Kategoriat
Peliarvostelut

Puzzlo

Ikä: 6+. Kaikki pelaajat rakentavat samaa palapeliä kilpaa. Kenen paloja palapelissä lopulta on eniten? Puzzlo on palapelikisa, jossa nopein pelaaja vie voiton.

Puzzlo tekee palapelin rakentamista kilpailua. Erilaisia Puzzloja löytyy kaupan hyllyltä useita, eri kuvilla ja eri kokoisina. Palamäärät vaihtelevat 20 palasta 60 palaan, eli kovin suurista palapeleistä ei ole kyse.

Puzzlo muistuttaa toista kilpapalapeliä, Puzzle Battlea, mutta toimii hieman eri tavalla. Puzzlossa kaikki rakentavat yhtä aikaa samaa palapeliä, kun Puzzle Battlessa pelaajilla on omat palapelinsä.

Nopeaa palapelinrakentamista

Puzzlon kansiPalaset levitetään pöydälle. Ne voi halutessaan jakaa pelaajille suoraan, jos haluaa helpottaa peliä. Pelaajien omat palat on näppärästi värikoodattu taustapuoleltaan, joten ne on helppo tunnistaa. Palaset ovat tunnistettavissa myös kuvapuolelta: esimerkiksi testaamassani metsäaiheisessa palapelissä jokaisessa palassa on eläimiä ja joka pelaajalla eri eläimet.

Kuviot ja etenkin palojen muodot ovat jokaisella pelaajalla samat. Palapelin rakentaminen aloitetaan nurkasta ja sitten kootaan mahdollisimman nopeasti, tavoitteena saada omia paloja valmiiseen palapeliin mahdollisimman paljon.

Kun palapeli on valmis, lasketaan kuka sai eniten omia palojaan mukaan. Tämä pelaaja voittaa. Peliä voi pelata myös rinnakkain, jolloin jokainen rakentaa omaa palapeliään ja ensimmäisenä palapelin valmiiksi saanut voittaa.

Hauska pelitapa on myös sarjana pelaaminen, jolloin ensimmäisen palapelin valmistuttua aloitetaan uusi jäljelle jääneillä paloilla ja ensimmäisenä kaikki omat palansa palapeleihin pelannut vie voiton.

Palapeli valmistuu
Palapeli valmistuu. Toisen pelaajan paloissa on kontiaisia, toisella jyrsijöitä – siitä vain laskemaan, kumpi on johdossa. Kuva: Mikko Saari

Nokkela nopeuskisa

Puzzlo on melko kipakka nopeustesti, jossa pärjää olemalla nopea ja aggressiivinen. Se, että kaikki rakentavat samaa palapeliä, tuo tilaa kyynärpäätaktiikoille. Se, joka ensimmäisenä saa palansa oikealle paikalle, nappaa tilan. Arempi pelaaja voi jäädä vähän jalkoihin.

Jos tuntuu, että tämä on hankalaa, rinnakkain pelaaminen toimii varmasti paremmin. Perusongelma ei siinäkään poistu: nopein voittaa aina. Pelistä nauttiminen edellyttää, että pelaajat ovat suunnilleen samantasoisia.

Oma hankaluutensa on siinä, että pelaajat pitäisi mahduttaa jotenkin vierekkäin; vaikka meneehän se toisaalta tasoituksesta, jos joutuu kokoamaan palapeliä väärästä suunnasta.

Samat palat
Sama muoto, sama kuvio, eri eläin. Kuva: Mikko Saari

Puzzlo vai Puzzle Battle?

Puzzle Battlen kansiToinen kilpapalapeli Puzzle Battle toimii Puzzlon rinnakkaisen pelitavan tapaan: pelaajilla on omat palapelinsä, joissa on samankaltaiset kuviot, ja palasia kaivellaan yhteisestä kasasta. Tällä tavalla nopeiden pelaajien ylivoima tuntuu ehkä vähemmän ikävältä.

Puzzlon etuna ovat hieman isommat palapelit. Puzzle Battlen palapelit ovat 30-palaisia.

Peliharrastajien kannattaa näiden kahden sijasta hakea käsiinsä Sunda to Sahul, joka tarjoaa vähän haastavamman palapelimäisen pelikokemuksen. Tätä ei valitettavasti löydä kuin käytettynä ulkomailta.

Faktat Puzzlosta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Peliko (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset kenelle tahansa, joka on joskus koonnut palapeliä.

Onnen vaikutusPuzzlo on puhdas taitopeli, jossa nopein ja röyhkein kokoaja voittaa.

Vuorovaikutus: Koska pelaajat kokoavat samaa palapeliä, muilla pelaajilla on enemmän merkitystä kuin rinnakkain kootessa. Ilkeä ei voi toisille olla, mutta röyhkeämpi saa enemmän paloja paikalleen.

Teema: Palapelin kokoamisessa teemalla ei ole suuremmin merkitystä.

Uudelleenpelattavuus: Jos pelit ovat tasaisia, mielenkiinto pysyy yllä, etenkin kun erilaisia palapelejä on tarjolla useita. Lisäpalapelit on toki ostettava erikseen, mikä nostaa pelin hintaa moninkertaiseksi.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–4.

Pituus: 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *