Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Carcassonne Kivikausi

Kivikaudelle sijoittuva Carcassonne Kivikausi, englanniksi Carcassonne: Hunters & Gatherers, on perus-Carcassonnen sisarpeli, joka paikkaa tiettyjä tasapainoon liittyviä seikkoja peruspelissä.

Ne saa kyllä korjattua varsin pitkälle Kirkot ja kievarit -lisäosalla, mutta jos haluaa ostaa vain yhden paketin eikä kaipaa suurta joukkoa lisäosia, Kivikausi on perus-Carcassonnea täydellisempi peli sellaisenaan.

Suomenkielisestä laitoksesta on painos loppu, joten sitä ei enää uutena saa. Englanniksi pelistä ilmestyi uusi laitos vuonna 2015.

Carcassonne: Kivikauden kansi

Muutokset perus-Carcassonneen

Z-Man Gamesin Carcassonne: Hunters & Gatherersin kansi

Luostarit ovat kaikonneet. Peruspelissä luostarit ovat selkeä tuurielementti, sillä jos sama pelaaja saa useamman luostarin, todennäköisyys voittoon kasvaa selvästi. Kaupunkien sijasta on metsiä ja joet ovat korvanneet tiet.

Joet ovat teitä tehokkaampia, kiitos lisäpisteitä tuottavien kalojen. Pelaajilla on perusseuraajien lisäksi kalastusmajoja, jotka pisteyttävät yksittäisen järvestä järveen kulkevan joen sijasta koko yhtenäisen jokiverkoston.

Metsät eivät ole aivan yhtä arvokkaita kuin peruspelin kaupungit. Metsissä on kuitenkin kultahippuja, jotka tuottavat bonuslaattoja eli ylimääräisiä vuoroja pelaajalle, joka sulkee metsän – toisinaan kannattaakin sulkea muiden pelaajien metsiä. Toisaalta ei kannata, sillä keskeneräiset metsät ja joet eivät tuota tässä pelissä ollenkaan pisteitä. Osassa bonuslaatoista on lisäksi hyödyllisiä erikoisominaisuuksia.

Pellot on korvattu metsästyksellä. Niityillä on saaliseläimiä ja sapelihammastiikereitä. Jokainen tiikeri syö yhden eläimen, muut ovat kahden pisteen arvoisia. Tämä on huomattavasti perus-Carcassonnen peltoja selkeämpi ratkaisu – säännöistä on vain yksi versio, jossa ei ole mitään epäselvää.

Lisäosat

Kivikauteen ei ole lisäosia, lukuunottamatta King & Scout -lisäosan (tai Kreivi ja kuningas -setin) sisältämiä viittä laattaa. Peli sopiikin oikein hyvin niille, jotka haluavat yhden Carcassonnen kokoelmiinsa, eivätkä muuta, sillä Kivikausi on sellaisenaan hieman kypsempi peli kuin perus-Carcassonne. Suurista eroista ei kuitenkaan ole kyse

Faktat Carcassonne: Kivikaudesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Hans im Glück ja Rio Grande Games (2002), Lautapelit.fi (2006), Z-Man Games (2015)

Mutkikkuus: Jos Carcassonne on tuttu, tämän oppii nopeasti, mutta aikaisempi Carcassonne-kokemus ei ole välttämätöntä. Kivikausi on edeltäjänsä tapaan varsin helppo peli.

Onnen vaikutus: Taitavin pelaaja voittaa yleensä, mutta joskus laattojen kanssa käy parempaa tai huonompaa tuuria.

Vuorovaikutus: Peliä voi pelata aggressiivisemmin, vallaten ja haitaten, tai rauhallisemmin omaa peliä rakennellen.

Teema: Vaikea sanoa, näkyykö tässä nyt kivikautisuus mitenkään erityisesti, mutta ainakin lopputulos on miellyttävän näköinen.

Uudelleenpelattavuus: Peli kestää käyttöä. Jos on oikein innokas yhden pelin pelaaja, tavallinen Carcassonne lukuisine lisäosineen tarjoaa enemmän tutkittavaa.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole olennaista tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 30–45 min.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.