Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Dixit

Dixit on visailun ja tarinankerronnan yhdistelmä klassikkotelevisio-ohjelma Kymppitonnin hengessä – hämmästyttävää kyllä tämä peli tulee Ranskasta. Dixit yhdistää miellyttävästi kepeän visailun ja kanssapelaajien psyyken analysoinnin sekä taitavasti toteutetun ulkoasun toisiinsa tavalla, joka kelpaa varmasti koko perheelle.

Vuoden perhepeli 2010
Spiel des Jahres 2010 -palkinto

Peli on voittanut Suomen Vuoden peli -palkinnon sekä vastaavat palkinnot myös kotimaassaan Ranskassa (As d’Or) ja Espanjassa. Dixit voitti lisäksi Spiel des Jahresin vuonna 2010.

Pelin kulku

Dixitin kansi

Pelin tavoite on kerätä pisteitä kertomalla omia tarinoita ja arvailemalla kanssapelaajien kertomuksia. Tarinoiden kertominen toteutetaan korttien avulla, joita jokaisella pelaajalla on kädessään kuusi. Kortit on kuvitettu piirroskuvilla ja kuvien hahmot ja teemat vaihtelevat jyrkästi kortista toiseen.

Vuorossa oleva pelaaja keksii tarinan, joka kuvaa yhtä hänen korteistaan ja keksii korttia kuvaavan lauseen, sanan tai pelkän äänen. Tämän jälkeen kortti laitetaan kuvapuoli alaspäin pöydälle ja muut pelaajat etsivät omasta kädestään kortin, joka kuvaa parhaiten vuorossa olevan pelaajan kertomaa tarinaa (lause, sana tai pelkkä ääni).

Esimerkki pelin korttien tyylistä.
Esimerkki pelin korttien tyylistä.

Kun kaikki pelaajat ovat laittaneet kortin pöydälle, kortit sekoitetaan ja käännetään järjestyksessä ympäri. Tämän jälkeen kaikki muut pelaajat paitsi tarinankertoja itse yrittävät arvata, mikä pöydällä olevista korteista on vuorossa olevan pelaajan pöydälle laittama. Arvaukset tehdään samanaikaisesti äänestäen äänestysmerkkien avulla ja kun pelaajat ovat paljastaneet arvauksensa, nähdään osuiko arvauksista yksikään oikeaan.

Jos kaikki pelaajat tiesivät oikean vastauksen tai kukaan ei tiennyt oikeaa vastausta, saavat muut pelaajat kaksi ja vuorossa oleva pelaaja ei yhtään pistettä. Jos puolestaan edes yksi pelaajista tiesi oikean vastauksen, saavat oikein vastannut pelaaja ja vuorossa oleva pelaaja kolme pistettä. Jälkimmäisessä tapauksessa pisteitä saavat myös ne pelaajat, joiden pelaamia kortteja muut pelaajat ehdottivat oikeiksi vastauksiksi. Pisteenlaskun jälkeen pelaajat saavat uuden kortin käteensä ja tätä uusia kierroksia pelataan kunnes nostopakan viimeinen kortti nostetaan. Pelin voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Voit lausua, laulaa tai äännähdellä

Laatikon sisältä paljastuu ovela pisteenlaskulauta. Kuva: Lautapelit.fi
Laatikon sisältä paljastuu ovela pisteenlaskulauta. Kuva: Lautapelit.fi

Dixit on peli, jossa on monia miellyttäviä elementtejä — peli näyttää hyvältä ja kelpaa varmasti koko perheelle pelattavaksi, se on nopea ja yksinkertainen ja Dixitiä pelaamalla oppii jotain uutta kanssapelaajistaan.

Erityisen miellyttävää Dixitissä on se, että sitä voi, ja kannattaa, pelata mahdollisimman suurella pelaajamäärällä. Parhaan valikoiman erilaisia vastausmahdollisuuksia saa kuudella pelaajalla ja mitä useampi vaihtoehto sitä mielenkiintoisempi peli on.

Peli ei välttämättä ole parhaimmillaan kolmella pelaajalla ainakaan, jos käytät tavanomaisia sääntöjä pelin pelaamiseen. Pelin mukana tuleva ehdotus muunnelmaksi kolmelle pelaajalle parantaa tilannetta paljon, mutta ei muuta sitä tosiasiaa, että peli kaipaa useampia pelaajia.

Dixit vaatii myös sitä, että pelaaja uskaltaa paljastaa jotain itsestään ja ajatuksistaan muille pelaajille ja pukea tämän vähintään sanoiksi. Peli ei vaadi tavanomaista suurempaa ulospäin suuntautumista, mutta, suomalaiset tuntien, kaikki eivät tästä mekaniikasta pidä.

Dixit sopii kuitenkin erinomaisesti ystävien ja perheen illanistujaisiin, jossa kaivataan hiukan keveämpää viihdettä ja erityisesti se sopii niille, jotka nauttivat tarinoista ja niiden kertomisesta yhdistettynä kevythenkiseen visailuun.

Lisäosat

Dixit 2 ilmestyi vuoden 2010 aikana, tässä pienemmässä paketissa ei ole pelilautaa tai pistenappuloita, vain 84 uutta korttia. Toimii yhdessä tai erikseen peruspelin kanssa.

Dixit Odyssey (2011) on muutakin kuin vain pakka kortteja. Odyssey lisää uuden pelitavan, joka mahdollistaa jopa 12 pelaajan pelit.

Dixit 3 ilmestyi 2012 ja sisältää kakkosen tapaan 81 uutta korttia.

Nämä lisäosat ovat molemmat saatavilla myös suomeksi.

Faktat Dixitistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2009), Asmodée (2008)

Mutkikkuus: Yksinkertainen peli, jota pääsee pelaamaan viiden minuutin sääntöjen selityksen jälkeen

Onnen vaikutus: Tässä pelissä tulkitaan muiden pelaajien vastauksia ja menestyminen ei ole varsinaisesti onnesta kiinni.

Vuorovaikutus: Tarinankerronta ja siihen osallistuminen tapahtuvat yhdessä, mikä tekee pelistä vuorovaikutteisen.

Teema: Pelissä ei ole varsinaista teemaa. Korttien kuvitus on todella omaperäistä ja tyylikästä.

Uudelleenpelattavuus: Peliä voi pelata uudelleen niin pitkään, kun pelaajilla riittää mielikuvitusta

Kieliriippuvuus: Komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 3–6

Pituus: 30–40 min

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

10 vastausta aiheeseen “Dixit”

Dixit on mitä mainioin seurapeli illanistujaisiin — vakavampaa lautapeliä hakevalle ei Dixitistä ole. Korttien kuvitus on huikean kaunista, ja jos pelaajat antavat mielikuvituksensa virrata rohkeasti, on pelikokemus taatusti mukava. Itse olin kerrasta varauksetta myyty.

Tulipa vihdoin ja viimein Dixit testattua. Peliseura ei ollut sikäli ihan parasta mahdollista, etten tuntenut oikeastaan ketään erityisen hyvin, mutta mukava peli silti. Seurapeliksi hyvä, joten ongelmaksi jää vain se, etten oikeastaan pelaa seurapelejä koskaan.

Lumoava peli! Dixitistä pitävät aikuiset, muksut, kaiken ikäisinä ja kokoisina. Pienenpien kanssa voi aikunen olla kimpassa. Ratkiriemukkaita ja taianomaisa hetkiä. Lapset nykyään kun tulevat meille kylään, niin jo etukäteen tilaavat Dixit-pelin!

Mainio seurapeli, toimii myös pienempien pelaajien kanssa kun ottaa näiden tason huomioon. Meidän pelipöydässä ainakin 5 vuotiaat pystyneet aivan mainiosti pelaamaan tätä.

Tämä on ehdottomasti paras seurapeli mitä olen pelannut! Kuvat ovat kuulemma unia, jostain olen näin kuullut.

Onko Dixit 2 kuitenkin yhteensopiva suomenkielisen laitoksen kanssa (onko siis korttien taustapuolet samanaisia)?

Jos on, niin tilaan sen ja käytän siitä vain uusia kortteja.

DiXit on loistopeli, ainakin seurapelinä. Pelin idea on loistava, kyllä ranskalaisetkin näköjään osaavat lautapelejä tehdä. Ainoa miettimisen aihe on, kestääkö pelin korttipakka pitkäaikaista pelaamista. Jos kaikki kortit on pelannut kymmeniä kertoja, alkavat vihjeet tuntua kulahtaneilta. Ns. DiXit nro 3 eli DiXit Odyssey voi olla hyvä ostos, jos on tarkoitus pelata isommalla porukalla. Pelaajamäärä kun nousee max. 12 henkilöön.

Meillä on pelattu Dixitiä (2 pakkaa) jo niin paljon, että osaamme kortit ulkoa, mutta mielestämme se vain lisää haastetta: miten kertoa tutusta kortista niin, etteivät ihan kaikki silti arvaisi. Ja jos mukana on yksikin tuore pelaaja, konkareiden pitää terästäytyä vihjetasapainon löytämiseksi.

Dixit on siitä mukava, että se toimii myös ilman pisteidenlaskua. Kaikki eivät pidä peleistä tai kilpailemisesta, mutta Dixitin avulla useimmat antipelaajistakin saa narutettua mukaan pöydän ääreen, koska vihjeiden keksiminen ja arvailu on heistäkin hauskaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.