Kategoriat
Peliarvostelut

Puzzle Battle

Ikä: 5+. Palapelien rakentamisestakin saa kilpailullisen lautapelin. Puzzle Battlessa palat ovat yhdessä kasassa ja jokaisella oma palapeli, joka pitää koota mahdollisimman nopeasti.

Palapelit ovat perinteisesti rauhallista näpertelyä, joko yksin tai yhdessä, mutta voi palapeliä kilvankin rakentaa. Puzzle Battle on tällaista kilparakennusta, tyylikkäässä kruunun muotoisessa peltirasiassa.

Samankaltaiseen ideaan perustuu myös Pelikon julkaisema Puzzlo, mutta tässä on hieman erilainen lähestymistapa.

Kuka on nopein?

Puzzle Battlen kansiRasiasta löytyy neljä palapeliä, joiden osat kipataan pöydän keskelle. Sitten alkaa kiivas rakentaminen, kun jokainen etsii oman palapelinsä paloja ja koittaa saada palapelinsä nopeasti rakennettua. Olisi ihan hilpeää katsella, kun pelaajat väsäisivät vaikkapa 500-palaista palapeliä pikavauhtia, mutta näissä palapeleissä on valitettavasti vain 30 palaa.

Elämää vaikeuttaa hieman sekin, että palapelit ovat samannäköisiä keskenään. Palapelejä on kaksi paria ja kummankin parin kuvat ovat hyvin samankaltaiset. Ne ovat vain toistensa peilikuvia ja värejä on hieman vaihdettu. On siis vaara, että palakasasta nappaa väärän palan. Kuvista on sentään mallit, joiden mukaan voi rakentaa.

30-palaiset palapelit räiskii kokoon melko nopeasti, joten yksi erä ei juuri varttia pidempään kestä.

Mallikuvat
Kaksi mallikuvaa: sama kuva, mutta peilikuvana ja eri väreillä. Kyllä näissä on vähäsen ihmettelemistä. Kuva: Mikko Saari

Nopeaa rakentamista

Kiirettä siis pitää, sillä nopein voittaa. Pelissä on näppärä sisäänrakennettu tasoitusmekanismi, sillä kun joku alkaa saada palapeliään valmiiksi, omien palojen määrä kasassa vähenee ja etsimisessä on enemmän työtä. Nopeuspeli Puzzle Battle silti on, eikä siitä muuksi muutu, herkästi käy niin että nopein pelaaja voittaa aina. Kannattaa siis olla tasaväkiset pelaajat.

Kolminpeli mietityttää hieman. Alun perin Puzzle Battlet ovat olleet sarja kaksinpelejä, joissa molemmille pelaajille on siis peilattu ja erivärinen versio samasta palapelistä. Lautapelit.fi on pakannut tähän suomenkieliseen versioon kaksi peliä, jotta peli saadaan nelinpeliksi. Kolminpelissä kaksi pelaajista ratkoo peilikuvia ja kolmas pelaaja yksinään erilaista palapeliä. Tässä on jonkinlainen epätasapaino, mutta kenen eduksi, on sitten toinen kysymys.

Toinen kysymys on siinä, kuinka monta kertaa saman 30 palan palapelin jaksaa koota. Aikuista pitkästyttänee melko nopeasti, lapset jaksavat Puzzle Battlen parissa paremmin.

Alku
Siitä se lähtee, oikeita paloja on löytynyt jo monta. Kuva: Mikko Saari

Puzzle Battle vai Puzzlo?

Puzzlon kansiToinen kilpapalapeli Puzzlo toimii hieman eri tavalla. Siinä pelaajilla on omat palat, jotka kaikki sopivat samaan yhteiseen palapeliin. Kumpikin tapa toimii, Puzzle Battle on ehkä pykälän leppoisampi, kun rakentaessa voi keskittyä oman palapelin edistämiseen, eikä nopeamman pelaajan ylivoima tunnu yhtä ikävältä kuin silloin, kun kaikki tekevät samaa palapeliä.

Puzzlon etuna ovat hieman isommat palapelit, Puzzlolla on tarjota 20-, 40- ja 60-palaiset pelit.

Peliharrastajien kannattaa näiden kahden sijasta hakea käsiinsä Sunda to Sahul, joka tarjoaa vähän haastavamman palapelimäisen pelikokemuksen. Tätä ei valitettavasti löydä kuin käytettynä ulkomailta.

Faktat Puzzle Battlesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Blue Orange (2012), Lautapelit.fi (2016)

Mutkikkuus: Peli on erittäin yksinkertainen: jokainen, joka on joskus koonnut palapeliä, ymmärtää pelin idean välittömästi. Pari reilun pelin sääntöä pitää opetella, mutta siinäpä se.

Onnen vaikutus: Ei ole; Puzzle Battle on aika lailla puhdas taitopeli, jossa nopeampi voittaa.

Vuorovaikutus: Samasta kasasta paloja noukitaan, mutta muuta vuorovaikutusta ei ole, eikä toisille pelaajille voi olla ilkeä.

Teema: Peli on palapelinkokoamista, siinä ei aiheella ole suuremmin merkitystä. Kuvat ovat kyllä hauskoja.

Uudelleenpelattavuus: Kuinka monta kertaa saman 30 palan palapelin jaksaa koota? Jos lapset ovat pelaajina tasaväkisiä, peli voi hyvinkin kestää käyttöä. Itse en jaksaisi lasten kanssa kuitenkaan pitkään tätä pelata.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–4. Laatikko ei yksinpeliä mainitse, mutta palapelinä toimii yksinkin.

Pituus: 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *