Kategoriat
Peliarvostelut

Sonar Family

Sonar Family on sukellusveneiden sotaa lapsiperheille. Kaksi sukellusvenettä ottaa mittaa toisistaan. Vastapuolen upottaminen vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.

Sonar Family on Captain Sonar -pelin pohjalta tehty yksinkertaistettu sukellusvenetaistelu. Suosittelemme kaikkia Sonar Familysta kiinnostuneita lukemaan ensin Captain Sonarista kirjoittamamme arvostelun, sillä Sonar Familya on mahdoton esitellä vertailematta sitä Captain Sonariin.

Sonar Family julkaistiin alun perin vuonna 2018 ja suomeksi peliä on päässyt pelaamaan vuodesta 2021 lähtien. Sonar Family on suunniteltu 2–4 pelaajalle ja se sopiikin suomennettuna versiona varsin hyvin lapsille ja lapsiperheille. Parhaiten peli toimii joko tasan kahdella tai tasan neljällä hengellä, sillä tällöin joukkueet ovat tasalukuiset.

Sonar Familyn kansi

Yksinkertaistettua sukellusvenesotaa

Toimintopaneeli
Kapteenin toimintovaihtoehdot. Kuva: Lautapeliartistit

Sonar Familyssa joukkueiden tarkoituksena on ensin paikantaa vastajoukkueen sukellusvene kartalta ja lopulta erinäisten toimenpiteiden seurauksena saada sukellusvene upotetuksi.

Captain Sonarin tavoin myös Sonar Familya voi pelata kahtena versiona: joko vuoropohjaisesti tai reaaliaikaisesti. Vuoropohjaisessa versiossa joukkueet tekevät toimintonsa vuoron perään, kun taas reaaliaikaisessa versiossa joukkueet toimivat haluamallaan tahdilla välittämättä vastajoukkueen toiminnasta ja tahdista.

Mahdollisuus sekä vuoropohjaiseen että reaaliaikaiseen pelaamiseen tuo Sonar Familyyn Captain Sonarin tavoin uudelleenpelattavuutta, sillä nämä kaksi peliversiota ovat yllättävänkin erilaiset keskenään.

Riippumatta siitä, pelataanko Sonar Familya vuoropohjaisesti vai reaaliaikaisesti, on molemmissa joukkueissa läsnä sekä kapteeni että radisti. Sukellusveneen kapteenin tehtävänä on määrätä veneen liikkeet ja suorittaa erilaiset toiminnot, kuten torpedojen laukaisut. Radistin ensisijainen tehtävä on päätellä vastajoukkueen sukellusveneen sijainti kartalla, jolloin kapteeni pystyy ampumaan torpedoja kohti vastustajaa.

Nämä molemmat roolit sisältyvät myös Captain Sonariin. Keskeinen ero Captain Sonariin verrattuna on se, että Sonar Familyssa omaa sukellusvenettä ei tarvitse pitää toimintakykyisenä, mikä yksinkertaistaa peliä ja helpottaa strategian suunnittelua. Toimintojen käyttöön tarvitaan kuitenkin Captain Sonarin tavoin energiaa, jota saadaan liikkumalla. Aina kun oma sukellusvene liikkuu yhden askeleen, kerääntyy energiavarastoon yksi energiayksikkö.

Erona Captain Sonariin on se, että energiaa ei nyt kerätä erillisiin toimintokohtaisiin energiavarastoihin, vaan yhteen isoon varastoon, josta sitä käytetään halutulla tavalla. Luonnollisesti tämä helpottaa peliä, sillä energian kohdistaminen eri varastoihin on jatkuvaa valintojen tekemistä, sillä tällöin pelaajien tarvitsee etukäteen pohtia, mitä toimintoa varten kerätä energiaa.

Pelatessamme Sonar Familya aikuisten kesken päädyimme usein tilanteeseen, jossa energiaa riitti aina haluamaamme toimintoon, kun taas Captain Sonarissa tilanne oli päinvastainen – pelin edetessä aikaisemmin hyväksi ajateltu toiminto osoittautuikin huonoksi, mutta energian riittämättömyyden takia ei voinutkaan ihan lennosta vaihtaa strategiaa.

Sonar Familyn karttalauta
Sukellusveneen reitti piirtyy kartalle. Laudan reunassa on toimintovalikoima ja energiamittari. Kuva: Lautapeliartistit

Liiku hiljaa, liiku syvällä

Sekä Sonar Familyssa että Captain Sonarissa melko keskeinen rooli on hiljaisella liikkumisella. Captain Sonarissa hiljaa liikkuva joukkue saa edetä 1–4 askelta halumaansa suuntaan, kun taas Sonar Familyssa liikutaan ainoastaan yksi askel haluttuun suuntaan. Vaihtoehdot liikkumiselle vähenevät melko radikaalisti: kahdestatoista kolmeen. Hiljaisen liikkumisen yksinkertaistaminen tällä tavoin on luultavasti merkittävin yksinkertaistus ja helpotus Captain Sonariin verrattuna.

On kuitenkin hyvä, että hiljainen liikkuminen on sisällytetty myös Sonar Familyyn, sillä vastustajalta salassa liikkuminen on pelin hauskimpia puolia. Hiljaisen liikkumisen lisäksi myös pintaan nousemista on Sonar Familyssa muokattu.  Mikäli joukkue päättää nousta pintaan esimerkiksi päädyttyään kartalla vaikeaan paikkaan, pyyhitään oma reitti kartalta pois ja jatketaan peliä normaalisti.

Neljän aikuisen pelatessa tämä pintaan nousu antoi liikaakin tasoitusta, sillä aina pulaan jouduttua riitti nousta pintaan ja liikkua sen jälkeen hiljaa karkuun. Toisaalta lapsille tämä pintaan nousemisen yksinkertaistus on tarpeellinen helpotus.

Lasten mielipide – toisen joukkueen torpedointi on parasta

Captain Sonar on aikuiselle peliporukalle Sonar Familya hauskempi vaihtoehto, mutta mitä Sonarista sanovat lapset? Sonar Family on kuitenkin perhepeliksi suunniteltu, jolloin lasten mielipiteitä pelistä voidaan pitää aivan keskeisenä. Pääsimmekin onneksemme testaamaan Sonar Familya arvovaltaisen lapsiraadin kanssa.

Raati koostui meidän aikuisten lisäksi kahdesta 9-vuotiaasta lapsesta sekä yhdestä 14-vuotiaasta. Lasten mielestä Sonar Family oli hauskan erilainen laivanupotuspeli, jossa ehdottomasti parasta oli torpedoida vastajoukkuetta. Hiljaista liikkumista lapset pitivät haastavana, mutta mielenkiintoisena.

Sen sijaan kärsivällisyys oli koetuksella kahden osuman vaatimuksesta ja raadin ehdotuksena tulikin, että eikö yksi onnistunut osuma voisi riittää voittoon. Sonar Familya voikin muokata helposti niin, että jos peliporukka koostuu varsin pienistä lapsista, tarvitaan voittoon vähemmän osumia, kun taas isompien lasten kanssa voidaan pitäytyä alkuperäisissä säännöissä.

Toinen helppo tapa muokata peliä lasten iän mukaan on sallia torpedojen ammunta vähemmällä energialla tai ottaa mukaan tasoittava vuoro. Sonar Family on suunniteltu 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille, mutta mielestämme 8-vuotiaiden on tätä liian haastavaa pelata keskenään. Parhaiten peli toimiikin hiukan vanhempien lasten kesken tai sitten niin, että joukossa on aikuisiakin pelaajia. 

Pelin neljä skenaariota.
Neljä eri karttavaihtoehtoa. Kuva: Lautapeliartistit

Toinen lapsille, toinen aikuisille

Captain Sonar sopii aikuiseen peliporukkaan strategisuutensa ja haastavuutensa puolesta, kun taas Sonar Family on toimiva vaihtoehto lapsiperheille. Sonar Familyn säännöt ovat yksinkertaiset ja nopeat selitettäväksi, minkä lisäksi pelin komponentit kestävät lastenkin käyttöä. Lapsiperheeseen, jossa tykätään pelata lautapelejä, tuo Sonar Family hyvän ja erilaisen lisän perinteisten pelien rinnalle. 

Faktat Sonar Familysta

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Matagot (2018), Lautapelit.fi (2021)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen, säännöt ovat helpot oppia ja opettaa. 

Onnen vaikutus: Onnella ei tässä pelissä ole osaa eikä arpaa. Parempi joukkue voittaa.

Vuorovaikutus: Joukkueen sisäisen vuorovaikutuksen täytyy toimia, mutta kommunikaatio ei ole yhtä tärkeää kuin Captain Sonarissa. Koska roolit hoitavat periaatteessa täysin eri asioita, peliä voi pelata melko tehokkaasti myös ilman suurempaa kommunikointia. 

Teema: Teema on selkeä ja hyvin toimiva. Peli tuntuu monimutkaisemmalta laivanupotukselta lastenkin mielestä. Hienot ja toimivat komponentit parantavat kokemusta entisestään. 

Uudelleenpelattavuus: Uudelleenpelattavuutta löytyy, sillä pelissä pelaajilla on kaksi roolia ja useita eri karttoja käytössä. Uudelleenpelattavuutta on kuitenkin Captain Sonaria vähemmän.

Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukemista, Lautapelit.fi versiossa suomenkieliset säännöt. 

Pelaajamäärä: 2–4, parhaiten toimii joko kahdella tai neljällä, jolloin joukkueet ovat tasaväkiset. 

Pituus: 60 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *