Kategoriat
Peliarvostelut

Chameleon

Ikä: 6+. Viritä kielesi kuntoon, lätkäise ötököitä ja nuolaise ennen kuin tipahtaa! Chameleonissa 2–6 pelaajaa yrittää napata pöydältä oikean herkun kaikkein nopeimmin.

Chameleon on nopeaa räimettä, jossa ei tarvi varoa. Se sopii siis vähän vanhemmille lapsille, joilla on jo silmä-käsi-koordinaatiota, sekä aikuisille, joita tahmaiset kielet eivät inhota.

Vuonna 2019 suomeksi julkaistu Chameleon (Sticky Chameleons!) on yksinkertaista viihdettä. Tässä ei strategiaa tarvitse miettiä, eikä ehtisikään, vaan pääasia on enemmän tai vähemmän kaoottinen toiminta. 

Chameleonin kansi

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Pöydällä on paljon erilaisia ja erivärisiä pikkuötököitä, jotka kaikki maistuvat kameleonteille. Joka pelikierroksella näistä arvotaan nopilla oikea herkkupala ja sitten lätkitään. Osumatarkkuudella ei ole niin hirveän paljon väliä, koska kieleen tarttuu kyllä kaikki. Eli kunhan hutaisee edes sinne päin, pääsee hotkaisemaan sen halutun lisäksi puolenkymmentä muutakin ötökkää. 

Paitsi että ei vielä riitä että kierroksen herkun saa omaan kieleen roikkumaan. Pitää vielä ehtiä ottaa se pois kielestä toisella kädellä ennen kuin joku toinen pelaaja varastaa sen omalla kielellään. Tässä kohdin sitten osutaankin enemmän kuin usein toisen käteen, naamaan ja vähän kaikkialle ja ötökkäpaloja lentelee sinne tänne.

Onnistuneesti oikean ötökän kielestään irrottanut saa yhden herkkumerkin ja seuraavaa kierrosta varten kerätään lattialle tippuneet ötökät ja arvotaan uusi herkkuötökkä. Viidellä herkkumerkillä voittaa pelin. 

Laattoja pöydällä ja kaksi kieltä, jotka tavoittelevat samaa laattaa.
Kuka saa herkullisimman namipalan napattua omalla kielellään? Kuva: Tapani Aulu

Moskiittojahdin henkinen perillinen

Chameleon muistuttaa varsin paljon 1985 julkaistua Suomessakin aikanaan suosittua Moskiittojahtia, jossa myös lätkittiin ötököitä, ja vähän väliä myös kavereiden näppejä. Kumpikaan peli ei siis sovellu aivan heikkohermoisimmille ja kovin kilpailuhenkisillä lapsilla ja aikuisilla on ehkä hyvä olla erotuomari mukana. 

Jos tahmaiset kielet (jotka muuten tuntuvat pysyvän yllättävän hyvin puhtaina ja tahmaisina) ja kaaottinen meno eivät haittaa, tässä on hyvä paikka tökätä vähän ötököitä pötsiin.  

Chameleonissa yksi ruokailu kestää siis muutaman sekunnin ja koko pelikin vain vartin. Eli luvassa on pikaista ja enemmän tai vähemmän satunnaista hupia. Taidolla ja nopeudella pärjää, mutta tuurillakin voi napata ötököitä – joskus jopa sen oikean. 

Ötökkälaattoja pöydällä
Ampiaisia pitää varoa. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Chameleonista

Suunnittelijat,

JulkaisijaIELLO (2017), Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Ei paljon yksinkertaisemmaksi peli enää mene, ennen kuin siitä tulee lelu. Pelin säännöt on luettu ja selitetty minuutissa.

Roikkuva kieli, johon on tarttunut useita laattoja.
Kuva: Tapani Aulu

Onnen vaikutus: Periaatteessa tarkin ja nopein voittaa, mutta satunnaisuutta ja kaoottisuutta on sitäkin enemmän.

Vuorovaikutus: Nopeimmalta voi varastaa ötökän, eli vuorovaikutusta on merkittävästi. 

Teema: Pitkät, tahmaiset kielet tuovat ihan oikeasti mieleen kameleontit. Väriä tässä tosin vaihtavat ötökät, eivät kameleontit. 

Uudelleenpelattavuus: Pelin erikoisuus, eli tahmaiset kielet on nopeasti nähty, joten uudelleenpeliarvo riippuu ihan siitä, kiinnostaako tämä vai ei. Varmasti jakaa mielipiteitä.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–6. Mitä vähemmän, sitä enemmän tämä on peli, mutta mitä enemmän, sitä hauskempi sekasotku.

Pituus: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *