Kategoriat
Peliarvostelut

Bohnanza: Princes & Pirates

Princes & Pirates pakkaa samoihin kansiin kaksi Bohnanza-lisäosaa. Princesissä (Bohnröschen) pelastetaan Prinsessa Papusta linnasta suorittamalla erilaisia paputehtäviä. Piratesissa (La Isla Bohnitâ) kauppalaivat seilaavat papusatamasta toiseen merirosvojen jahtaamina.

Tämä Lautapelit.fi:n keväällä 2015 julkaisema Bohnanzan lisäosapaketti kerää samaan boksiin La Isla Bohnitâ -lisäosan vuodelta 1998 ja Bohnröschen-lisäosan vuodelta 2007. La Isla Bohnitâ eli Pirates tuo peliin kauppalaivoja ja merirosvoja, jotka seilaavat papulastissa ja Bohnröschen eli Princes on Prinsessa Ruusunen -mukaelma, jossa papuprinssit suorittavat tehtäviä päästäkseen pelastamaan prinsessan.

Toisin kuin aikaisempi Al Cabohne & Ladybohn -boksi, tämä on aito lisäosa, eli Princes & Pirates -boksi ei yksin riitä pelaamiseen, seuraksi tarvitaan joko perus-Bohnanza tai Ladybohn.

Princes

Bohnanza: Princes & Piratesin kansiPrinsessanpelastus muokkaa pelin koko tavoitteen uusiksi. Nyt rahankeruu on vain väline voittoon, ei voitto itsessään. Pelaajien eteen aukenee muutama tehtävä suoritettavaksi ja sitä mukaa, kun tehtäviä saa suoritettua, uusia aukeaa. Kun koko pakka tehtäviä on suoritettu, pitää päästä linnaan ja pelastaa prinsessa.

Matkan varrella on toki kerättävä rahaakin. Rahalla voi oikoa hankalien tehtävien ohi ja lisäksi linnaan pääseminen vaatii vähintään viisi paputaaleria. Lopussa linnaan päässeistä prinsseistä prinsessan hurmaa varakkain.

Tehtävät ovat pääasiassa varsin yksinkertaisia: osta kolmas papupelto, istuta kaksi samanlaista papua vuoron aikana, myy tasan kahden rahan arvoinen papupelto, omista pelto jossa on Blue Beaneja ja niin edelleen. Jos tuntuu, että joku tehtävistä on turhan vaikea (tai jopa mahdoton, kuten kolmannen papupellon ostaminen uudestaan), yhdellä kolikolla pääsee seuraavaan tehtävään.

Tehtävien suorittaminen on hauskaa ja virkistävää. Peli on edelleen samaa tuttua Bohnanzaa, mutta haasteet ovat uudenlaisia. Princes on virkistävä lisäosa. Se toimii myös hyvin kaksinpelinä. Yksinpelikin on mukana sellaisesta pitäville.

Valitettavasti kansainvälisen painoksen johdosta paputehtävien tekstit ovat englanniksi. Kortit ovat onneksi kaikkien pelaajien nähtävillä, joten kielitaidottomia voi auttaa helposti.

Pirates

Tässä lisäosassa pavut menevät merille. Pelaajilla on kauppalaivat, joihin myytäviä papuja voi lastata. Laivat ovat ikäänkuin liikkuvia papupeltoja. Pelissä on satamia, joista voi käydä haalimassa kauppalaivaansa lisätäytettä, mutta jokaisella pelaajalla on myös merirosvolaiva, jolla voi käydä ryöstämässä toisten pelaajien kauppalaivoja.

Pirates toimii sääntöjen mukaan kahdella pelaajalla, mutta kaksinpelisäännöissä ei ole minkäänlaista tolkkua, eikä peli ole sellaisenaan pelattavissa kaksinpelinä ilman reipasta sääntöjen muokkaamista.

Moninpelinä en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta eipä houkutuskaan ole suuri, sen verran sekavalta Pirates vaikuttaa. Kauppalaivat eivät tunnu erityisen hyödyllisiltä ja lähinnä lisäävät turhaa sääntötaakkaa muuten eleganttiin peliin.

Yhteenveto

Princes & Pirates on vähän ristiriitainen paketti. Pirates on suoraan sanottuna vähän kökkö lisäosa, joka tuntuu lähinnä lisäävän peliin sekavuutta, sääntöepäselvyyksiä ja konfliktia, mutta Princes on toisaalta oikein hauska ja virkistävästi uudenlainen tapa pelata Bohnanzaa. Koville Bohnanza-faneille tätä on helppo suositella vaihtelua tuomaan, samoin niille, jotka pelaavat Bohnanzaa paljon kaksinpelinä (mutta unohtakaa Pirates).

Faktat Bohnanza: Princes & Piratesista

Suunnittelija:

Julkaisija: Amigo (2015), Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Säännöt vaativat huolellista opettelua ja niissä on sittenkin vähän epäselvyyksiä. Pirates on kaksikosta sekavampi, kiinnostavampi Princes on onneksi melko selkeä.

Onnen vaikutus: Tuurilla on osansa, mutta kyllä Bohnanzassa pääasiassa taidolla pärjää.

Vuorovaikutus: Pirates tarjoaa mahdollisuuksia ryöstää toisten kauppalaivoja, mutta suuri uhka se ei ole. Kaupankäyntiä ja neuvottelua pelit edelleen vaativat.

Teema: Princesin teema on oikeastaan aika hauska, muutenkin nämä kyllä toimivat papuilun ystäville.

Uudelleenpelattavuus: Hyvää vaihtelua perus-Bohnanzalle, etenkin Princes on oivallista vaihtelua peruspeliin kyllästyneille – sopivasti tuttua, mutta sopivasti erilaista.

Kieliriippuvuus: Papujen nimet ovat englanniksi, sillä ei ole suurta merkitystä. Isompi harmi on Princesin englanninkieliset haastekortit, mutta nekin ovat kaikkien pelaajien näkyvillä koko ajan.

Pelaajamäärä: 2–7

Pituus: 30–60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *