Kategoriat
Peliarvostelut

Cubingos

Ikä: 5+. Kokoa kortin mukainen cubingo-otus yhdistelemällä oma kuutiosi pöydällä jo oleviin kuutioihin. Pulmapeli lapsille vaatii nopeita hoksottimia. Aikuiselle tehtävä on kuitenkin sen verran helppo, että pelin vetovoima perhepelinä on rajallista.

Cubingot ovat värikkäitä pikkuhirviöitä, joiden värit ja kasvonilmeet vaihtelevat. Pelaajien tehtävänä on yhdistellä pelin kuutioista löytyvät cubingonpuolikkaat ohjeiden mukaisiksi mahdollisimman nopeasti. Cubingos on visuaalista hahmotuskykyä vaativa ja kehittävä lastenpeli. Haaste ei ole kovin vaikea aikuisille, mutta lapsille pelissä riittää mietittävää.

Muovikuutiot ojennukseen

Cubingosin kansiIsosta laatikosta löytyy vähänlaisesti tavaraa, mutta ainakin pelin muovikuutiot ovat isoja – ja kevyitä! Koon perusteella odottaisi kuutioiden olevan painavampia. Yksi kuutioista on sininen, muuten ne ovat samanlaisia. Lisäksi on kuusitoista korttia, joihin on kuvattu erilaisia cubingoja.

Pelaaminen on yksinkertaista. Aloituskuutio laitetaan pöydän keskelle, jokainen ottaa yhden kuution ja pakan päällimmäinen kortti käännetään esiin. Korttiin on kuvattu cubingo ja nyt pelaajien on löydettävä keino pelata oma kuutionsa pöydällä olevien kuutioiden viereen niin, että kortissa kuvattu cubingo muodostuu kuutioihin.

Kun joku keksii ratkaisun, hän sanoo “Cubingo” ja laittaa kuutionsa paikoilleen. Jos kuva on oikeanlainen, pelaaja voittaa kortin pisteeksi itselleen. Jos oikeaa ratkaisua ei löydykään, muut pelaajat jatkavat kierrosta, kunnes joku saa ratkaisun aikaiseksi.

Tätä jatketaan, kunnes joko kaikki kuutiot on käytetty tai kunnes kaikki kortit on pelattu. Lopussa eniten kortteja kerännyt voittaa.

Cubingosin kuutioita. Kuva: Mikko Saari
Cubingosin kuutioita. Kuution sivu on 39 mm, eli kuutiot ovat mukavan isoja – mutta yllättävän kevyitä. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertainen, mutta ei ongelmaton

Cubingos on yksinkertainen peli, jonka pelaaminen ei tuota kenellekään suurempia vaikeuksia. Lapsille pulmanratkaisussa on haastetta, mutta aikuisille tehtävä on niin helppo, ettei peliä ole oikein mielekästä pelata perheen kesken. Cubingos lienee parhaimmillaan päiväkodissa, jossa samantasoisia pelaajia riittää.

Toinen ongelma on se, että ratkaisujahan löytyy käytännössä kai aina, joten aika varma strategia on heläyttää heti kortin kääntämisen jälkeen “CUBINGO!” ja katsella sitten rauhassa oikea ratkaisu – sieltähän se jostain löytyy. Jos joku pelaajista tämän strategian keksii, tarvitaan seuraavaksi joku ajastin rajoittamaan sitä, kuinka kauan ratkaisua saa huutamisen jälkeen hakea…

Peli on myös melko lyhyt, sen verran vähän kuutioita on, mutta se ei ole yksinomaan huono juttu. Ainahan voi pelata uudestaan, jos peli miellyttää. Aivan lasten nopeushahmotuspelien terävimpään kärkeen en Cubingosia kuitenkaan nostaisi: esimerkiksi Halli Klack ja Halli Cups ovat selvästi vetävämpiä pelejä (joskaan nekään eivät toimi erityisen hyvin perhepeleinä).

Pelin kortit. Kuva: Mikko Saari
Pelin kortit. Kuva: Mikko Saari

Faktat Cubingosista

Suunnittelija:

Julkaisija: Piatnik, Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja lastenkin on helppo pelata peliä kunhan säännöt kerran opettaa.

Onnen vaikutus: Tuurilla ei pärjää, nopein voittaa joka kerta.

Vuorovaikutus: Ei muuta kuin nopeuskisailun muodossa.

Teema: Abstrakti, mutta cubingot ovat kyllä tavattoman hauskan näköisiä.

Uudelleenpelattavuus: Jos pelaajat ovat tasaveroisia, peli pysyy mielenkiintoisena.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–20 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *