Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 11.4.2016: Cthulhua, pyramideja ja sukellusveneitä

Viikkokatsauksessa ihmetellään Cthulhu-pelien paljoutta, tehdään uutuuspeleistä poimintoja niin Star Trekin kuin sukellusveneidenkin maailmasta, hämmästellään Codenamesin uutta versiota ja Martin Wallacen suunnittelemaa zombiemaailmanloppua. Reipasta menoa siis tällä viikolla.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Kimmo Leivo ja Kai Saarto.

Voiko maailmassa olla liikaa Cthulhua?

Mikko: Kickstarterissa on jälleen yksi salattujen roolien seurapeli. Japanilainen TimeBomb oli iso hitti vuonna 2015 ja nyt peli on Kickstarterissa keräämässä rahoitusta länsimaisena laitoksena, julkaisijana Indie Boards & Cards.

Pelin idea on yksinkertainen: jokaisella pelaajalla on nippu kortteja, joita käännellään auki yksi kerrallaan siten, että vuorossa oleva pelaaja päättää, kenen pakasta käännetään seuraava kortti, ja tämä pelaaja päättää sitten seuraavana ja niin edelleen. Jotkut ovat terroristeja, jotka haluavat, että pommi räjähtää, loput SWAT-pomminpurkajia, jotka eivät halua. Kaikki tietävät omat korttinsa, mutta eivät niiden järjestystä. Yksi korteista räjäyttää pommin, ja aikaa on rajallisesti.

Tämä on erittäin yksinkertainen peli, joka voi vaikka toimiakin. Jutun varsinainen juju on kuitenkin siinä, että Indie Boards & Cards vaihtoi alkuperäisen pelin riskaabelina pitämänsä terroristiteeman Cthulhuun. Pelin nimi on nyt Don’t Mess With Cthulhu ja tavoitteena on estää Cthulhua heräämästä ja tuhoamasta koko maailmaa.

Tämä teemanvaihdos on herättänyt BGG:ssä melkoisesti vastustusta. En ihmettele: Cthulhu-teemaisia pelejä on viime aikoina nähty jo aika paljon. Lisäksi pomminpurkuteema on selvästi helpommin lähestyttävä ja vähemmän nörtti kuin Cthulhu-teema, joka ei suosiostaan huolimatta ole ihan vielä valtavirtaa – ja tämä on mielestäni sellainen peli, joka hyötyisi helposti lähestyttävästä teemasta. IELLO nappaa tässä kohdin pisteet: IELLOn ranskalaisessa laitoksessa Sherlock Holmes kumppaneineen estää Moriartya räjäyttämästä pommia Big Benissä.

Don’t Mess With Cthulhun Kickstarter-kampanja on täällä. Aikaa on 21.4. asti, rahoitus on varmistettu ja yhdelle kappaleelle tulee Suomeen toimitettuna hintaa $25.

Don't Mess with Cthulhu.
Don’t Mess with Cthulhun kortteja. Kuvitus on kyllä ihan ok. Kuva: Indie Board and Cards

Ainakaan värillisiä pyramideja ei ole vielä liikaa

Fluxxista tutulla Looney Labsilla on iso Kickstarter-projekti menossa. Pyramid Arcade kokoaa samaan pakettiin 22 peliä, joita voi pelata Looney Labsin värikkäillä pyramideilla. Nämä pyramidit keksittiin jo 1980-luvulla ja sittemmin Looney Labs on julkaissut niitä eri muodoissa vuosien varrella. Tunnetuin pyramidipeli taitaa olla Zendo (jota tosin Pyramid Arcaden setillä ei pysty pelaamaan).

Pyramid Arcade on hieno projekti monipuolisten pelijärjestelmien ystäville, mutta valitettavasti kampanja ei ole erityisen ystävällinen eurooppalaisia kohtaan. Tällä hetkellä tarjolla ei nimittäin ole minkäänlaista EU-ystävällistä lähetystä. Postitus maksaa $45 ja itse peli $77, joten hintaa tulee noin 130 euroa. Eihän se toisaalta ole kuin kuutisen euroa peliä kohden, mutta aika suolainen silti. Peli tulee kauppoihinkin, joten jos peli kiinnostaa, kannattaa kampanjasta napata viidellä dollarilla postikuluttomat vihreät spesiaalipyramidit ja ostaa peli sitten paikallisesta pelikaupasta. Jos lähipelikauppasi myy Fluxxia, se voi tilata Pyramid Arcadenkin. Jos kuitenkin kiinnostaa, niin Pyramid Arcade -kampanja löytyy täältä.

Pyramid Arcaden bonuspyramidit
Pyramid Arcaden bonuspyramidit. Kuva: Looney Labs

Glen Moren uusi laitos ja zombieapokalypsi

Glen Moren uutta laitosta on pelattu Ratinger Spieletage -pelitapahtumassa. Prototyyppi on vielä varhaisessa vaiheessa, mutta jotain uusista ominaisuuksista voidaan sanoa. Pisteenlasku on hieman muuttunut ja perustuu uusiin hahmokortteihin. Pisteenlaskua tulee kolmen vakiokierroksen sijasta, kun hahmokortti valitaan, ja silloin valitsija saa päättää, pisteytetäänkö lisäksi viskit, päälliköt tai laatat. Saksaa osaavat suuntaavat lähteille.

Maatalouspeli La Granjasta on tulossa noppapeliversio La Granja: No Siesta. Peli perustuu La Granjassa käytettyyn noppamekanismiin, mutta yksinkertaistaa sitä paljon.

Kai: Z-Man Games paljasti julkaisevansa heinäkuussa GenConissa uuden pelinsä Broadsides. Se sijoittuu Merchants & Maraudersin maailmaan, mutta ei ole lisäosa, vaan itsenäinen peli. Kuten nimestä voi jo arvata, Broadsides keskittyy meritaisteluihin. Ilmeisesti kyseessä on puhdas kaksinpeli, jossa kumpikin pelaaja ohjaa yhtä purjelaivaa. Pelin on suunnitellut Joshua Cappel (Wasabi!).

– Tuntemamme maailma on romahtanut zombieapocalypsen myötä ja pieni joukko ihmisiä koittaa pysyä hengissä…
– Zzzzzzz
– … pelin on suunnitellut Martin Wallace
– Hmm, ehdin jo nukahtaa, mutta kerropa uudestaan.

Space Cowboys on julkaisemassa Martin Wallacen uuden pelin elokuussa 2016. Route 666 on jo nähty prototyyppivaiheessa ainakin Nürnbergin pelimessuilla helmikuussa. Peli on 2–4 pelaajalle suunnattu resurssienhallintaan keskittyvä korttipeli, jossa on noppa- ja huutokauppamekaniikkaa mukana. Kukin pelaaja koittaa pitää viiden hengen porukkansa hengissä ja kerätä voittoon tarvittavia kokemuspisteitä kahdeksan pelikierroksen aikana. Pisteitä saa suorittamalla seikkailupakasta nostettavia tehtäviä, joista pelaajat koittavat sitten huutaa parhaimmat itselleen. Tehtävien suorittamiseen tarvitaan tarvitaan resurssikortteja (ammukset, bensa ja adrenaliini). Taistelut päälle hönkivien epäkuolleiden kanssa ratkaistaan nopeasti nopilla.

Peli on Wallacen suunnittelemaksi aika helppo ja nopea 30–45 minuutin rykäys. Erityiskehuja se on saanut kuvituksestaan, joka huokuu hienoa retrotunnelmaa.

Ludovoxin ranskankielisiltä sivuilta voi katsella ainakin kuvia jos kieltä ei hallitse.

Mikko: Wallace on vähän ristiriitainen juttu. Jos pelissä olisi junia, olisin kiinnostunut, koska Wallacen junapelit ovat hyviä, vaan enpä ole tainnut pelata vielä yhtään Wallacen junatonta peliä, joka olisi ollut todella hyvä. A Study in Emerald oli jo melko lähellä. Tämänvuotisista postapokalypseistä minua kiinnostavin on ehdottomasti Bézier Gamesin Colony, jonka pelitestaukseen osallistuin.

Star Trek -aiheinen 4X-peli ja Codenamesia kuvilla

MikkoX-Wing Miniatures Gameen on ilmestynyt uusia aluksia. Kiinnostaa ihan melkein, mutta niille, joita kiinnostaa, Shut Up and Sit Downissa oli varsin perusteellinen katsaus uutuuksiin.

Star Wars -faneille on viime aikoina jaeltu lautapelillistä mannaa runsaalla kädellä, mutta trekkieitäkin sentään muistetaan. Gale Force 9 -pelifirma on kertonut lisää tulevasta Star Trek: Ascendancy -pelistään, joka on Star Trek -teemainen 4X-peli. Pelaajat pääsevät menemään rohkeasti sinne minne kukaan ei ole vielä mennyt, eli tutkimaan uusia planeettoja ja kohtaamaan uusia elämänmuotoja ja sivilisaatioita.

Syksyllä ilmestyvällä perussetillä pääsee pelaamaan federaatiota, klingoneita ja romulaaneja, loppuvuodesta on luvassa pari lisäosaa, jotka tuovat peliin ferengit ja cardassianit (ei sentään kardashianeja). Lisätietoja BGG:n uutisista.

Star Trek: Ascendancy
Star Trek: Ascendancy ja mielenkiintoisella tavalla rakentuva avaruus.

Legendaarinen Gathering of Friends -pelitapahtuma on käynnissä Yhdysvalloissa. Pelisuunnittelija Alan Moonin ystävilleen järjestämä pelitapahtuma on paisunut pienestä mittavaksi viikon kestäväksi operaatioksi, jossa on valtavasti kävijöitä, mutta tapahtuma järjestetään silti kutsuvieraspohjalta.

Tapahtumassa pelautetaan paljon protoja. Pelikehittäjä Dale Yu vilautti blogissaan kansikuvaa Vlaada Chvatilin uudesta Codenames: Pictures -pelistä. Codenamesia, mutta sanojen sijasta kuvilla? Kuulostaa mielenkiintoiselta! (Tätähän voisi muuten kokeilla itsekin: sanakorttien tilalle vaikkapa Dixitin kortteja! Jos kokeilet, raportoihan meille miten kävi.)

Harvinaisuuksia ja sukellusveneilyä

Tasty Minstrel Games nappasi valikoimiinsa pari mielenkiintoista peliä, jotka on aiemmin julkaistu pienimuotoisemmin. Japanilainen Joraku yhdistelee tikkipeliä ja aluehallintaa; melko harvinainen yhdistelmä, sanoisin, ja lopputulos voi olla mielenkiintoinen. Korteilla sekä pelataan samuraikuutioita laudalle että yritetään voittaa tikkejä.

Jesse Lin Ponzi Scheme taas päästää pelaajat rakentelemaan ponzi-huijauksia (siis näitä WinCapitan hengessä toteutettavia sijoitushuijauksia, jossa luvataan hurjia tuottoja ja ensinnä liittyneille maksetaan myöhemmin liittyneiden sijoituksista voittoja, jotta huijaus saadaan kunnolla vauhtiin ennen kuin rysähtää). Kuulostaa erinomaisen mielenkiintoiselta.

Kimmo: Simon Cutforthin 1822: The Railways of Great Britain on ennakkotilattavissa All-Aboard Gamesin kautta.

Mikko: Asmodee julkaisee erittäin mielenkiintoisen Captain S.O.N.A.R. -sukellusvenepelin. Peli tulee Matagot-studiolta ja sen ovat suunnitelleet Roberto Fraga ja Yohan Lemonnier, joista etenkin Fragalla on takanaan muitakin mielenkiintoisia pelejä, kuten Squad Seven ja Dancing Eggs.

Captain S.O.N.A.R. on 2–8 pelaajan peli, jota pelataan kahtena joukkueena. Kumpikin joukkue ohjaa sukellusvenettä, jonka tehtävänä on upottaa vastapuoli. Joukkueen eri pelaajilla on omat roolinsa: kapteeni ohjaa sukellusvenettä, perämies lataa aluksen järjestelmiä, radio-operaattori kuuntelee vastapuolen kapteenin käskyjä ja piirtää vastustajien reittiä muistiin (vaikka tiedäkään, missä vihollisten sukellusvene tarkalleen ottaen menee) ja konemestari huolehtii, että sukellusvene pysyy ehjänä. Jos pelaajia on alle kahdeksan, rooleja oletettavasti yhdistellään (oheisella videolla kuusinpelissä kapteeni ja perämies näyttävät olevan sama pelaaja).

Peliä voi pelata kahdella tavalla, joko vuorotellen tai sitten reaaliaikaisena, jolloin kumpikin joukkue käskyttää sukellusvenettään vapaasti omassa tahdissaan ja toiminta keskeytyy hetkeksi, jos toinen joukkueista haluaa käyttää ase- tai tutkajärjestelmiä.

Peli on tulossa syksyllä 2016. Tähän hätään voi vaikka katsella videota, jossa peliä pelataan. Lisätietoja pelistä löytyy Asmodeen sivuilta.

(Kiitokset vinkistä nimimerkille Token Lautapeliseuran foorumilla.)

Captain S.O.N.A.R.
Kumpikin joukkue istuu siis omalla puolellaan pöytää, välissä näköeste. Vaatimukset olosuhteille siis kovat, etenkin kahdeksalla pelaajalla. Kuva: Asmodee

JyCon-pelitapahtuma

Mikko: Kesäkuussa Jyväskylässä järjestetään JyCon-pelitapahtuma 10.–12.6.2016. Pienimuotoinen pelitapahtuma järjestetään ylioppilaskylässä olevassa vapaa-ajantila Lillukassa. Tila on pieni ja tunnelma tiivis, mutta ainakin viime vuonna tapahtuma oli aivan mainio pikkuconi ja on harmi, että itse en paikalle tänä vuonna pääse. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.

Kimmo: Mainio coni, missä saa pelata rauhassa ilman isompien conien taustahälinää. Itse pyrin osallistumaan viime vuoden tapaan.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *