Kategoriat
Peliarvostelut

Oltre Mare

Oltre Maren ensimmäinen laitos oli Essenin messujen yllätyshittejä vuonna 2004. Peli myytiin loppuun kesken messujen. Ei siis ollut suurikaan ihme, kun Amigo ja Rio Grande Games julkaisivat pelistä uuden laitoksen seuraavana vuonna. Lautapelit.fi seurasi perässä ja julkaisi suomennetun laitoksen 2006.

Siinä missä ensimmäinen laitos oli pienessä laatikossa ja varustettu lähes mikroskooppisella pelilaudalla, uusi laitos on kookas paketti, josta paljastuu todella näyttävä peli. Komea lautapeli on kuitenkin hyvin pitkälle korttipeli — lautaa tarvitaan vain hieman.

Pelin idea

Oltre Maren kansiOltre Mare on kaupankäyntiä Välimerellä. Pelaajat vaihtavat erilaisia tuotteita kuvaavia kortteja, tarkoituksenaan saada rahtipinoonsa yhtenäisiä sarjoja samaa tuotetta. Joka vuoro pelaajien on pakko pelata tietty määrä kortteja, joiden seurauksena pelaajat saavat rahaa, kortteja tai purjehtivat laudalla, keräten satamamerkkejä. Lopuksi pelatut kortit järjestetään rahtipinoon.

Rahtipinon päällimmäiseksi jäävällä kortilla on paljonkin merkitystä, sillä se ratkaisee seuraavalla vuorolla pelaajan käden maksimikoon ja pelattavien korttien määrän. Jokaisella kortin on siis monta eri merkitystä; harva peli käyttää kortteja näin monipuolisesti ja tehokkaasti.

Taktista kaupankäyntiä

Pohjimmiltaan Oltre Mare on kaupankäyntiä. Tämä osuus pelistä muistuttaa jonkin verran Bohnanzaa. Kummassakin pelissä kerätään korttisettejä ja korttien käyttö on tiukasti rajoitettua. Oltre Maressa on kuitenkin paljon enemmän yksityiskohtia ja haasteita Bohnanzaan verrattuna. Siinä missä Bohnanza on hyvin leppoisa peli, Oltre Mare on selkeästi vaativampi peliharrastajan peli.

Suunnittelija:
Julkaisija: Amigo, Rio Grande Games, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Oltre Mare”

Voisiko joku kertoa on suomalaisen sääntökirjan sivulla 5 virhe eli Satamamerkkien pisteytyksessä? Siinä kun esimerkissä tulee Lunalle ja Lindalle +6 pistettä satamamerkeistä enkä ymmärrä miten tuo määräytyy. Mielestäni heille pitäisi tulla joko +8 tai +5 pistettä riippuen siitä oliko tiettyä satamamerkkiä eniten (+6) vai toiseksi eniten (+3) pistettä.
Lunalla on kaksi ‘Voitto merirosvoista’ merkkiä eli enemmän kuin muilla +6. Lisäksi hanellä on yksi ‘Vilkasta liiketoimintaa’ +1 sekä yksi ‘Paikallista vaikutusvaltaa’ +1 eli hän saisi +8 pistettä.

Satamamerkit pisteytetään niiden kokonaismäärän(!) mukaan, kuten leijonamerkitkin, ei merkkien sisältämän satamabonusten mukaan ryhmiteltynä.

Osaisiko joku kertoa miten hyvin peli toimii kahdella pelaajalla? Pelaajamääräksi on kyllä merkitty 2-5, mutta minun kokemukseni on, että usein kaupankäyntipelit eivät toimi kovin kummoisesti kahdestaan. Miten on tämän pelin laita?

Omaa kokemusta ei ole, mutta pikainen Geekin selailu antaisi ymmärtää, että peli toimii ihan ok kahdella, mutta on parempi useammalla pelaajalla. Ei ehkä kuitenkaan kannata hankkia nimenomaan kaksinpeliksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *