Kategoriat
Uutiset

Vuoden lautapelisuunnittelija 2015 -kisa avattu

Suomen lautapeliseura ry järjestää tänä vuonna ensimmäisen vuosittaisen lautapelisuunnittelukilpailun yhteistyössä Competon ja Lautapelit.fi:n kanssa. Pelisuunnittelukilpailu on tarkoitettu aiemmin julkaisemattomille lauta- ja korttipeleille.

Suomen lautapeliseura ry järjestää tänä vuonna ensimmäisen vuosittaisen lautapelisuunnittelukilpailun yhteistyössä Competon ja Lautapelit.fi:n kanssa. Pelisuunnittelukilpailu on tarkoitettu aiemmin julkaisemattomille lauta- ja korttipeleille.

Kilpailu käydään kolmen karsintakierroksen kautta, osaltaan tuomariston säästämiseksi. Kierrokset ovat:

  1. Kirjallinen kierros: Kirjallisen kierroksen aikana osallistujat luonnostelevat pelinsä kirjalliseen muotoon, eli kirjoittavat sen säännöt. Peliä ei tarvitse toteuttaa pelikelpoiseksi tässä vaiheessa, joskin pelikelpoisuudesta on hyötyä, jos peliä aikoo testata itse. Kirjallisen kierroksen määräaikaan 31.4.2015 mennessä kilpailija toimittaa pelinsä säännöt pdf-muotoisina osoitteeseen kilpailut@lautapeliseura.fi.
  2. Tuomaristokierros: Kun kirjallisen kierroksen aikaraja on kulunut umpeen, esikarsintaraati valitsee kirjallisten versioiden perusteella joukon pelejä, jotka otetaan lähempään pelitestaukseen. Tähän valitaan tuomariston päätöksellä korkeintaan 20 sääntöjen perusteella parasta peliä 31.5.2015 mennessä. Tuomaristokierrokselle valittujen pelien pelattavissa olevat prototyypit pitää toimittaa tuomariston ilmoittamaan osoitteeseen 30.6.2015 mennessä. Tuomaristokierroksen aikana tuomaristo kokeilee kutakin kierrokselle valittua peliä. Finaalikierrokselle valitut pelit ilmoitetaan viimeistään 15.10.2015.
  3. Finaali: Tuomaristo valitsee kilpailun finaaliin korkeintaan 12 parasta peliä, joiden suunnittelijat kutsutaan esittelemään pelejään Lautapelaamaan-tapahtumaan Helsingin Kaapelitehtaalle 7.11.2015. Finaalituomaristo saattaa ottaa yhteyttä valittujen pelien suunnittelijoihin jo ennen tapahtumaa sopiakseen etukäteen tapahtuvasta esittelystä, mutta pääsääntöisesti suunnittelijan olisi syytä varautua esittelemään peliänsä Lautapelaamaan-tapahtumassa.

Kisassa on kaksi pääasiallista kriteeriä, joiden perusteella pelejä pannaan paremmuusjärjestykseen:

  1. Pelin laatu, eli miten hyvä se on siinä mitä se tekee.
  2. Pelin tuotteistettavuus, eli miten ymmärrettävä se on yleisön kannalta, miten taloudellinen se on komponenttien käytössä ja miten realistisesti toteutettava se ylipäätään on tuotteena ja konkreettisena aktiviteettina, joka päätyy pelipöydän ääreen.

Finaalin tuomaristossa on edustajia ainakin Lautapelit.fi:ltä ja Competolta. Esikarsintaraadissa ja testaustuomaristossa on kokeneita lautapelaajia ja pelisuunnittelun ammattilaisia.

Lisätietoja ja tarkemmat säännöt.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Vuoden lautapelisuunnittelija 2015 -kisa avattu”

Heips!

Entä jos on tällainen tilanne, että lähetän pelin säännöt teille, mutta kilpailun aikana julkaisen pelin esimerkiksi kesällä, niin saanko silti olla kilpailussa mukana, vaikka peli on julkaistu kilpailun edetessä?

Pekka, minä en kuulu kilpailun tuomaristoon, enkä tiedä varmasti, mutta olettaisin, että kilpailusta joutuu pois, jos peli julkaistaan kilpailun aikana. Kisa on kuitenkin tarkoitettu vielä julkaisemattomille peleille (osa sen tarkoitusta on, että lopputuomaristoon kuuluvat pelifirmat pääsevät tutustumaan mielenkiintoisiin peleihin).

Hei hienoa pojat, tämä on siisti juttu! Aion osallistua, haittaako jos lähetän kaksikin peliä? Säilyykö mulla tekijänoikeudet vielä peliini/onko mitään vaaraa, että säännöt/osa säännöistä pöllitään/tehdään jonkin tasoinen ideavarkaus? Tiedän, että yleensä ei ketään tällaisten amatöörien pelit kiinnosta, mutta olen käyttänyt pelieni suunnitelemiseen ihan mielettömän määrän aikaa ja pelitestausta ystävien kanssa, niin olis mukava vaan tietää joku kommentti tämän asian suhteen.

Mutta joka tapauksessa, tämä on mahtava uutinen! Kiitos!

Paulus, saat osallistua useammallakin pelillä. Et joudu luopumaan tekijänoikeuksistasi. Ideavarkauksia ei kannata pelätä. Asiaa voi ajatella tältäkin kantilta: jos julkaiset ideasi avoimesti, kaikki näkevät että se on sinun, ja kenenkään muun on vaikea väittää sitä omakseen. Jos pelissäsi on joku hyvä idea, on toki mahdollista, että joku nappaa pelistä osan ja kierrättää sen omaan peliinsä, mutta sellaistahan pelinkehitys on – tuskinpa sinunkaan pelisi täysin ainutlaatuinen on, vaan nojaa enemmän tai vähemmän aiemmin ilmestyneisiin peleihin. Suoran kopioimisen toki kieltää tekijänoikeuslaki, peli-ideoita sen sijaan ei suojaa erityisemmin mikään – ja se on yksinomaan hyvä asia.

Lautapeliseuran foorumilla on muuten mahdollista saada palautetta kilpailupeleistään, sinne on jo muutaman pelin säännöt julkaistu ruodittaviksi. Tällä tavalla voi saada hyvän lähdön kisaan.

Okei, Suuri kiitos Mikko kommenteistasi! Voisin itseasiassa harkita sääntöjen julkaisemista Lautapeliseuran foorumille, siitä tosiaan voisi olla apua – saattaisi saada todella hyvää palautetta.

Onko muuten yleensä vaikeaa visioida peli mielessä pelkästään sääntöjen perusteella, näkemättä/koskematta protoon?

Kannattaa kyllä julkaista säännöt seuran foorumilla, tähän mennessä pelit ovat saaneet hyödyllistä palautetta.

Kyllä monet tutustuvat peleihin nimenomaan sääntöjä lukemalla; minä en sitä harrasta, minulle pelit eivät oikein sääntöjä lukemalla aukene.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *