Sotapelit

Sotapelit ovat yksinkertaisesti pelejä, joiden aiheena on sota. Siihen aiheen yksinkertaisuus sitten loppuukin. Onko shakki sotapeli? Onhan siinäkin kaksi sotajoukkoa taistelemassa vastakkain. Tässä yhteydessä sotapeleillä tarkoitetaan kuitenkin jotain vähemmän abstraktia.

Paljon jää silti skaalaa. Sotapelit sisältävät niin hyvin yksityiskohtaisia konfliktisimulaatioita kuin suuripiirteisempiä sodan kuvauksia. Myös käsiteltävät sodat vaihtelevat. Toinen maailmansota on aiheista suosituin, mutta lautapelejä on tehty mitä erilaisemmista konflikteista.

Lautapelit mallintavat monia sotia

Toinen maailmansota on yleisin aihe: valikoimista löytyy niin länsirintamaa, itärintamaa kuin muitakin toisen maailmansodan teattereita. Myös talvisodasta on useita pelejä. Ensimmäinen maailmansota on hieman epätavallisempi aihe sotapelille, mutta siitäkin on tehty paljon pelejä.

Muista sodista Lautapelioppaassa on oma luokituksensa seuraaville: Napoleonin sodat, Yhdysvaltojen sisällissota, kylmä sota,  Yhdysvaltojen vapaussota, Antiikin sodat, satavuotinen sota.

Kaikki pelit eivät suinkaan tyydy todellisiin sotiin. Mielikuvitussodista mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi Star Wars: Rebellion, jossa soditaan Tähtien sota -elokuvien sotaa kapinallisten ja Imperiumin välillä ja Sormusten sotaa kuvaava War of the Ring.

Pelin figuureja. Kuva: Mikko Saari
Star Wars: Rebellionissa pääsee sotimaan ikonisilla avaruusaluksilla. Kuva: Mikko Saari

Monen tason sotimista

Sotapelit käsittelevät sotia monilla eri tasoilla. Taktisen tason peleissä kuten klassisessa Advanced Squad Leaderissa ja uudemmassa Combat Commanderissa komennetaan yksilöitä ja pieniä ryhmiä sotilaita. Strategisen tason peleissä hallinnoidaan kokonaista rintamaa kuten toisen maailmansodan itärintamaa käsittelevässä Blocks in the East -pelissä. Operatiivinen taso asettuu johonkin siihen väliin.

Eri tasot näkyvät siinä, mikä peleissä on tärkeää. Matalan tason peleissä pohditaan taktisia liikkeitä, maaston hyödyntämistä suojaksi, joukkojen moraalia ja tämäntyyppisiä asioita. Strategisen tason peleissä merkittävään osaan nousee usein joukkojen huolto ja uusien joukkojen tuotanto.

Helppoja sotapelejä

Sotapelaamiseen liittyy usein ajatus siitä, että pelit ovat jopa päiväkausia kestäviä operaatioita, joiden sääntökirjat ovat paksuja hakemistoja täynnä yksityiskohtaisia pikkusääntöjä, joilla mallinnetaan mitä absurdeimpia pieniä yksityiskohtia. Tätäkin puolta sotapeleistä löytyy, mutta onneksi myös huomattavasti helpommin lähestyttäviä ja vauhdikkaammin eteneviä pelejä.

Yksi parhaista kevyemmän sodankäynnin edustajista on Commands & Colors -sarja, jota Richard Borg on työstänyt eri julkaisijoiden kautta jo vuosikausien ajan. Sarjan perusteos on toiseen maailmansotaan sijoittuva Memoir ’44, mutta C&C-pelejä löytyy moneen lähtöön. Näissä melko yksinkertaisissa peleissä kaksi komentajaa marssittaa joukkonsa toisiaan vastaan. Joka vuoro pelataan yksi kortti, joka yleensä aktivoi 1–3 yksikköä joltain laudan kolmesta sektorista.

Memoir '44

Korttivalikoima rajoittaa hieman pelaamista: joskus tekisi mieli painaa vasenta laitaa läpi täysillä, mutta jos kortit eivät tue suunnitelmaa, kenraali saa puhista turhautuneena ja yrittää jotain muuta. Tämä on yksinkertainen, mutta aivan toimiva tapa mallintaa sotimiseen liittyvää epävarmuutta, joka onkin yksi sotapelien kiinnostavimmista pelimekaanisista haasteista. Eihän oikeassakaan elämässä sotiminen toimi niin, että kenraali antaa käskyn ja joukot toteuttavat sen välittömästi ja juuri niinkuin käskettiin.

Jos pelaajia on enemmän kuin kaksi, kevytsota on huipussaan Quartermaster General -sarjan parissa. Toiseen maailmansotaan sijoittuva peruspeli on kuudelle, ensimmäisen maailmansodan Quartermaster General: 1914 on viidelle ja peloponnesolaissotiin sijoittuva Quartermaster General: Victory or Death on neljälle pelaajalle. Kaikki toimivat myös pienemmillä pelaajamäärillä ja jokainen on kiehtova, mutta yksinkertainen sotapeli.

Euroopan rintama. Kuva: Mikko Saari
Quartermaster General on yksinkertainen, huoltoa ja suuria linjoja painottava sotapeli jopa kuudelle pelaajalle. Kuva: Mikko Saari

Sotapelien historiaa

Sotapelit nykymuodossaan laskevat yleensä aloituspisteeksi Preussin armeijan luutnantin Georg Leopold von Reiswitzin ja hänen poikansa Georg Heinrich Rudolf von Reiswitzin kehittämän Kriegsspielin, joka oli upseerien koulutukseen kehitetty sotapeli. Alunalkujaan peli ei ollut suurikaan menestys: se oli säännöiltään kömpelö ja raskas ja kovin hidas pelata.

Sota on aina ollut suosittu aihe peleissä. Suomessakin julkaistiin jo 1900-luvun alussa paljon yksinkertaisia sotapelejä – säännöiltään monet muistuttivat lähinnä Strategoa – esimerkiksi Venäjän ja Japanin välisestä sodasta. Myös ensimmäinen maailmansota ja Suomen sisällissota kääntyivät Suomessa julkaistuiksi lautapeleiksi jo aivan tuoreeltaan, jo ennen sotien päättymistä! Toisen maailmansodan aikaan sotapelien tuotanto vain lisääntyi.

Varsinainen moderni sotapelaaminen sai alkunsa vuonna 1952 Charles S. Robertsin julkaistua Tactics-pelinsä. Roberts perusti sittemmin Avalon Hill -peliyhtiön ja Tactics II -pelin ilmestyminen 1958 on se lopullinen lähtölaukaus modernille sotapeliharrastukselle. Robertsin Yhdysvaltojen sisällissotaan sijoittuva Gettysburg vuodelta 1961 on ensimmäinen tiettyyn historialliseen taisteluun perustuva peli.

Sotapelaamisen kulta-aikaa oli 1970-luku, jolloin ilmestyi PanzerBlitzinPanzer Leaderin ja Squad Leaderin kaltaisia genren perusteoksia. Sotapelit synnyttivät siinä sivussa myös roolipelit: TSR:n keskiaikainen sotapeli Chainmail vuodelta 1971 oli alkupotku, josta syntyi Dungeons & Dragons. 1980-luvulla sotapeliharrastus romahti roolipelien noustessa suurempaan suosioon.

1980-luvulla alkoi myös tietokonesotapelien nousu, joka osaltaan söi lautapelien suosiota: tietokonepeli voi mallintaa todellisuutta yksityiskohtaisemmin ilman että pelaajan tarvitsee osata kaikkia sääntöjä. Tietokonevastustaja poistaa myös ihmisvastustajan etsimisen vaivan: peli voi kestää päivä- tai viikkokausia, ilman että pelin tarvitsee vallata pöytää ja peliaikoja tarvitsee sopia vaivalloisesti.

Maailmansota läntisellä sotanäyttämöllä
Maailmansota läntisellä sotanäyttämöllä on yli sata vuotta vanhaksi peliksi varsin komea tapaus. Kuva: Mikko Saari

Lautapelioppaassa arvostellut sotapelit

Rajaa pelivalikoimaa:

Lajittelu:

1775: Rebellion

1775: Rebellion

Kuutioita laudalla – 1775: Rebellion on nopea ja viihdyttävä sotapeli, jossa setvitään Yhdysvaltojen vapaussodan lopputulemaa 2–4 pelaajan voimin.
1918: Veli veljeä vastaan

1918: Veli veljeä vastaan

Vuoden 1918 sotaa mallintava 1918: Veli veljeä vastaan on hienosti toteutettu matalan kynnyksen sotapeli suomalaisia pelaajia kiinnostavasta aiheesta.
1989: Dawn of Freedom

1989: Dawn of Freedom

Suunnittelija Jason Matthews on tunnettu BoardGameGeekin listoilla pitkään ykkösenä viihtyneen Twilight Strugglen tekijänä, kuin myös samankaltaista k...
504

504

Friedemann Friesen suunnittelema 504 lupaa nimensä mukaisesti 504 peliä samassa laatikossa – mutta pystyykö se täyttämään lupauksensa? Kaukaisessa ...
A Game of Thrones

A Game of Thrones

George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarja on viime vuosien suursuosikkeja, mitä fantasiakirjallisuuteen tulee. Valtaistuinpelin maailma on kuin ...
Advanced Squad Leader

Advanced Squad Leader

Advanced Squad Leader on sotapeleistä tunnetuin ja arvostetuin. Parikymmentä vuotta vanha klassikko on tunnettu yksityiskohtaisena, kattavana ja eritt...
BattleLore

BattleLore

Vankan ennakkohypen jälkeen paljastui, että Days of Wonderin suuri suunnitelma, suorastaan olemassaolon tarkoitus, oli julkaista BattleLore, Richard B...
BattleLore Second Edition

BattleLore Second Edition

BattleLoren toinen laitos siirtää toiminnan Terranothin maailmaan ja pistää vastakkain ihmiset ja kaaoksen hirviöt Commands & Colors -pelimekaniikalla, joka on tuttu monista muistakin peleistä. Helposti etenevien fantasiataisteluiden ystäville peli on varma valinta.
Blocks in the East

Blocks in the East

Columbia Gamesin EastFront on saanut haastajan: Blocks in the East on esikuvansa tavoin toisen maailmansodan itärintamaa blokkisotapelinä. Uudessa pelissä on uusia ideoita, joiden takia itärintaman taisteluista kiinnostuneen kannattaa siihen tutustua.
Britannia

Britannia

Britannia on alunperin legendaarisen Avalon Hillin julkaisuja – peli ilmestyi jo 1986. Fantasy Flightin 20 vuotta myöhemmin julkaisema uusittu laitos ...
Churchill

Churchill

Mark Hermanin Churchill on peli toisen maailmansodan lopputuloksen ratkaisseista konferensseista, joissa Churchill, Roosevelt ja Stalin neuvottelivat sodan käänteistä.
Combat Commander: Europe

Combat Commander: Europe

Combat Commander: Europe on ehta sotapeli. Pelaajat ohjastavat joukkojaan toisen maailmansodan taisteluissa, liikuttaen pieniä pahvilätkiä heksakartal...
Commands & Colors: Ancients

Commands & Colors: Ancients

Vuonna 2006 ilmestyi kaksi Richard Borgin Commands & Colors -sarjan peliä. Toinen oli suuren budjetin BattleLore, toinen markkinointiponnisteluilt...
Commands & Colors: Napoleonics

Commands & Colors: Napoleonics

Peli on laajan Commands & Colors -pelisarjan uusin inkarnaatio. Samaan pelimekaniikkaan perustuvia pelejä ovat muun muassa Battle Cry, Memoir '44,...
Conflict of Heroes

Conflict of Heroes

Toisen maailmansodan itärintamat taistelut melko suoraviivaisessa muodossa. Conflict of Heroes on Commands & Colors -pelejä mutkikkaampi, mutta perinteisiä sotapelejä yksinkertaisempi.
Danube 20

Danube 20

Victory Point Gamesin julkaisema Napoleonic 20 -sarja on kasvanut vauhdikkaasti. Ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2008 ja mikäli pelisarjan erillise...
Dawn of Peacemakers

Dawn of Peacemakers

Dale of Merchants -pelien maailmaan sijoittuva Dawn of Peacemakers on yhteistyöpeli, jossa pelaajat yrittävät saada aikaiseksi rauhaa sotivien osapuolten välille.
Diplomacy

Diplomacy

Diplomacysta kertoo paljon se, että (legendan mukaan) Henry Kissinger nimesi sen aikoinaan suosikkipelikseen. Peliä pidetään yhtenä parhaista 1900-luv...
Feudo

Feudo

Feudo on pienen italialaisen ZuGames-pelipajan ensimmäisiä tuotoksia, peli englantilaisten paronien valtakamppailuista 1300-luvulla. Pelaajat yrittävä...
Field Commander: Alexander the Great

Field Commander: Alexander the Great

Field Commander: Alexander the Great asettaa pelaajan Aleksanteri Suuren saappaisiin tämän marssiessa läpi Vähä-Aasian. Tässä yksinpelattavassa sotape...
Hammer of the Scots

Hammer of the Scots

Perinteisesti sotapelien maailma on vahvasti irrallaan europelien maailmasta. Hammer of the Scots on kuitenkin saavuttanut paljon mainetta siltana maa...
Hell of Stalingrad

Hell of Stalingrad

Korttivetoinen sotapeli Stalingrading taisteluista. Saksa ja Neuvostoliitto taistelevat kaupungin hallinnasta, samalla kun tulipalot tuhoavat kaupunkia.
Horus Heresy

Horus Heresy

Warhammerin maailma pursuaa sotia, korruptiota ja kaaosta. Keisari yrittää taistella alati kasvavaa pahuutta vastaan, mutta se ei ole helppo tehtävä, ...
Jäinen kuolema: Suomen talvisota

Jäinen kuolema: Suomen talvisota

Antti Lehmusjärven Jäinen kuolema: Suomen talvisota on alle puolentoista tunnin mittaiseksi tiivistetty korttivetoinen esitys talvisodasta. Sopii hyvin myös kokemattomille sotapelaajille.
Kaukopartio

Kaukopartio

Talvisodan kaukopartiot ovat suosittu aihe kotimaisessa sotakirjallisuudessa. Lautapeleissä aihetta on käsitelty vähemmän, joten Nappulakenraalin julkaisemalle pelille on varmasti kysyntää. Kaukopartio-pelissä pääset johtamaan joukkojasi vihollislinjojen takana.
Last King of Scotland

Last King of Scotland

Afrikan mantereella on sodittu runsaasti, mutta lautapeleissä aihetta on käsitelty jostain syystä ainoastaan toisen maailmansodan yhteydessä. Silloink...
Liberty

Liberty

Libertyn aiheena on melko vähän käsitelty Amerikan vallankumous tai vapaussota Englantia vastaan vuosina 1775-1783. Amerikka, tukenaan Ranska, taistel...
Maria

Maria

Vuonna 1740 23-vuotias Maria Teresia kruunattiin Itävallan arkkiherttuattareksi. Hänen isänsä Kaarle VI oli saanut taivutettua suurimman osan Euroopan...
Memoir '44

Memoir ’44

Toisen maailmansodan taisteluja kertaava Memoir '44 on Richard Borgin Commands & Colors -pelimoottorin varsinainen läpimurto. Ensimmäinen Commands...

Memoir ’44 -esittelyvideo

Days of Wonderin suosittu kevytsotapeli Memoir ’44 on herkullinen sekoitus tuuria ja taitoa. Tuomo Pekkasen videoesittely kertoo, mistä Memoir ’44 -peruspelissä on kyse. Mikä tässä sotapelissä toimii ja mikä ei? Vajaa kymmenen minuuttia kestävä video esittelee pelin kattavasti. Katso video ja tutustu noin tunnin kestävän vauhdikkaan sotapelin kuvioihin. Lautapelioppaassa on esitelty Memoirin lisäosia arvosteluina: Eastern … Jatka lukemista Memoir ’44 -esittelyvideo

Memoir '44: Air Pack

Memoir ’44: Air Pack

Air Packia saatiin odottaa, eikä se sittenkään tullut siinä muodossa kuin odotettiin. Lentokoneiden piti ilmestyä osana kauan kaivattua kantolaukkua. ...
Memoir '44: Eastern Front

Memoir ’44: Eastern Front

Memoir '44 käsittelee varsin pientä osaa toisen maailmansodan taisteluista, länsirintamaa Normandian maihinnousun aikoihin. Sodittiin sitä muuallakin....
Memoir '44: Pacific Theater

Memoir ’44: Pacific Theater

Pacific Theater laajentaa Memoir '44:n taistelut Tyynellemerelle. Japanilaiset joukot kohtaavat Yhdysvaltain merijalkaväen tiukoissa viidakkotaistelui...
Memoir '44: Terrain Pack

Memoir ’44: Terrain Pack

Terrain Pack keskittyy laajentamaan Memoir '44:n lähinnä sekalaisilla elementeillä. Uutena rintamana peliin tulee Pohjois-Afrikan aavikkotaistelut, jo...
Nexus Ops

Nexus Ops

Hasbron nykyään omistaman Avalon Hillin julkaisema Nexus Ops edustaa modernia amerikkalaista pelisuunnittelua. Näyttävät ja runsaat muovikomponentit —...
No Retreat 3: The French Front

No Retreat 3: The French Front

Länsirintamalta ei mitään uutta on klassikkoteos, mutta tämän pelin kohdalla lausahdus ei pidä paikkaansa. No Retreat 3 käsittelee nimittäin poikkeuks...
No Retreat! The Russian Front 1941–1945

No Retreat! The Russian Front 1941–1945

Tämä paketti on GMT Gamesin vuonna 2011 julkaisema peli, joka yhdistää aiemman Victory Point Gamesin julkaiseman No Retreat! -pelin (2008) sekä sen ka...
Paul Koenig’s Market-Garden: Nijmegen

Paul Koenig’s Market-Garden: Nijmegen

Sotapelit saattavat vaikuttaa ensisilmäyksellä pelottavilta. Niiden säännöt ovat europelejä monimutkaisemmat, ne sisältävät paljon yksityiskohtia, pel...
Phantom Fury

Phantom Fury

Operaatio Phantom Fury oli Irakin sodan verisimpiä. Tässä yksinpelattavassa sotapelissä pääset kokeilemaan, miten operaatio sinulta onnistuisi.
Phantom Leader

Phantom Leader

Phantom Leader on yksinpelattava lautapeli Vietnamin ilmasodasta. Pelaajan tehtävänä on luotsata laivueensa kunnialla läpi jostain kolmesta mukana tul...
Quartermaster General

Quartermaster General

Toisesta maailmansodasta on paljon lautapelejä, mutta Quartermaster General erottuu joukosta keskittymällä huoltoon omintakeisella otteella. Joukot eivät edes liiku kartalla, vaikka sotimaan pääsevätkin. Yksinkertainen ja nopeatempoinen korttimekaniikka toimii hienosti ja tekee pelistä helpon oppia.
Quartermaster General: 1914

Quartermaster General: 1914

Suosittu Quartermaster General -pelisarja ottaa haltuunsa ensimmäisen maailmansodan. Quartermaster General: 1914 on pelimekaniikaltaan sarjan paras peli ja on erinomaista viihdettä viidelle pelaajalle.
Quartermaster General: The Cold War

Quartermaster General: The Cold War

Quartermaster General: The Cold War on sarjaansa pitkään kaivattu kolmelle pelaajalle sopiva kevyt sotapeli, jossa Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiinan ja Intian muodostama neutraali blokki käyvät kylmää sotaa.
Quartermaster General: Victory or Death

Quartermaster General: Victory or Death

Victory or Death on Quartermaster General -sarjan toinen osa, joka vie pelaajat peloponnesolaissotiin, joissa Sparta, Ateena, Korintti ja Deloksen meriliitto ottavat toisistaan mittaa.
Root

Root

Epäsymmetrinen Root on sotapeli metsän eläinten valtataisteluista: sissisotaa, seikkailuja ja menneiden dynastioiden vallankaipuuta satumetsässä.
Runewars

Runewars

Vuonna 2010 Fantasy Flight Games julkaisi Terrinothin fantasiamaailmaan sijoittuvan eeppisen miniatyyripelin nimeltään Runewars. Runewars saavutti suu...
Shogun

Shogun

Saksalaisperäiset sotapelit ovat sattuneesta syystä harvinaisia. Dirk Hennin Wallenstein on harvinainen poikkeus, vaikka siinäkin sotiminen on suhteel...
Small World

Small World

Small World on aluehallintapeli, jossa pelaajat sotivat toisiaan vastaan vallatakseen ja puolustaakseen alueita jatkuvasti pienenevässä maailmassa. Pe...
Star Borders: Humanity

Star Borders: Humanity

Star Borders: Humanity keskittyy kahden ryhmittymän yhteenottoihin jossain avaruuden perukoilla. Grand Imperiumin ja Free Alliancen komentajat vääntäv...
Star Wars: Armada

Star Wars: Armada

Armada on figutaistelua Tähtien sodan isommalla kalustolla, Star Destroyerin kokoisilla isoilla aluksilla. Pienet hävittäjät esiintyvät vain laivueina.
Star Wars: Rebellion

Star Wars: Rebellion

Klassisten Star Wars -elokuvien tapahtumia lautapeliksi sovittava Star Wars: Rebellion on asymmetrinen strategiapeli kahdelle pelaajalle. Imperiumi yrittää murskata kapinaliiton, joka puolestaan yrittää horjuttaa Imperiumin valtaa.
Summoner Wars

Summoner Wars

Pelitalo Plaid Hat Games julkaisi ensimmäisen pelinsä Summoner Warsin vuonna 2009. Peli menestyi ja antoi julkaisijalle loistavan ponnahdusalustan. Va...
Talvisota

Talvisota

Talvisota on suomalaisille tuttu aihe ja sitä muistellaan joka talvi ainakin television ääressä. Lautapelipuolella tutustuin viimeksi aiheeseen GMT:n ...
The Battle of Five Armies

The Battle of Five Armies

Viiden armeijan taistelu oli Hobitin huippukohtia. The Battle of Five Armies -lautapelissä pääset elämään tämän taistelun uudestaan. War of the Ringiä pelanneet tunnistavat pelimekaniikasta tuttuja piirteitä, mutta The Battle of Five Armies on silti itsenäinen, omanlaisensa peli.

The Finnish Trilogy 1939-1945

”Projekti”, kuten kutsun tätä valtavaa kolmen pelin työtä, lähti liikkeelle joskus syksyllä 2003. Ajatus oli, ja on vieläkin, tehdä mahdollisimman tarkka simulaatio Suomen taisteluista toisen maailmansodan aikana lautapelinä. Tällaisia sotapelejä on tehty vain muutama Amerikassa ja niissäkin on paljon parantamisen varaa. Vasta nyt, kuusi vuotta myöhemmin ja monien muutosten jälkeen, alkaa syntyä jotakin mielenkiintoista, sekä … Jatka lukemista The Finnish Trilogy 1939-1945

The Hunters : German U-Boats at War 1939–1943

The Hunters : German U-Boats at War 1939–1943

Ota komentoosi saksalainen sukellusvene toisen maailmansodan alkuvaiheissa, upota mahdollisimman paljon laivoja ja selviydy hengissä – siinä haaste, jonka The Hunters pelaajille asettaa.
Tide of Iron

Tide of Iron

Tide of Iron tähtää samoille markkinoille kuin Days of Wonderin Memoir '44. Pelien välillä on paljon yhtäläisyyksiä, sillä kummatkin kuvaavat toisen m...
Time of Crisis

Time of Crisis

Keisari Severus on kuollut ja Rooman valtakunta on kriisissä. Sehän tarkoittaa oivallista tilaisuutta, joten pelaajat pääsevät kilpailemaan vallasta. Kenestä tulee uusi keisari? Time of Crisis on raskas historiallinen pakanrakennuspeli.
Twilight Struggle

Twilight Struggle

Twilight Struggle on kylmää sotaa käsittelevä sotapeli, joka on toimivalla pelimekaniikallaan ja tuoreella aiheellaan voittanut useampia palkintoja va...
Wallenstein

Wallenstein

Wallenstein on mitä saksalaisin peli. Teemana on 30-vuotinen sota, ja pelaajat taistelevat Saksan maakuntien hallinnasta. Myös pelimekaniikka on resur...
War of the Ring

War of the Ring

War of the Ring kuuluu ehdottomasti parempien Taru sormusten herra -aiheisten pelien joukkoon. Tavoitteet ovat tutut. Hyvät voittavat, jos Frodo toimi...
War of the Ring: Lords of Middle-Earth

War of the Ring: Lords of Middle-Earth

War of the Ringin iso lisäosa Lords of the Middle-Earth tuo peliin paljon uusia elementtejä, kuten haltiasormukset ja entistä ehomman Gandalfin. Jos kaipaa peruspeliin vaihtelua, Lords of the Middle-Earth tuo sitä roppakaupalla.
War of the Ring: Warriors of Middle-earth

War of the Ring: Warriors of Middle-earth

Warriors of Middle-earth lisää War of the Ring -lautapeliin paljon uutta sisältöä. Se sopii ensimmäiseksi lisäosaksi Lords of Middle-earthia paremmin.
Warrior Knights

Warrior Knights

Vuonna 2006 Fantasy Flight Games julkaisi löyhästi keski-aikaiseen Eurooppaan sijoittuvan keskiraskaan sotastrategian. Alkuperäinen Derek Carverin War...
Waterloo

Waterloo

Kahden pelaajan sotapeli Napoleonin kohtalonhetkistä Waterloon kentillä. Martin Wallacen suunnittelemassa pelissä on runsaasti europelivaikutteita ja tyylikkäät puunappulat.
Waterloo 20

Waterloo 20

Lautapeleihin sopii välillä sama sääntö kuin opiskelija-asuntoihin: hyvä, halpa, lähellä - valitse kaksi. Waterloo 20:tä voi kehua hyväksi ja halvaksi...
Wings of War

Wings of War

Wings of War on pelisarja, joka käsittelee varhaista ilmasotaa. Pelisarja aloitti ensimmäisen maailmansodan ilmataisteluista, mutta on sittemmin laaje...