Kategoriat
Peliarvostelut

Taistelu Roomasta (Kampf um Rom, Struggle for Rome)

Taistelu Roomasta jatkaa historiallisten Catan-pelien sarjaa. Pelin aiheena on Rooman valtakunnan tuho. Pelaajat ovat idästä vaeltavia barbaariheimoja, jotka ensin ryöstävät Rooman kaupunkeja ja perustavat sitten valtakuntia ja asuttavat Eurooppaa. Kuten Settlers of Stone Agessa, pelilauta on joka pelissä sama.

Taistelun Roomasta tunnistaa Catan uudisasukkaiden perilliseksi, sillä mukana on resurssiheitot, kaupankäynti, rakentaminen, rosvo, ritarit, kehityskortit ja niin edelleen. Pelaajat tähtäävät kymmeneen voittopisteeseen. Osa tutuista elementeistä on hieman uudessa muodossa, mutta Taistelu Roomasta on selvästi enemmän Catan-peli kuin vaikkapa Elasund.

Pelin idea

Pelaajien heimot aloittavat laudan koillisnurkasta. Vuoro alkaa resurssinopan heitoilla, jonka jälkeen pelaajat käyvät kauppaa ja rakentavat. Sitten on heimojen aika toimia. Jokaisella pelaajalla on kaksi heimoa, jotka ovat muuten identtisiä, mutta ratsumiesheimo toimii joka vuoro ensimmäisenä ennen soturiheimoa.

Heimot liikkuvat kartalla risteyksestä toiseen. Jos heimo on tarpeeksi vahva, se voi ryöstää viereisen roomalaisen kaupungin. Ryöstöstä saa resursseja, mutta heimo voi myös kokea menetyksiä. Kun heimot ovat ryöstelleet tarpeeksi, ne voivat halutessaan asettua aloilleen ja laajentaa valtakuntaansa valloittamalla roomalaisia kaupunkeja.

Peli voitetaan valloittamalla, kaupungit ovat yhden voittopisteen arvoisia. Asuttaja tuottaa lisäksi enemmän resursseja, koska kaikki kaupungit tuottavat tavaraa. Vaeltavilla heimoilla heimo tuottaa vain senhetkisen sijaintinsa perusteella.

Taistelu Roomasta

Historiallista seikkailua

Taistelu Roomasta on hauska peli, jossa on paljon erilaisia strategisia mahdollisuuksia. Tärkein kysymys on luonnollisesti se, milloin kannattaa asettua aloilleen. Kaupunkien perustaminen on ehdottomasti kannattavaa, mutta jos ryöstää vähintään yhden kaupungin Euroopan joka kolkassa, tienaa kaksi arvokasta voittopistettä.

Kaupankäynnin merkitys pelissä on vähäisempi perus-Cataniin verrattuna. Koska pelissä on vain kolme asiaa, joita rakentaa, pelaajat tarvitsevat suurimman osan ajasta samoja resursseja. Se ei motivoi käymään kauppaa.

Kiinteä kartta saattaa rajoittaa pelin uudelleenpelattavuutta, mutta ainakin aluksia erilaisista strategioista ja mahdollisuuksista saa varmasti riittävästi vaihtelua peliin. Catan-faneille Taistelu Roomasta on tuttu, mutta samalla mielenkiintoisesti erilainen peli.

Kuva pelilaudasta. Kuva: Ed Rozmiarek
Kuva pelilaudasta. Kuva: Ed Rozmiarek

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Mayfair Games, Competo
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 3-4
Pituus: 75-120 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *