Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 22.1.2018: Knizia-uutuus Yellow & Yangtze

Grail Games julkaisee Reiner Knizialta uuden version Tigris & Euphrateksesta. Yellow & Yangtze tuo peliin uusia kiinnostavia ominaisuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Pelitutkimus Suomessa -luentosarja

Keväällä 2018 järjestetään yleisölle avoin studia generalia -luentosarja pelitutkimuksesta: Pelitutkimus Suomessa 2018. Luentosarja koostuu 11 luennosta, jotka järjestetään tiistai-iltaisin Tampereella, Jyväskylässä ja Porissa. Luentoja on mahdollista seurata verkon välityksellä koko maassa ja lisäksi ne tallennetaan videoiksi.

 • 6.2. Pelien tekeminen Suomessa (Olli Sotamaa) Tampere
 • 13.2. Pelit kulttuurina ja taiteena (Jaakko Stenros) Tampere
 • 20.2. Raha, pelit ja rahapelit (Jani Kinnunen) Tampere
 • 27.2. Vuorovaikutus pelaajayhteisössä (Marko Siitonen) Jyväskylä
 • 6.3. Pelit ja transmedia (Tanja Välisalo) Jyväskylä
 • 13.3. Kulttuurin leikillistyminen ja pelillistyminen (Raine Koskimaa) Jyväskylä
 • 20.3. Mitä pelit merkitsevät? (Jonne Arjoranta) Jyväskylä
 • 27.3. Sukupuoli ja pelikulttuuri (Usva Friman) Pori
 • 03.4. Liikunta, urheilu ja pelaaminen (Riikka Turtiainen) Pori
 • 10.4. Digitaalisen pelaamisen historiallisen ymmärryksen rakentuminen (Jaakko Suominen) Pori
 • 17.4. Aikuisten leikki (Katriina Heljakka) Pori

Lisätietoja ja videot löytyvät luentosarjan sivuilta.

Knizialta uusi Tigris & Euphrates -versio

Grail Games julkaisee loppuvuodesta 2018 Yellow & Yangtze -pelin, joka on uusi muunnelma Tigris & Euphrateksesta. Kuten nimi kertoo, tapahtumat on siirretty idemmäs.

Pelimekaanisesti näkyvin muutos on pelilaudan ruutujen vaihtaminen heksoiksi. Pelaajilla on lisäksi neljän johtajan sijasta viisi eri johtajaa: mukana on uusi väri keltainen eli käsityöläiset. Keltaiset kuutiot ovat jokereita, eli korvaavat aarrekuutiot, jotka on poistettu pelistä. Katastrofilaattoja ei ole, vaan heittämällä kaksi sinistä farmarilaattaa voi tehdä talonpoikaiskapinan ja tuhota laudalta pelatun laatan.

Monumentteja ei enää rakenneta neljästä vierekkäisestä laatasta, vaan kolmesta vierekkäisestä laatasta. Laattoja ei myöskään käännetä, vaan niiden väri säilyy näkyvillä. Pagodit ovat yksivärisiä, mutta toimivat muuten kuten Tigriksen monumentit. Niitä voi tehdä myös olemassaoleviin paikkoihin heittämällä kädestä pois kaksi vihreää laattaa.

Sodat ovat hieman muuttuneet. Sisällissodat ja johtajien tuki tapahtuu nyt mustilla hallintolaatoilla. Ulkoisissa konflikteissa taas lasketaan ainoastaan punaisia sotilaslaattoja. Punainen konflikti ratkaisee kerralla koko sodan, eli sen voittaminen pyyhkäisee hävinneeltä puolelta kaikki kahteen kertaan valtakunnassa olevat johtajat. Voittopisteitäkin kertyy vähemmän, ainoastaan poistetuista johtajista, ja voittajakin voi joutua poistamaan laudalta punaisia laattoja, mikäli puolustaja taistelee hyvin.

Lisätietoja Grail Gamesin sivuilla. Sääntökirjakin on luettavissa. Peli on luultavasti tulossa Kickstarteriin jossain vaiheessa, sitä kauttahan Grail Games yleensä pelinsä julkaisee.

Yellow & Yangtze

3d-tulostettava miniatyyripeli

World War Tesla on 15 millimetrin skaalassa pelattava vaihtoehtohistoriallinen ensimmäisen maailmansodan sotapeli, jossa käytössä on Nicola Teslan villimpiä ideoita ja muita scifi-keksintöjä, kuten kuolemansäteitä, voimakenttiä, käveleviä tankkeja ja rakettireppuja.

Pelin erikoisuus on siinä, että sen miniatyyrit täytyy printata itse. Pelin 20 dollarin hintaan sisältyy piirustukset kalustolle ja maastoelementeille, jonka jälkeen voit 3d-tulostaa tarvitsemasi määrän figuureja peliä varten.

Pelin voi ostaa Fat Dragon Gamesin nettisivuilta.

World War Tesla

Jos kaipaat pelisuunnitteluhaasteita ja palautetta ideoistasi, kannattaa kokeilla print-n-play-suunnittelukilpailuja. BoardGameGeekissä on parhaillaan menossa kolme kilpailua.

 • 2018 Wargame Print and Play Contest on sotapelikilpailu, jonka osallistumisdeadline on 1.9.2018. Kilpailuun voivat osallistua kaikki uudet print-n-play-sotapelit, jotka on julkaistu aikaisintaan 12.7.2017. Komponentit ovat vapaat, kunhan peli on printattavissa myös tavalliselle paperille.
 • 2018 54 Card Contest on kilpailu 54 korttiin  mahtuville peleille. Aikaisin julkaisupäivä on 1.12.2017, deadline on 28.2.2018 ja määrämitta korkeintaan 54 pokerikokoista korttia, ilman että kortteja leikellään tai taitellaan.
 • 2018 9-Card Nanogame Contest on kilpailu yhdeksän kortin nanopeleille. Pelien pitää olla uusia, aikaisin julkaisupäivä on 1.1.2018, ja kilpailun deadline on 1.4.2018. Yhdeksän kortin lisäksi pelissä saa olla mukana 18 muuta komponenttia (noppia, kuutioita, kiekkoja).

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Hate perustuu Adrian Smithin sarjakuvaan ja on CMONin seuraava iso figupläjäys. Pelin iso vetonaula on saatavuus ainoastaan Kickstarterista, koska CMONin mukaan peli on liian väkivaltainen ja K-18 jälleenmyyjille. Väkivaltaa, julmuutta ja vihaa korostetaankin kampanjassa joka välissä. Peli maksaa 120 dollaria ja päälle tulee arviolta 35 dollaria postikuluja, mutta odotettavissa on, että täydellinen pelielämys vaatii myös lisäostoja. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Seize the Bean on pakanrakennuspeli, jossa berliiniläiset kahvilat kilpailevat paremmuudesta. Onnistunut asiakaspalvelu tuottaa hyviä arvosteluja, joilla peli voitetaan. Peli maksaa 52 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Warpgate on käden- ja alueenhallintaa galaksinvalloitusteemalla. Nopeatempoista menoa luvassa, pelin kesto on alle tunti. Peli maksaa 39 dollaria, postikuluiksi arvioidaan 18 dollaria. Kuuden pelaajan malli on 69 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Normandy: The Beginning of the End on taktinen sotapeli Normandian taisteluista War Storm -sarjassa. Perinteistä heksa-ja-kountteri-menoa on luvassa, skaala on joukkuetasolla ja yksi vuoro vastaa noin 12–15 minuuttia. Peli käyttää We Go -menettelyä, jossa pelaajien vuorot toteutuvat osin yhtäaikaisesti. Peli maksaa 46 dollaria tai 79 dollaria lisärin kanssa ja postikulut päälle. Toimitus on luvattu syyskuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Street Rod: The Card Game on uudella kierroksella (edellinen kerta raportoitiin täällä), tällä kertaa onnistuneesti. Klassikkovideopeli 1960-luvun katuautoilusta on väännetty uskolliseen korttipelimuotoon. Peli maksaa 14 euroa Suomeen toimitettuna, Deluxe-mallina 17 euroa. Veroton toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tiny Epic Zombies on Scott Almesin tuttua pelisarjaa zombieteemalla. Eri pelitapoja on viisi: yhteistyötä koko porukalla tai zombiepelaajalla, kilpailullisesti pelin tai pelaajan ohjaamilla zombeilla ja soolopeli. Perusmalli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli 37 dollaria. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja järjestyy ilman veroja. Kampanja löytyy täältä.

Nemesis on miljoonaluokan peli, joka tarjoaa scifiteemaista selviytymiskauhua semiyhteistyönä, eli mahdollisesti ristiriitaisin salaisin tavoittein. Aika vahvasti näytetään menevän Aliensin tahdissa. Perusmalli maksaa 70 puntaa, 100 punnalla saa maastolisärin ja postikuluihin kannattaa varata parikymmentä puntaa lisää. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Noises at Night on mysteeri- ja päättelypeli. Kestoa on arviolta vartin verran ja kohderyhmä muutenkin perhepelien yleisössä. Peli maksaa 22 dollaria, postikuluja tulee arviolta 15 dollaria. Toimitus on luvattu verottomasti heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *