään. Lue Dawn of Peacemakersin arvostelu »

Exit: The GameExit-pelit. Pakohuoneiden ystäville kouluikäisistä ylöspäin. Pakohuonepelien tarjonta suomeksi on edistynyt viime vuodesta. Lautapelit.fi on julkaissut tähän mennessä Exit-sarjaa kolmen pelin verran: Hylätty mökki, Salainen laboratio ja Faaraon hautakammio tarjoavat mukavasti pureskeltavaa aivoille. Pelit ovat kertakäyttöisiä ja vaativat osien tuhoamista, mutta toisaalta se mahdollistaa muita pakohuonepelejä kiinnostavampia pulmia (vinkki: kopiokonetta käyttämällä myös Exitit ovat pelattavissa tuhoamatta osia). Exitit ovatkin pakohuonepelien parhaimmistoa. Lue Exit-pelien arvostelu »

GembloGemblo. Kaikenikäisille abstraktien pelien ystäville kouluikäisistä aikuisiin. Blokus on pidetty kestosuosikki, mutta sopii todella hyvin vain kahdelle tai neljälle pelaajalle. Muille pelaajamäärille paremmin sopiva Blokus Trigon on vähän harvinainen. Gemblo ratkaisee pulman! Gemblo on lähes sama peli, mutta pelinappulat koostuvat kuusikulmioista ja palikoita saa pelata omien palikoiden viereen, kunhan väliin jää tasan yksi tyhjä ruutu. Haaste on yllättävän kova, kun laudalla operoi monta pelaajaa: Gemblo toimii 2–6 pelaajalla! Lue Gemblon arvostelu »

Happy SalmonHappy Salmon. Lasten kanssa, teini-ikäisille, hullutteluun kykeneville aikuisille. Lohipeli toimii moniin tilanteisiin. Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja neopreeniloheen pakattu peli kulkee mukana vaivattomasti. Se on mitä erinomaisin jäänsärkija jäyhiin sosiaalisiin tilanteisiin. Yksi erä kestää muutamia minuutteja ja on tehokas annos reipashenkistä toimintaa. Pelaajia vain pitää olla riittävästi: enemmän on parempi, eikä tätä alle neljällä pelaajalla kannata pelatakaan. Lue Happy Salmonin arvostelu »

Magic MazeMagic MazeKoululaisten perheille, teini-ikäisille, aikuisille. Pelaajien on kirmailtava sankarijoukkiollaan pitkin maagista ostoskeskusta rosvoten tavaraa minkä ehtii, mutta matkassa on pieni mutka: pelaajilla ei ole omia nappuloita, vaan omat suunnat. Minä liikutan nappeja itään, sinä länteen, joku toinen pohjoiseen ja neljäs etelään. Eikä puhua saa, tietenkään! Tiimalasi juoksee ja pelaajat tuijottavat toisiaan intensiivisesti ja toivovat, että toinen tajuaa, minne pitää mennä. Lue Magic Mazen arvostelu »

The MindThe MindKaikenikäisille koululaisista aikuisporukoihin. Mielipiteitä jakava peli on lumonnut toiset ja toiset kieltäytyvät pitämästä tätä edes pelinä. The Mindissa tavoite on yksinkertainen: pelaajien on pelattava käsistään kortit pöytään numerojärjestyksessä ilman yhtään virhettä. Sehän olisi helppoa, mutta kun puhuminen ja muukin viestintä on kielletty. Saavatko pelaajat sisäiset kellonsa synkronoitua? Haaste on kiinnostava ja erilainen kuin muut pelit. Lue The Mindin arvostelu »

PhotosynthesisPhotosynthesis. Isommille koululaisille, aikuisille, peliharrastajille. Kaunis paketti sisältää hienoja kolmiulotteisia pahvipuita, joita kasvatetaan metsään siemenistä. Puut varjostavat toisiaan, mutta silloin kun ne saavat valoa, ne tuottavat energiaa, jolla ne voivat kasvaa suuremmiksi. Isot puut kaadetaan ja mitä keskempää laudalta saa puunsa kaadettua, sitä enemmän kertyy pisteitä. Söpöstä ulkoasusta huolimatta Photosynthesis on tiukka, jopa shakkimainen strategiapeli. Nelinpelin kaoottisuus hieman loiventaa peliä, joka muuten olisi hyvinkin raskas aivojumppa. Lue Photosynthesiksen arvostelu »

Re:PlayRe:Play. Kaikille seurapelien ystäville, toimii jo neljällä pelaajalla. Yksi parhaista seurapeleistä on julkkispeli, jossa arvuutellaan julkkiksia, asioita ja ilmiöitä kolmen kierroksen ajan, ensin Aliaksen tyyliin, sitten yhden sanan vihjeillä ja lopuksi pantomiimilla. Re:Play on mainio kaupallinen versio tästä klassikkopelistä. Pelin voi helposti askarrella itsekin, mutta jos haluaa mieluummin kaupasta ostettavan paketin, Re:Play on hyvä valinta – kunhan vaihtaa kierrokset oikeaan järjestykseen. Lue Re:Playn arvostelu »

SantoriniSantoriniAbstraktien pelien ystäville koululaisista aikuisiin. Kreikkalaisten jumalien torninrakennushippa on nokkela abstrakti peli, jossa taitavampi laskelmoija vie voiton – mutta jumalien erikoisvoimat ovat omiaan sekoittamaan pakkaa. Laatikon kyljessä lukee 2–4 pelaajaa, mutta parhaimmillaan Santorini on kahdella pelaajalla. Peli on kaunista katseltavaa, kiitos hienon pelilaudan ja sille rakentuvien tornien. Ulkoasu vie mielen Kreikan saariston tunnelmiin. Lue Santorinin arvostelu »

Ticket to Ride: New YorkTicket to Ride: New York. Kaikille kevyiden ja nopeiden pelien ystäville. Tutun Menolipun miniversio on napakka peli, joka tiivistää Menolipun olennaisimmat ominaisuudet noin 15–20 minuutin mittaiseen pakettiin. Tällä pelillä on helppo tutustua Ticket to Riden maailmaan. Jos kiinnostaa enemmän, sitten voi siirtyä isompien pelien pariin, mutta tälläkin pärjää kyllä pitkälle. Lue Ticket to Ride: New Yorkin arvostelu »

Who Did It?Who Did It? Lasten kanssa, koululaisille, kakkahuumorin ystäville. Kakkapeli vetoaa lapsiin aiheensa puolesta takuuvarmasti, mutta kakkahuumorin alla on varsin kelpo peli. Pelaajien on sysättävä vastuuta olohuoneen lattialle syntyneestä jätöksestä muiden lemmikeille. Menestyminen vaatii nopeita refleksejä, mutta myös muistia: jos syytät eläintä, jotka on kaikki jo pelattu, häviät erän. Tämä muisti- ja nopeuspelin yhdistelmä tekee pelistä hauskaa ja kiinnostavaa pelattavaa myös niille, joita pelkät muisti- tai nopeuspelit eivät niin kiinnosta. Lue Who Did It? -pelin arvostelu »

Pelaajien valinta -palkinnot ja Vuoden pelit

Suomalaiset lautapelibloggaajat jakoivat tänä vuonna toista kertaa Pelaajien valinta -palkinnot. Palkinto jaettiin perhepelien ja harrastajapelien sarjassa.

Vuoden perhepeliksi valittiin Azul ja vuoden harrastajapeliksi 1918: Veli veljeä vastaan. Näitä voimme suositella ehdottomasti, samoin kaikkia muitakin palkinnon finalisteja.

Palkinnon finalistit perusteluineen löydät Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta.

Tänä vuonna myös Vuoden peli -palkinnon voittajista löytyy kelpo pelejä. Vuoden perhepeli Majesty oli viime vuoden joululahjalistallamme ja on edelleen kelpo valinta. Vuoden strategiapeli Century: Spice Road on sekin kelpo peli. Vuoden partypeli The Build Up on perushyvä torninrakentelupeli, ei nyt varsinaisesti partypelinä erinomainen, ja vuoden lastenpeli Fish Food on pattereilla toimiva lelu, jota suosittelemme välttämään.

Muista myös nämä eli suosituksia vanhoista joululahjalistoista

Lapsille: Dr. EurekaRhino HeroLeo menee parturiinStone Age JuniorThe Magic TowerHalli KlackCarcassonne Junior.

Perhepeliksi: Carcassonne, Love LetterKingdominoMajesty, Deja-vu, Ice CoolKlaskCamel CupLa BocaTakenokoSalaisuuksien saari.

Aikuisten kesken: Flamme RougeDixitHonshuCodenames, SpyfallKing of Tokyo7 WondersCatan

Peliharrastajalle suosittelemme yhä: AgricolaDale of Merchants, Castles of Mad King LudwigEclipse.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *