Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 17.4.2017: Historiallisia lautapelejä

Viikkokatsauksessa kerrotaan Kansalliskirjaston kokoelmista löytyvistä historiallisista lautapeleistä, joita pääsimme kokeilemaan. Lisäksi on uutuusuutisia ja Kickstartereita, kuten tavallisesti.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Jaipur suomeksi

Jaipurin kansiJaipur on ilmestynyt suomeksi. Suomenkielisestä laitoksesta vastaa Enigma, jolla on näemmä tapana julkaista yllättäen kaikenlaista. Nyt kun Asmodee omistaa Enigman, Asmodeen pelivalikoimia voi katsella sillä silmällä.

Jos Jaipur on vielä kokeilematta, peliä voi kyllä suositella lämpimästi kaikille kaksinpelattavien korttipelien ystäville.

Evolutionille digiversio ja spinoff-peli

North Star Gamesin Evolution-pelin rintamalta kuuluu uutta. Pelistä on tulossa digitaaliversio ja North Star Games hakeekin nyt alfatestaajia pelin tietokoneversiolle. Alfatestaajaksi voi ilmoittautua 22.4.2017 asti.

North Starilla tehdään myös uutta spinoff-peliä Evolution-sarjaan. Evolution: The Oceans vie evoluution merten pinnan alle. Peli ei ole lisäosa aikaisempiin Evolutioneihin, sen verran hankalaa merielämän sovittaminen maalla liikkuviin eläimiin on.

Suunnittelija Nick Bentley kertoo pelistä hieman enemmän BGG-artikkelissaan. Suunnittelussa on mukana tohtoriksi väitellyt meribiologisti, joten perusfaktat ovat varmasti kunnossa. Näillä näkymin peli olisi tulossa vuoden päästä Kickstarteriin ja julkaistaisiin Gen Conissa 2018.

Menolippu matkustaa Saksaan

Menolippua on aikaisemmin voinut pelata Saksan kartalla Märklin-pelillä, jossa oli mukana omaperäinen matkustajamekanismi. Märklin korvattiin vuonna 2012 vain Saksassa ja Itävallassa julkaistulla Zug um Zug: Deutschlandilla, joka piti Saksan kartan, mutta pudotti pois matkustajat. Matkustajat palautettiin hieman eri muodossa Deutschland 1902 -lisäosalla.

Nyt kesäkuussa ilmestyy Ticket to Ride: Germany, joka vastannee suunnilleen Deutschlandia lisäosalla. Peli tulee siis saataville muuallakin Euroopassa. Enigman kuvioiden perusteella en yllättyisi, jos tämä tulisi saataville suomeksikin.

Ticket to Ride: Germanyn kansi

Super Mario nousee seuraavalle tasolle

Etenkin Monopoly-muunnelmista tuttu USAopoly julkaisee Nintendon kanssa Super Mario Level Up! -lautapelin. Lähiaikoina ilmestyvässä pelissä yritetään saada tietyt Mario-hahmot nousemaan mahdollisimman korkealle tasolle. Idea kuulosti tutulta ja BGG vahvisti asian: Level Up! on uusi versio jo vuonna 2003 ilmestyneestä italialaisesta King Me! -pelistä.

Pelissä Mario-hahmot nousevat pelilaudan portaita ylöspäin. Kun joku pääsee huipulle, äänestetään: yksikin EI-ääni pudottaa hahmon kokonaan pois pelistä. Kun joku äänestetään yksimielisesti huipulle, peli päättyy ja pelaajat saavat pisteitä oman hahmolistansa hahmojen sijoitusten mukaan. EI-ääniä on vain kaksi jokaisella pelaajalla, joten peli päättyy väistämättä jossain vaiheessa – pitää siis olla tarkkana, milloin äänensä käyttää.

Lisätietoja My Nintendo Newsistä.

Super Mario Level Up!

Race for the Galaxy mobiilisti

Race for the Galaxystä tulee mobiiliversio. Pelistähän on olemassa ilmainen Keldon Jonesin kehittämä PC- ja Mac-versio, mutta nyt peli tulee iOSille ja Androidille. Pelin kehittäjä on VR-peleihin erikoistunut Temple Gates Games. Hyvänä uutisena pelin tekoäly on Keldon Jonesin tekemä, eli voitte olla varmoja, että turpiin tulee.

The Gathering Storm ja Rebel vs Imperium -lisäosat ovat saatavilla heti julkaisun aikaan lisäostoina. Peli on viimeisessä betatestauksessa (vielä voi yrittää ilmoittautua mukaan) ja ilmestyy toukokuun alussa.

Race for the Galaxy mobiiliversio

Kramerin ja Kieslingin avaruusseikkailu

Kramer & Kiesling -kaksikolta tulee uusi peli, jonka julkaisee Eggertspiele. Reworldissa pelaajat maankaltaistavat planeettaa (joka ei ole Mars). Ensin pelaajat keräävät pöydältä avaruusaluksensa viiteen kerrokseen laattoja, sitten sen jälkeen avaruusalukset tyhjennetään.

Juju on siinä, että tavaraa ei saa lastata avaruusalukseen vapaasti, eli ihanteellinen järjestys ei välttämättä ole sama järjestys kuin se, johon tavaran pystyy lastaamaan. Ensimmäiseksi lastattu tavara tulee yleisesti ottaen ulos viimeisenä.

BGG News kertoo lisää.

Steve Jacksonin vuosikatsaus

Steve Jackson Games on julkaissut perinteisen vuosikirjeen kiinnostuneille tahoille (ei osakkeenomistajille, koska niitä on vain yksi, Steve Jackson itse). Steve Jackson Gamesille vuosi 2016 oli toinen huono vuosi peräkkäin ja ensimmäinen kerta vuosikymmeneen kun firma teki tappiota.

Osittain tämä johtui siitä, että kaksi suurta projektia, Munchkin-keräilykorttipeli ja Car Warsin kuudes laitos, viivästyivät täydellisyydentavoittelun vuoksi. Investointi ei siis ehtinyt näkyä viivan alla vuonna 2016.

Henkilökuntapuolella SJG kaipaisi kovasti yhtä tai kahta työntekijää, jolta löytyisi osaamista viedä projekteja päätökseen tehokkaasti ja nopeasti. Tällainen osaaminen on siis nähtäväksi hyödyksi, jos aikoo työllistyä pelialalle.

Raportti on mielenkiintoinen katsaus pelialalle ja ehdottomasti lukemisen arvoinen, mikäli kurkistus kulissien taakse kiinnostaa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Pois minun maaltani!

Get Off My Land! on ärhäkkää taistelumaataloutta, jossa pelaajat kasvattavat farmejaan laatoista koostuvalla pelialueella. Metsät hakataan puiksi, puusta tehdään aitoja ja aidoilla vallataan maata. Tilaa on rajallisesti, joten se, mitä saat, on muilta pois.

Kortteja pelaamalla voi hipsiä ryöstelemään toisten tavaroita ja sopivalla kortilla voi sitten lähettää ryöstelijät hauliryöpyn saattelemana matkoihinsa.

Peli maksaa noin 48 euroa Suomeen toimitettuna; viiden kappaleen kimpassa hinta on noin 40 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Get Off My Land!

Sateen tuoksu

Petrichor heittää pelaajat asemaan, jota en muista ennen peleissä nähneeni: pääset olemaan pilvi. Nimi “petrichor” tarkoittaa sateenjälkeistä tuoksua.

Petrichorin taustalla on Days of Iren tekijät eli julkaisija Mighty Boards (johon Cloud Island fuusioitui). Pelin on suunnitellut David Chircop ja mukana on myös Days of Iren suunnittelija Dávid Turczi. Myös Sami Laakso on mukana tämänkin pelin ulkoasun toteutuksessa.

Peli on vahvasti vuorovaikutteinen, eli pelaajien toimista kumpuavaa kaaosta on mukana runsaasti. Jokainen siirto vaikuttaa pelin tilaan vahvasti. Peliä on verrattu Dominant Speciesiin. Petrichor on tosin huomattavasti pienimuotoisempi ja kestoltaan paljon lyhyempi.

Peli maksaa 61 dollaria, Flowers-lisäosan kanssa 71 dollaria. EU-ystävällistä toimitusta lupaillaan joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Petrichor

Bios: Genesis tekee paluun

Phil Eklundin ja Sierra Madre Gamesin Bios: Genesis myytiin aikoinaan loppuun viikoissa. Nyt tarjolla olisi toinen painos, jonka ulkoasua on parannettu (tekemässä on ollut Karim “Carthaginian” Chakroum).

Pelissä pelaajat ovat orgaanisia yhdistelmiä ja tavoitteena on saada aikaiseksi elämää. Peli on hyvin vaikeaselkoinen ja haastava, eli sopii mainiosti kunnon älyllistä haastetta kaipaaville pelaajille. Pelin voi myös yhdistää Bios: Megafaunan ja Bios: Originsin tulevien laitosten kanssa, jolloin pelata hyvin laajan kaaren elämän kehitystä.

Peli maksaa 39 dollaria, sisältäen postikulut Suomeen. Ykköslaitoksen omistajille tarjolla on 19 dollarin hintainen päivityssarja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Bios: Genesis

Silta ei mihinkään

Bridges to Nowhere on mikropeli, jossa rakennellaan siltoja. Pelaajat draftaavat kortteja, rakentavat hienoja siltoja ja yrittävät kerätä mahdollisimman paljon pisteitä.

Perusmalli on 20 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli maksaa 30 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Bridges to Nowhere

Gascognen perintö

Gascony’s Legacy tarjoaa muskettisoturitematiikkaa. Tässä yhteistyöpelissä luolaholvataan muskettisotureilla. Pelissä voi pelata yksittäisiä skenaarioita tai kampanjamoodia.

Peli on neljäs osa yhdeksänosaista Legacy-sarjaa (jolla ei ole mitään tekemistä Legacy-pelien kanssa). Aiemmin ovat ilmestyneet Albion’s Legacy, Sherwood’s Legacy ja Neverland’s Legacy eli kuningas Arthur, Robin Hood ja Peter Pan. Eri osat ovat yhdistettävissä, rahaa projektiin saa toki palamaan suuria määriä.

Peli maksaa noin 45 tai 85 euroa, riippuen siitä, haluaako perusmallin vai luksusmallin lisäosien kanssa. Päälle tulee vielä postikulut, joiden määrästä ei ole tietoa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä. Toimi nopeasti, kampanja on auki vielä muutaman päivän.Gascony's Legacy

Mikon pelaamia

Keskiviikkona pääsin vierailemaan Kansalliskirjastossa Jussi Omaheimon kutsumana. Kansalliskirjaston kokoelmista löytyy paljon vanhoja lautapelejä ja niitä ihmettelemään oli kutsuttu paitsi museoväkeä, myös vanhoista peleistä kiinnostuneita lautapeliharrastajia Suomen lautapeliseurasta.

Pelejä pääsi poikkeuksellisesti myös pelaamaan. Lähes kuka tahansa voi mennä Kansalliskirjastoon perehtymään kokoelman peleihin erikoislukusalissa, mutta siellä ei valitettavasti voi pelata.

Pelejä on myös digitoitu Doria-tietokantaan, jonka avulla niihin voi perehtyä missä tahansa.

Itse aloitin pelit Suomen vapaussota -pelin replikalla, johon sain vastustajakseni Saarron Kain. Suomen vapaussota on vuodelta 1918 oleva peli, jossa näennäisesti tilanne on reilu, mutta säännöt (ja pelin nimi) eivät jätä epäselväksi, kumpi puoli on oikeassa:

“Molemmilla puolilla on yhtä suuret voitonmahdollisuudet. Mutta hallituksen joukkojen johtajaa innostakoon tieto, että hän taistelee Suomen nuoren vapauden puolesta. Hänestä riippuu, onko Suomi säilyttävä vapautensa, vai joutuva entistä suurempaan sortoon.”

Pelimekaanisesti Suomen vapaussota nojaa vahvasti samaan L’Attaque-peliin kuin Strategokin. Rykmentti voittaa pataljoonan, pataljoona voittaa ratsuväenosaston, joka voittaa komppanian ja niin edelleen. Lisäksi on tykkejä, konekivääreitä ja tiedustelijoita. Joukot liikkuvat rautateitä pitkin nopeasti, maantiellä ja maastossa hitaammin, jos ollenkaan.

Pelissä on paljon kömpelyyttä. Säännöistä puuttuu alkuasettelu kokonaan, samoin loppuehto ja tavoite. Ilmeisesti peliä pelataan, kunnes vastapuoli on murskattu tai luovuttanut. Yhdistettynä isoon pelilautaan tuloksena on aika hajanainen pelikokemus. Jonkinlainen selkeämpi tavoite, esimerkiksi kaupunkien valloittamiseen perustuen, ryhdistäisi peliä kummasti.

Satavuotiaaksi peliksi tämä oli kuitenkin aivan säällinen tuotos.

Suomen vapaussota
Kai asettelee joukkojaan Suomen vapaussotaa varten. Kuva: Mikko Saari

Maailmansota läntisellä sotanäyttämöllä oli vielä hieman vanhempi peli, vuodelta 1914, eli varsin nopeasti on sota peliksi kääntynyt. Sodan koko kuva ei tainnut olla aivan selvä vuonna 1914, mutta jotain tiettyä ennakoivaa irvokkuutta pelissä kyllä on: yksiköiden kokoluokka on 50 000 miehestä 150 000 mieheen, jolloin yksittäinen taistelu voi hyvinkin johtaa 150 000 miehen menetykseen.

Strategoa tämäkin. Isompi joukko voittaa pienemmän, miina (joka tietysti liikkuu siinä missä muutkin yksiköt) tuhoaa mitä tahansa mutta myös itsensä. Pelissä on sekä maa- että meritaistelu, mutta meidän pelissämme meritaistelu jäi kyllä täysin sivuseikaksi, yksikään laiva ei liikahtanut pelin aikana. Tämä peli pelattiin jopa päätökseen, Tampereen pelimuseon Niklas Nylundin ohjastamien saksalaisten päästyä livahtamaan puolustuksen läpi Pariisiin, joka riitti pelin voittamiseen.

Tässäkin pelissä säännöt ovat jokseenkin turhauttavan epämääräiset ja jokunen muukin ongelma pelissä on, mutta yli satavuotiaaksi sotapeliksi tämäkin on oikein mainio, ja ennen kaikkea todella näyttävä. Tämä peli on tiettävästi ensimmäinen Suomessa julkaistu laatikkoon paketoitu lautapeli.

Maailmansota läntisellä sotanäyttämöllä
Maailmansota läntisellä sotanäyttämöllä on yli sata vuotta vanhaksi peliksi varsin komea tapaus. Kuva: Mikko Saari

Radioselostuspeli on Ola Finellin tuotos ja herätti mielenkiintoni jo aikaisemmin, kun pelin näin vilaukselta suomalaisten arkistojen vanhoja pelejä kuvaavassa blogissa. Pelin ideana on pyörittää parasta mahdollista radioasemaa. Pelilaudalla liikutaan noppaa heittäen ja tavoitteena on päästä laudan yläreunaan, jolloin pääsee lähettämään ohjelmaa.

Kun lähettää ohjelmaa, nostetaan ohjelmakortti, jossa on lyhyt radio-ohjelma. Se on luettava ääneen, samalla kun viereinen pelaaja seuraa omasta kortistaan selostuksen kulkua. Mikäli selostus luetaan virheettömästi, pelaaja saa kolme pelimarkkaa ja äänitarkkailijakin markan vaivoistaan. Virheet tietävät palkkion pienenemistä.

Idea on hauska ja erottuu joukosta. Valitettavasti peli hukkuu tukahduttavan heitä-ja-liiku-mekaniikkansa alle, joka edellyttää tiettyä nopanheittoa, jotta ylipäätään pääsee laudalle etenemään. Itse katselin valtaosan pelistämme sivusta, kun en onnistunut pääsemään edes laudalle. Lisäksi uudelleenpeluuarvo epäilyttää hieman: radioselostuksia on joku parikymmentä, ja ne luetaan kaikki joka pelissä.

Radioselostuspeli
Kalle Malmioja lukee radioselostusta, vasemmalla Kai kuuntelee äänitarkkailijana, että selostus menee kuten kortissa lukee. Kuva: Mikko Saari

Ulataksi-pelissä ajellaan kaupungissa taksilla ja noukitaan asiakkaita. Ajaminen edellyttää kevyttä liikennesääntöjen noudattamista: on nopeusrajoituksia, pysähtymiskieltoja, ohituskieltoja, kiellettyjä ajosuuntia ja mahdollisuus törmätä toiseen pelaajaan, jos heittää liian ison luvun nopalla, eikä pysty väistämään.

Melko höpsö peli tämäkin, idea on kyllä hauska, mutta nopanheittelyn tuurielementti on aika tolkuton ja säännöt paikkapaikoin varsin vaikeaselkoiset.

Ulataksi
Ulataksi-pelin pelilauta on värikäs kaupunkimaisema, jossa ajellaan ympäriinsä asiakkaita hakien. Kuva: Mikko Saari

Pioneer City edustaa jonkinlaista 1950-luvun Agricolaa, jossa ensin vaelletaan laudalla valloittamaan oivallinen maa-alue, sitten kierretään pelilaudan ulkoreunalla Monopoly-tyylistä rataa viljellen maata ja niin edelleen.

Pelin idea vaikuttaa kiehtovalta edelleen, tästä olisin halunnut pitää, mutta sääntöjen epämääräisyys vaikeuttaa asiaa huomattavasti. En lukenut pelin sääntöjä kokonaan itse, joten ehkä perinpohjaisempi perehtyminen toisi jonkinlaista valaistumista, mutta tuskin — aika sumealta tämäkin vaikutti. Toteutus oli kuitenkin monin osin varsin hieno.

Pioneer City
Monia vanhoja suomalaisia klassikkopelejä kustantanut Kuvataide on Pioneer Citynkin julkaisija. Kuva: Mikko Saari

Näitä vanhoja pelejä kun katseli ja kokeili, niin ensimmäinen fiilis on, että sata vuotta sittenkin on kyllä osattu tehdä pelejä. On hämmästyttävää, miten nopeasti maailman tapahtumat peleiksi kääntyvät – ensimmäistä maailmansotaa käsittelevä peli vuonna 1914 on melkoisen nopeaa toimintaa. Suomessakin on siis oltu ajan hermolla.

On myös hauska huomata, miten tietyt pelimekaniikat ovat olleet suosiossa, eikä kaikki ole vain heitä-ja-liiku-tylsyyttä (vaikka toki suurin osa onkin): Strategosta tuttu pelimekaniikka, jossa pelaajilla on vastapuolelta salassa pidettävät joukot ja kohdatessa suurempi voittaa, tuntuu olleen ykkösjuttu sotapeleissä 1900-luvun alusta jonnekin 1940–1950-luvulle asti.

On myös ihan hyvä huomata, että vaikka ennenkin on ollut hyviä ideoita, kyllä nykyään on paljon paremmin. Sääntökirjojen kirjoittamisen taito on aivan toisella tasolla kuin sata tai 50 vuotta sitten.

Tulevia tapahtumia

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen, Qwinto-turnaukseen ja Battle Sheep -turnaukseen. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Messukeskuksen valtaa Ropecon. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Ei mitään! Toivottavasti ensi viikolla joku ehtii kirjoitella taas jotain iloksenne.

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 17.4.2017: Historiallisia lautapelejä”

Komia tuo Steve Jackson Gamesin sivu. Ei oo varmaan Steve pahemmin päivitellyt 90-luvun jälkeen :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *