Kategoriat
Uutiset

Vuosiäänestys on tulossa!

VuosiäänestysLautapelioppaan vuosiäänestys alkaa vain parin viikon päästä. Syyskuun alussa otetaan taas selvää, mitkä ovat suomalaisten lautapeliharrastajien mielestä kauden 2009–2010 parhaat pelit. Äänestää saa mitä tahansa, mitä on vuoden aikana pelannut, niin vanhoja kuin uusia pelejä.

Äänestyksen säännöt muuttuvat hieman aikaisemmasta. Aikaisemmin osallistuakseen piti äänestää vähintään viittä peliä, tänä vuonna riittää yksikin. Katsotaan, mitä se tekee tuloksille.

Toinen muutos liittyy lisäosiin. Olen päättänyt, että selkeyden vuoksi lisäosia ei enää voi äänestää ja jatkossa äänestetään yksinomaan alkuperäisiä pelejä. Tämä selkeyttää Carcassonnen ja Dominionin kaltaisten pelien tilannetta ja vähentää joutilasta spekulointia tulosten pätevyydestä.

Äänestysaika alkaa 1.9. ja kestää pari viikkoa, joten miettikääpä jo listoja valmiiksi. Äänestää saa korkeintaan seitsemää peliä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

9 vastausta aiheeseen “Vuosiäänestys on tulossa!”

Lisäosat tullaan niputtamaan, mutta entäs peliperheet laajemmin? Pitäisikö Menolippu-pelit niputtaa kaikki yhden otsikon alle? Mielipiteitä?

Mutta eikös tällöin Hovin juonet ja Kaukaiset rannat standalone-lisäreinä pitäisi myös sallia omina peleinään?

Hovin juonet niputetaan yhteen Dominionin kanssa, sen verran on selvä. Harva sitä kai erikseen pelaa, tai siitä tykkää ja peruspelistä ei. Menolippujen suhteen voi olla eri juttu, etenkin Märklinin.

Vaikea kysymys. Minusta Menoliput ovat käytännössa samaa peliä kaikki, mutta objektiivisesti ajatellen eri pelejä. Samoin Dominion Valtakunta ja Hovin Juonet. Entäs Settlers of Catanin lukemattomat eri versiot (peruspeli taitaa tässä tapauksessa olla käytännössä ainoa jota oikeasti äänestetään, mutta ihan akateemisena ajatusleikkinä mietiskelin)?

Minä olisin sitä mieltä, että pelit joissa on lähes samat säännöt ja sama tuotemerkki niputettaisiin. Tällöin esimerkiksi kaikki Menoliput niputettasiin, mutta esimerkiksi Vinci ja Small World olisivat erilliset. Imperial ja Imperial 2030 olisivat samassa nipussa, mutta Battlelore ja Memoir ’44 eivät.

Kaikki samat nimikkeet ehdottamasti saman äänen alle. Niin Menoliput kuin Monopolyt ja Dominion.

Niputusasian paras ratkaisu on sekä että: ei niputeta, mutta lasketaan tuloslistaan koosteeksi Menolippu-peliperhe ja muut vastaavat. Tekniikka on nyt järjestyksessä eli valmiita ollaan aloittamaan!

Entäs sitten kun Menolippufanit äänestävät kaikilla äänillään Menolipun eri osia?

Niputus tai ei – kumpikin ratkaisu ok, mutta tuota en kannata, että vain tuloksissa ne yhdistetään.

Sitten äänestävät — ei se mitään haittaa. Noin vertailutietona mainittakoon, että viime vuonna perus-Menolippu sai sen 18 ääntä, Korttipeli, Eurooppa ja Pohjoismaat kukin yhden äänen ja Märklin sai jopa kaksi ääntä, joten tänä vuonnakaan tuskin äänivyöryä sinne päin tulee, tehtiin miten tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *