Kategoriat
Peliarvostelut

Dinodeck

Lapsille suunnatussa kevyessä korttipelissä dinosaurukset ottavat toisistaan mittaa. Suomalaista tuotantoa oleva peli sopii mainiosti pienten dinofanien pelihyllyyn.

Dinodeck ottaa varsin suoraviivaisesti vanhan Top Trumps -korttipe­lin idean, joka monille lienee tutuin autokortteina 1980- tai 1990-luvuilta. Nyt teemana on dinosaurukset ja numeroarvojen lisäksi data on esitetty symboleilla. Tämä auttaa lapsia pelaamaan.

Kullakin dinolla on kolme eri arvoa: pituus, paino ja nopeus. Näitä vertaillaan toisten pelaajien kortteja vastaan. Lisäksi korteilla on klaani, eli väriryhmä.

Sääntökirja kertoo ohjeet kolmeen versioon, joista mutkikkain menee näin:

Kullakin pelaajalla on kädessään 4 korttia. Aloittaja valitsee katego­rian jota vertaillaan. Kaikki pelaavat yhtäaikaisesti valitsemastaan yhdestä klaanista niin monta korttia kuin haluavat. Suurimmat yhteispisteet julistetusta kategoriasta pelannut pelaaja saa pelatut kortit pisteiksi itselleen. Pakasta nostetaan käsikorttien määrä ta­kaisin neljään ja jatketaan kunnes pakka loppuu.

Dinodeckin kansi

Sääntökirja on kevyt

Lapsen ensimmäiseksi korttipeliksi Dinodeck on toimiva. Säännöt selittää nopeasti ja ne ovat intuitiiviset.

Twistinä pelissä on muutama erikoiskortti, kuten asteroidi, tsunami ja maanjäristys. Niiden symboliarvot ovat järisyttävästi dinoja isom­mat ja jyräävät eräänlaisina valttikortteina dinot alleen.

Totesimme perheessämme varsin nopeasti, että säännöt ovat tur­han köykäiset. Komponentit ovat sen verran selkeät, että omia variaatioita on helppo kehitellä pelaajien taitotason mukaan, esi­merkiksi kuutiodraftaamalla kortit ennen peliä. Olisi kuitenkin ollut ihan kiva, että Dinodeckiin olisi kehitelty vähän oivaltavam­paakin peliä.

Normaalissa klaanipelissä ongelmana on muun muassa se, että sa­maa klaania kannattaa aina pelata monta korttia, koska voittopis­teet määritellään korttien lukumäärän eikä voitettujen erien mää­rän perusteella. Väliäkö tuolla, kun pelin kohdeyleisö on lapset.

Käsi dinosauruskortteja
Dinosauruskorttien kuvitus on tyylikästä ja korttien ikonien lukeminen onnistuu lukutaidottomiltakin. Kuva: Arto Leinonen

Dinosaurukset ovat mahtavia

Neljävuotias lapseni on erittäin fanaattinen dinosaurustutkija, joten hän on täydellisesti pelin kohderyhmää. Lapsi rakastui peliin välit­tömästi.

Korttien kuvitus on todella hienoa ja graafinen toteutus selkeää. Eräs viehättävimmistä asioista dinosauruksissa on eri lajien moni­muotoisuus. Juuri tätä elementtiä Dinodeck korostaa ansiokkaasti. Pelkästään dinosaurusten nimien ja kuvien selailu on lapselle viih­dyttävää.

Pelin kehittäjä Ilkka Landén kertoo HIRMU Gamesin nettisi­vuilla: “Idea DinoDeckista sai alkunsa isänpäivänä 2020. Leikin viisivuotiaan Väinö-poikamme kanssa muovisilla dinosauruksilla ja mietin, miksi markkinoilta ei löydy lapsille tarkoitettua kortti- tai lautapeliä dinosauruksista. Sellaista melko simppeliä peliä, jota myös 4–6-vuotiaat pystyisivät pelaamaan.”

Tulivuorikortti
Tulivuori on megakortti, joka voittaa dinon kuin dinon vertailussa. Kuva: Arto Leinonen

Dinopelit suomessa

Dinosaurusteemaisia lautapelejä on viime vuosina julkaistu aikui­sille moniakin, mutta lapset ovar erityinen kohderyhmä ja toden­totta, ihan helpolla ei sopivaa peliä löydykään. Lapsille on Suomes­sa kuitenkin saatavilla ainakin: Dino Race, SOS Dino sekä Dinosau­russeikkailu. Kaksi jälkimmäistä on meillä pelihyllyssä, ja Dinodeck nauttii niitä suurempaa suosiota.

Jos siis neljävuotias dinosaurusten asiantuntija sanoo, että tämä on hänen lempilautapelinsä ikinä, niin ehkäpä se on paras arvio mitä Dinodeck voi saada.

Carnotaurus-dinosauruksen kortti
Hurja Carnotaurus on kahdeksanmetrinen pikakiitäjä. Kuva: Arto Leinonen

Faktat Dinodeckistä

Suunnittelija:

Julkaisija: HIRMU Games (2022)

Mutkikkuus: Helppo. 

Onnen vaikutus: Merkittävä, peli on lähes yksinomaan tuuripeli.

Vuorovaikutus: Omilla korteilla kilpaillaan vastustajan kortteja vastaan.

Teema: Dinosaurusteema toimii aiheen ystäville takuuvarmasti.

Uudelleenpelattavuus: Kaikki kortit on nähty muutamassa erässä.

Kieliriippuvuus: Käytännössä riippumaton. Erikoiskorttien nimet ovat tosin englanniksi.

Pelaajamäärä: 2–8

Pituus: 5–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *