Kategoriat
Peliarvostelut

Drone Home

Drone Home on ensimmäinen lautapeli, jonka komponentteihin lukeutuu aito, toimiva drone. Uhka vai mahdollisuus? Vankasti mahdollisuus!

No nyt tuli vastaan hauska peli, todellinen yllättäjä, jos ihan totta puhun.

Oletko sinä näppärin ja nopein, oletko sinä se, joka onnistuu ensimmäisenä viemään alienjoukkonsa turvaan? Se selviää, kun esiin nostetaan laukaisualusta ja drone sekä neljä kiitotietä. Sen jälkeen jokaiselle pelaajalle jaetaan kolme alienia ja pikainen taistelu turvapaikoista voi alkaa. Tämä peli pohjautuu rehelliseen yksinkertaisuuteen ja on sellaisenaan huikean hauska, usko tai älä.

Drone Homen kansi

Drone lentoon

PlayMonsterin vuonna 2020 julkaisema Drone Home on ensimmäinen oikeasti lentävän dronen sisältämä peli. Itse suhtauduin siihen melko suurella varauksella ja vielä pojan ja miehen järjestellessä peliä toimintakuntoon katselin touhua sivusta lähinnä huvittuneena. Kun peliä sitten kokeiltiin, se veikin yllättäen koko perheen mennessään. Miten voikaan olla niin hauskaa vain neppailla pieniä ukkeleita kohti dronea, yrittää töniä toisia siitä pois ja odottaa sitä hetkeä, kun drone taas nousee ilmaan kyydissään ehkä juuri sinun alienisi. En ihan heti muista, koska jonkun pelin parissa olisi ollut näin hauskaa, koska koko peliporukka olisi ollut jostakin näin innoissaan.

Henkilökohtaisesti pidin tämän pelin kohdalla parhaimpana sitä, että se oli ensimmäinen peli, jota me pelasimme yhdessä kokonaisena perheenä niin, että jokainen tuntui nauttivan siitä täysin sydämin. Olemme toki yrittäneet aiemminkin, mutta vahvatahtoisen kolmevuotiaan on tähän mennessä ollut hiukan hankala päästä peleissä ainakaan loppuun asti ilman, että vuoronodottaminen, epäonnistuminen tai mikään muu vastoinkäyminen olisi keskeyttänyt peli-intoa ennen pelin virallista loppumista.

Drone Homen kanssa näin ei ole, vaan peli jaksaa ilahduttaa ja innostaa uudestaan ja uudestaan. Ja kerta toisensa jälkeen toistuu se jännittävä hetki, kun drone oikeasti ponkaisee itsensä ilmaan. Kenen pään päälle se tällä kertaa päätyy pörisemään? Tästä päästäänkin siihen, että pelipaketissa mainittu 8+ ikäsuositus osoittautui aika lailla yliarvioiduksi; viisivuotias pelasi tätä ainakin yhtä hyvin kuin aikuiset, kolmevuotias osallistui hiukan avustettuna niin ikään mainiosti ja uskon hänen pian pelaavan jo omillaan.

Pelin rakennelma kuvattuna ylhäältä päin
Kiitoradat johtavat kohti dronen lähtöalustaa. Kuva: Kaisa Sutela

Yksinkertainen on kaunista

Mitä erityisesti lasten kanssa pelaamiseen tulee, olen aina ollut yksinkertaisten pelien ystävä. Tässä elämäntilanteessa, jossa arki-illat lasten kanssa ovat melko lyhyitä ja elämä muutenkin ”ruuhkavuosien” sävyttämää nopeatempoinen Drone Home toimii paremmin kuin hyvin. Kun säännöt on kerran katseltu läpi, voi pelaamisen aloittaa ja sen jälkeen keskittyä vain harjoittamaan omaa, toiset pelaajat päihittävää tekniikkaa.

Pelin ehdoton kompastuskivi on dronen ilmeisen yleinen haavoittuvuus. Lueskeltuani pelistä jonkin verran aiempia käyttökokemuksia, päädyimme säätämään dronen lentokorkeuden matalaksi ja useimmiten vielä koppaamaan sen ohjekirjan kiellosta huolimatta kiinni, ennen sen virallista laskeutumista. Yksi jos toinenkin arvostelija nimittäin kertoi dronen hajonneen jo ensimmäisillä pelikerroilla sen iskeydyttyä kattoon tai lattiaan. Täytyy toivoa, että omamme pysyy koossa pitkään, näin innostuneita perhehetkiä ei nimittäin ihan joka päivä ole tarjolla.

Drone Homen pelilauta ja drone
Kuva: Kaisa Sutela

Faktat Drone Homesta

Julkaisijat: PlayMonster (2020), Peliko (2021)

Mutkikkuus: Peli lukeutuu ehdottomaan yksinkertainen on kaunista -luokkaan. Kerran ohjekirjan selailtuaan siihen ei enää tarvitse palata – lukuun ottamatta tilanteita, joissa pelilaitteiston tekniset ominaisuudet tuottavat ongelmia.

Onnen vaikutus: Mielestäni tämä on taitolaji. Kuka oppii parhaan taidon, voittaa. Toisaalta voi olla, että mestarillakin on heikko hetkensä ja ainakin meillä jokainen on onnistunut myös voittamaan.

Vuorovaikutus: Peli on toki taistelua ja toisten pelaajien suoritusten sabotoimista, mutta paha mieli tässä ei tule. Drone voi parhaimmissa tapauksissa lähteä lentoon myös kaksi alienia kyydissään, jolloin onnistumisen tunne on kaksinverroin korkeampi.

Teema: Pelin teema on toimiva ja kaikki sen osaset tukevat teemaa mainiosti. Myös pelin yksinkertainen ulkonäkö tukee sen kaiken kaikkiaan simppeliä luonnetta.

Uudelleenpelattavuus: Ehdoton pluspuoli. Tähän tulee omalla tavallaan himo ja pienen tauon jälkeen tekee taas mieli pelata uudestaan. Toki mitään kovin uutta pelikerrat eivät tuo tullessaan, mutta ainakaan vielä se ei ole haitannut.

Kieliriippuvuus: Olematon.

Pelaajamäärä: 2–4. Tämä toimii hyvin huolimatta pelaajien määrästä. Kaksin pelatessa molemmat voivat ottaa itselleen kaksi alienjoukkuetta, jolloin pelin kesto tietysti pitenee. Toisaalta tätä voi niin ikään pelata myös yksikseen ja harjoitella taitojaan.

Pituus: Tämä peli on supernopea, kestänee muutamasta minuutista maksimissaan ehkä viiteen. Pelipakettiin printattu 20 minuuttia tuntuu todelliselta ylilyönniltä. 

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *