Vuonna 2015 peli nimeltä Exploding Kittens keräsi Kickstarterissa ennätyksellisen suuren, noin 8,7 miljoonan dollarin rahoituksen. Saavutus oli sitäkin ihmeellisempi, kun ottaa huomioon, ettei kyseessä ole massiivinen figupeli, vaan 56 kortin pakka. Suorituksen selittää pelin kuvitus: se on Matthew Inmanin eli The Oatmealin käsialaa. Inmanin valmiiksi massiivinen internet-yleisö oli juuri oikea kohderyhmä tälle pelille.
Räjähtelevät kissanpennut oli tietysti muutenkin aihepiirinä sen verran räväkkä, että alkupotkun jälkeen huomio oli taattu. Minussa teema tosin aiheutti päinvastaisen reaktion, minkä vuoksi koko peli oli jäädä tutustumatta. Sitten kerran näin, kuinka hauskaa viereisessä pelipöydässä oli kissakorttien äärellä, ja päätin kokeilla.
Älä anna pommin räjähtää
Exploding Kittensin ovat suunnitelleet Matthew Inmanin lisäksi Elan Lee ja Shane Small. Yksi peli kestää noin vartin, ja pelaajia voi olla 2–5. Useammalla kuin kahdella pelaajalla tämä toimii ehdottomasti parhaiten.
Etukäteisvalmistelut ovat pienet: pommikortit (Exploding Kitten) ja pomminpurkukortit (Defuse) erotellaan pakasta, jokaiselle pelaajalle annetaan yksi pomminpurkukortti sekä pakasta neljä muuta korttia, ja loput pomminpurkukortit sekä pommikortit (pelaajien määrä miinus yksi) sekoitetaan takaisin pakkaan.
Pelin tavoitteena on välttää pommin räjähdys omalla vuorolla. Viimeisenä jäljelle jäänyt pelaaja voittaa, kun kaikki muut ovat räjähtäneet. Pommikortit nousevat pakasta, eikä yleensä voi tietää, onko sellainen tulossa sieltä juuri omalla vuorolla vai ei. Siksi pakasta nostamista pyritään ylipäätään välttämään, mutta mahdollisuudet siihen ovat hyvin rajalliset.
Jos pommikortti tulee omaan käteen, sen voi purkaa Defuse-kortillaan, mutta tämän jälkeen Defusen joutuu luovuttamaan poistopakkaan. Hyvässä lykyssä sellaisen voi saada pakasta uudelleen tai varastettua toiselta pelaajalta – kannattaa olla koko ajan valppaana sen suhteen, keillä vielä on hallussaan kallisarvoinen Defuse-kortti!
Toimintakortit luovat rajallisia mahdollisuuksia välttää kortin nostaminen
Vuorollaan jokainen pelaaja pelaa yhden tai usean kortin ja tämän jälkeen nostaa pakan päällimmäisen kortin käteensä, ellei pelattu kortti ole mahdollistanut muuta. Kortteja, jotka voi pelata yksittäin, on kuutta erilaista: shuffle (nostopakka sekoitetaan), See the Future (nostopakan kolmen päällimmäisen kortin kurkistus piilossa muilta), Attack (pelaaja välttää nostamasta korttia ja vuorossa seuraavana oleva pelaaja joutuu nostamaan kaksi), Skip (vuoro päättyy saman tien eikä korttia tarvitse nostaa), Favor (joku toinen joutuu antamaan itse valitsemansa kortin aktiiviselle pelaajalle) sekä Nope, jolla pystyy mitätöimään toisen pelaajan pelaaman toimintokortin missä tahansa kierroksen vaiheessa.
Yllämainittujen korttien lisäksi pakassa on viisi korttisarjaa, jotka toimivat vain pareittain, eli samannimistä korttia on pelattava pöytään kaksi kerrallaan. Tällöin saa varastaa sattumanvaraisen kortin itse valitsemaltaan pelaajalta. Kolmella samanlaisella kortilla saa nimetä kortin, jonka toiselta pelaajalta haluaa, ja viidellä erilaisella kortilla saa tonkia poistopakasta minkä tahansa kortin käteensä – ellei joku ehdi läiskäistä pöytään Nope-korttia ennen sitä.
Jännityksen määrä ei ole vakio vaan kasvava
Jos nostaa pommin eikä kykene eliminoimaan sitä, joutuu poistumaan pelistä saman tien. Pommikortti päätyy tällöin poistopakkaan. Jos sen sijaan onnistuu eliminoimaan pommikortin, pääsee sujauttamaan pommin takaisin pakkaan haluamaansa kohtaan siten, että muut eivät näe mihin se päätyy.
Näin kierrokset toistuvat, jännityksen kasvaessa joka hetki. Oma vuoro tulee aina liian pian, kortin nostamista yrittää välttää viimeiseen asti, mutta usein se ei ole mahdollista. On tyypillistä, että se, jolla tiedetään vielä olevan Defuse-kortti käsissään, joutuu muiden silmätikuksi ja alituisten ryöstämisten kohteeksi.
Korttien hassu kuvitus ehkä hieman keventää kollektiivisen piinaavaa tunnelmaa. Pelistä on kaksi versiota: vähän kesympi, ja ronskimpaa huumoria sisältävä NSFW-laitos. Peli on hyvin tuuripitoinen, mutta taktikointia voi yrittää ja siinä voi hetkittäin onnistua.
Exploding Kittens on toiminut monenlaisessa porukassa, niin nörttien kuin vähemmän pelaavien kepeänä fillerinä. Siihen on ollut mukava lopettaa peli-ilta. Ensimmäinen lisäosa Imploding Kittens ilmestyi vuonna 2016; sitä en ole vielä päässyt kokeilemaan. Peruspelistä on tulossa suomenkielinen painos vuonna 2018.
NSFW Edition
Mikko: Saimme aivan erityisesti tutkailtavaksi NSFW-laitoksen, jonka Asmodee Nordics on julkaissut suomeksi. Tai suomeksi ja suomeksi – säännöt ovat suomenkieliset, mutta itse kortit ovat englanninkieliset. Tässä NSWF-versiossa se ei juuri haittaa, koska useimmat täysi-ikäiset osaavat englantia ja alaikäisten ei tätä versiota tarvitse pelata.
NSFW on lyhenne sanoista ”Not Suitable for Work”, ja sitä käytetään netissä yleisenä varoituksena siitä, että linkin takana on jotain, mitä ei kannata katsella työpaikalla. Monissa uusissa partypeleissä on puolipakollinen NSFW-lisäri, koska mikäänhän ei paranna peliä kuten törkyjutut.
Tässäkin tapauksessa se tarkoittaa sitä, että pelin kortteihin on lisätty penis-, pylly-, erite- ja tissivitsejä ja rumaa kielenkäyttöä. Onko se hauskaa? Varmasti joidenkin mielestä on. Minusta roisi huumori ei peliä paranna.
Faktat Exploding Kittensistä
Suunnittelijat: Elan Lee, Matthew Inman, Shane Small
Julkaisija: Exploding Kittens (2015), Asmodee Nordics (2018)
Mutkikkuus: Peli on hyvin yksinkertainen partypeli, mutta korttien kombottaminen aiheuttaa joskus epäselvyyttä.
Onnen vaikutus: Tuurielementti on hyvin suuri. Taktikointia voi ja kannattaa silti yrittää.
Vuorovaikutus: Vuorovaikutusta on hyvin paljon. Nope-kortti laajentaa vuorovaikutuksen muihinkin kuin aktiiviseen ja tämän kohteeksi valitsemaan pelaajaan.
Teema: Pommiteema toimii, mutta kissojen tilalla voisi olla mitä tahansa muuta.
Uudelleenpelattavuus: Jokainen peli on jollain tapaa erilainen.
Kieliriippuvuus: Joissakin korteissa on tekstiohjeita ja muutakin kirjoitusta. Tekstit ovat englanniksi myös suomalaisessa laitoksessa.
Pelaajamäärä: 2–5, ei ole erityisen kiinnostava kahdella pelaajalla.
Pituus: 15 min
2 vastausta aiheeseen “Exploding Kittens”
Minäkin luulin tätä ihan höpöhöpö peliksi ja kauhistelin suurta summaa jonka peli keräsi Kickstarterissa. Ja kun peli Ropeconissa vastaan tuli, ajattelin että kokeillaan tämäkin p**ka, mutta peli olikin positiivinen yllätys.
Aika aivotonta filleri-viihdettä, jonka voisi hyvin kuvitella toimivan illan viimeisimpinä peleinä muidenkin kuin lautapelifanaatikkojen kanssa.
Vaatii sopivan kevyesti peleihin suhtautuvan porukan, eipä tämä pelillisesti kovin kummoinen ole, mutta toimii siinä mitä yrittää olla.
Tuli sitten ostettua tämä jouluksi. Oikein hauska ja kepeä peli, jonka parissa tuntuu viihtyvään ihmisiä aika laajalla ikähaitarilla. NSFW-versiota en kyllä kakaroille antanut pelattavaksi. Onkos kenelläkään muuten kokemusta niistä lisäreistä? Ja sopiiko ne yleensä Nordic-version kanssa yhteen? Ei sillä, että peli mitään lisäreitä kaipaisi.