Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 9.10.2017: Dized keräsi hyvän rahoituksen

Playmore Games keräsi Dized-projektillaan IndieGoGon ennätyksen rahoitusta sovellukselle. Mukana myös uutuuspelejä ja Kickstartereita.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Dizedille hyvä kampanja

Playmore Games teki Dizedillä ennätyksen: yksikään sovellus ei ole aikaisemmin kerännyt IndieGoGossa yhtä hyvää rahoitusta. Kampanja keräsi yli 150 000 dollaria. 50 000 dollarin tavoite ylittyi moninkertaisesti. Playmore Gamesin Jouni Jussilan mukaan Dized pääsee nyt vauhdikkaammin liikkeelle:

Olemme rakentaneet Dizediä jo pidemmän aikaa ja loistavasti onnistunut joukkorahoituskampanja auttaa meitä tuottamaan sisältöä pelaajille entistä nopeammin. Työskentelemme jo useiden alan suurimpien toimijoiden kanssa ja tämän lisäksi valtava määrä julkaisijoita on ilmaissut halunsa saada lautapeleillensä sisältöä Dizediin.

Raha ei tainnut olla joukkorahoituskampanjan varsinainen tavoite, sillä Playmore Games on saanut jo aikaisemmin hankkeelleen mittavaa rahoitusta. Kampanjan kautta haettiin näkyvyyttä asiakkaiden keskuudessa ja uskottavuutta yhteistyökumppaneiden silmissä ja näissä varmasti onnistuttiin hyvin.

Dized on sovellus, jonka tavoitteena on helpottaa uusien lautapelien omaksumista. Sovellus opettaa säännöt interaktiivisesti eli tekee sääntökirjat ja erilliset sääntöjenopetusvideot tarpeettomiksi. Sovelluksen ensimmäinen versio tulee ladattavaksi joulukuussa 2017, virallinen julkaisu on edelleen elokuussa 2018.

Blood Ragea Dizedin avulla

Dragon Legion Game Festival Saksassa hakee osallistujia

Saksalainen Dragon Legion järjestää pelinkehitystapahtuman Essenin pelimessujen yhteydessä Essenissä 21.–30.10.2017. Tapahtumassa opitaan pelinkehityksestä, pelien markkinoinnista, vieraillaan Essenin pelimessuilla ja pelataan paljon. Suomen osalta tapahtumaa koordinoi Etelä-Suomen Rooli- ja Strategiapeliyhdistys (ESRSPY).

Tapahtuma on EU:n Erasmus+ -projektin rahoittama, mikä näkyy varsin myönteisesti hinnassa: kahdeksanpäiväinen tapahtuma maksaa kaikkineen 50 €, sisältäen lennot, majoituksen, ruoat ja liput messuille. Messuille osallistumiseen sisältyy jonkin verran työvelvoitetta Dragon Legionin ständillä. Tapahtumaan voivat osallistua 18–30-vuotiaat Suomen kansalaiset. Hakemus voi jättää Dragon Legionin sivuilla. Tapahtumaan otetaan 60 osallistujaa, Suomesta mukaan mahtuu kahdeksan osallistujaa.

Äänestä Vuoden pelikasvattajaa

Pelikasvattajien verkosto on valinnut Vuoden pelikasvattaja -palkinnon finalistit. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Äänestysaikaa on 30.10.2017 asti, voittaja paljastetaan GameXpo-messuilla Helsingissä Peliviikolla.

Ehdolla ovat:

  • Ammattiopisto Prakticum, jossa on mahdollista opiskella elektronista urheilua.
  • Elina Lappalainen, joka on kirjoittanut kirjat Pelien valtakunta ja Nyt pelittää!.
  • Mikko Meriläinen, joka valmistelee Suomen ensimmäistä väitöskirjaa aiheesta ja on toiminut aktiivisesti Pelikasvattajien verkostossa sen perustamisesta saakka.
  • Suomen pelimuseo, joka esittelee pelaamisen historiaa ja päästää kokeilemaan monenlaisia vanhoja pelejä.

Äänestyslomakkeen löydät täältä.

Poriin on avattu uusi pelikauppa

Poriin on avattu uusi pelikauppa, Pelikrypta. Kaupan on perustanut Daniel Neffling, joka kaipasi Poriin paikkaa, jossa peleistä kiinnostuneet voisivat hengailla. Nefflingin mukaan Pelikrypta on 75-prosenttisesti hengailupaikka, 25-prosenttisesti kauppa.

Pelikryptasta kertoo lisää Ylen uutisjuttu. Kauppa sijaitsee osoitteessa Itsenäisyydenkatu 48.

Vuoristoratapuisto

Coaster Park on Scott Almesin (Tiny Epic Kingdoms ja muut Tiny EpicitBest Treehouse Ever) uusi peli, jossa rakennellaan vuoristoratoja. Mitä hienomman ja hurjemman vuoristoradan saa tehtyä, sitä paremmin pärjää. Vuoristoradan pitää kuitenkin olla ajettavissa: marmorikuulan on selvittävä radasta läpi, muuten rata ei toimi.

Peli on siis ihan konkreettista, fyysistä rakentelua. Vaikuttaa mahdollisesti erittäin hauskalta, tai sitten ei, mutta ei taida selvitä kuin kokeilemalla.

Coaster Park

Muukalaisten roinaa

Alien Artifacts on Portal Gamesin 4x-peli, jossa pelaajat kartoittavat tutkimatonta avaruutta, kehittävät teknologioita, rakentavat avaruusaluksia ja yrittävät löytää avaruudesta hyödynnettävää.

Joka vuoro kädessä on kolme resurssikorttia, jotka pitää käyttää parhaalla mahdollisella tavalla. Korteissa on kaksi eri resurssia ja voit käyttää jokaisesta kortista vain yhden ominaisuuden ja vain kaksi korttia kierroksessa. Aluksilla voi taistella muukalaisten kimppuun ja kerätä arvokkaat muukalaisroinat, teknologiakorteilla saa uusia toimintoja, bonuksia ja pisteytysmahdollisuuksia ja planeetat taas tuottavat uusia resursseja.

Korttien logistiikkapuoli tarjoaa jatkuvia bonuksia oman imperiumin vahvistamiseksi, operaatiopuoli taas voittopisteitä. Peli lupaa 4X-elämyksen alle tunnissa ja yli 200 kortillaan tarjoaa runsaasti vaihtelua.

Alien Artifacts

Metsän kettu eli tikkiä kahdelle

The Fox in the Forest on tikkipeli kahdelle pelaajalle. Pelin parilliset kortit ovat vain numerokortteja, mutta parittomissa on kaikenlaista ovelaa. Pelissä on vain 33 korttia, joista sinulla on 13 korttia, vastapelaajallasi on 13 korttia, yksi on käännetty valtiksi ja kuusi on pakassa. Miten varmistat, että saat voitettua sopivan määrän tikkejä?

Pisteenlasku on nimittäin ovela. Jaossa on 13 tikkiä. Jos voittaa alle neljä tai 7–9, saa kuusi pistettä. Neljällä tikillä saa pisteen, viidellä kaksi, kuudella kolme, ja jos menee yli yhdeksän ei saa yhtään pistettä. Ihanteellista on siis voittaa 9–4.

The Fox in the Forest

Tekoälyä

Sentient on tulevaisuuteen sijoittuva noppien manipulointiin keskittyvä peli. Tulevaisuudessa tietoiset robotit ovat teknologian ykkösjuttu. Ohjelmoiminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa. Pelaajien on hankittava omaan verkostoonsa arvokkaita robotteja ja ohjelmoitava ne mahdollisimman tehokkaasti. Hyvät robotit houkuttelevat sijoittajia.

Joka vuoro saat valita uuden robotin, lisätä sen omaan tehtaaseen ja jakaa sitten resurssisi bottien optimoinnin ja sijoittajien houkuttelemisen kesken. Puzzlejen ystäville on luvassa iloa, kun robotteja lisätään tehtaaseen. Bottilokeroiden vieressä on paikkoja nopille, joiden arvoja botit muuttavat. Uusien bottien lisääminen sekoittaa kuvioita. Kierroksen lopussa nopat kertovat, miten tehokkaasti tehtaasi toimii. Suunnitelmat voivat mennä helposti pieleen, jos ei harkitse loppuun asti uuden botin vaikutuksia.

Sääntökirja löytyy Renegaden nettisivuilta.

Sentient

 

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Auringonlasku vetten päällä

Sunset Over Water on Herbaceouksen tekijöiden uusin peli. Pelissä etsitään hienoja maisemia maalattavaksi. Peli koostuu kuudesta päivästä, joiden aikana vaelletaan hienoihin paikkoihin, maalataan tauluja. Tauluja voi myydä ja tienata mainetta. Mainetta saa myös päivittäisten tavoitteiden suorittamisesta ja maalauksista pelin lopussa.

Peli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Sunset Over Water

Dinogeenejä

DinoGenics on Jurassic Park -henkinen peli dinosauruspuiston pyörittämisestä. Pelaajien on saatava puistoonsa mahdollisimman vaikuttavia ja vaarallisia dinosauruksia, koska se lisää mainetta ja houkuttelee kävijöitä puistoon. Kasveja syövät dinot ovat toisaalta mukavia, koska niiden ruokkiminen ei vaadi kallista lihaa. Jos dinoille ei riitä ruokaa, ne villiintyvät ja tekevät rumaa jälkeä puistossa.

Peli maksaa 69 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

DinoGenics

Siedä tähtiä

Endure the Stars on scifi-teemainen yhteistyöpeli, jossa yritetään selviytyä hengissä avaruusaluksella, jossa kaikki on mennyt pieleen – siis avaruudessa lentävä luolaholvauspeli.

Nyt Kickstarterissa on pelin päivitetty 1.5-versio, jossa pelin ulkoasua ja pahimpia vikoja on viritelty. Ykkösversion tukijat ovat vissiin melko kiukkuisia: alkuperäisessä versiossa oli aika isoja puutteita, joita on kai nyt paikkailtu, mutta päivityssarjat ovat sen verran hintavia, että monet ykkösversion tukijoista tuntevat olonsa petetyksi. Kannattaa siis ehkä varautua siihen, että tätä 1.5-versiotakaan ei ole pelitestattu ihan täysin.

Peli maksaa 72 puntaa ja noin 15 punnan postikulut päälle. Halvemmalla pääsee, jos haluaa vain päivityssarjan alkuperäisestä versiosta. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Endure the Stars

Pienet eeppiset puolustajat

Tiny Epic Defenders ilmestyi jo 2015. Pelin uusi laitos on nyt Kickstarterissa uuden Tiny Epic Defenders: The Dark War -lisäosan kanssa.

Päivityksissä on uusittu kuvitusta, vaihdettu perusmeeplet Tiny Epic Questista tuttuihin esineitä kantaviin ITEMeepleihin ja muutenkin viilailtu peliä eri tavoin.

Pelkkä peruspeli maksaa 37 dollaria Suomeen toimitettuna. Ykkösversion omistajat päivittävät ja saavat myös lisäosan 61 dollarilla, muille hinta lisärin kanssa on 66 dollaria. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Toimitus tulee Yhdysvalloista, eli ei ole EU-ystävällinen, kannattaa siis varautua maksamaan 24% ALV:t. Kampanja löytyy täältä.

Tiny Epic Defenders

Koomaosasto

Coma Ward on kauhupeli, jossa pelaajat heräävät sairaalan koomaosastolta. Nimilapussa on outo nimi ja olo on yksinäinen. Pelaajien on etsittävät sairaalasta vihjeitä ja tarvikkeita, mutta sairaalassa voi törmätä myös sanoinkuvaamattomiin kauhuihin.

Pelin alkuvaiheessa kartoitetaan sairaalaa ja etsitään tarvikkeita ja vihjeitä siitä, mitä sairaalassa on tapahtunut. Kun vihjeet on löydetty, alkaa varsinainen peli, jossa avataan suljettu kirjekuori. Sen sisältä löytyy tieto siitä, mitä on tapahtunut ja kuinka peli voitetaan. Ilmiöt ovat monikäyttöisiä: niillä voi olla useita eri loppuratkaisuja.

Peruspeli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa hinta on 90 dollaria ja Premium-mallina 115 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Coma Ward

Ristiriitaista selviytymistä

Conflicted: Survive the Apocalypse on eloonjäämispeli, jossa pelaajat johtavat selviytyjäjoukkioita ja yrittävät puolustautua vihollisiltaan. Pelissä näyttäisi olevan melko reippaasti satunnaistekijää, on nopanheittelyä, heitä-ja-liiku-mekaniikkaa ja sattumakortteja sekä suoraa konfliktia.

Pelin kampanjasivulla on esitelty vino pino henkilöitä taustatarinoineen, mutta hieman epäselväksi jää, miten nämä henkilöt itse asiassa liittyvät peliin. Ilmeisesti eivät juurikaan. Apokalypsiteemojen ystävien kannattaa silti vilkaista, mistä tässä on kyse.

Peli maksaa 81 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Conflicted: Survive the Apocalypse

Polun loppu

End of the Trail on onnenkoetuspeli Kalifornian kultaryntäyksestä. Peli perustuu monikäyttöisille korteille: korteissa on raha-arvo, pelikorttiarvo ja ominaisuus, jos niitä käyttää maiden hankkimiseen. Kortit ostetaan huutokaupasta. Sitten tehdään valtauksia ja lopuksi korteista pitäisi muodostaa mahdollisimman hyvä pokerikäsi.

Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

End of the Trail

Jotain ihan muutaPokaalimeeple

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 14.–15.10.2017 järjestetään Helsingissä Viikin pelipäivät, ilmainen pelitapahtuma, jonka yhteydessä pidetään myös Suomen lautapeliseuran sääntömääräinen syyskokous. Lisätietoja tapahtumasta löytyy seuran foorumilta.
  • 19.–21.10.2017 Turussa järjestetään Grail Quest, e-sports-tapahtuma, jossa Suomen lautapeliseura on mukana pitämässä lautapelaamisen lippua korkealla.
  • 3.–5.11.2017 Helsingissä järjestetään GameXpo-messut, jossa Suomen lautapeliseura pyörittää lautapelialuetta.
  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Tapahtuman aikataulu on vielä hivenen epävarma ja täsmentyy vielä tapahtuman lähestyessä. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *