Kategoriat
Peliarvostelut

Epäillyt

Maineikas liikemies Falk murhataan Senaatintorilla Helsingissä vuonna 1934. Epäiltyjä on useampia eri kansankerroksista eikä poliisilla ei ole tietoa syyllisestä. Tässä kohtaa pelaajat astuvat kuvaan; heidän tarkoituksenaan on selvittää ennen muita ketkä kolme henkilöä osallistuivat kylmäveriseen murhaan.

Pelin idea

Epäillyt-pelin kansiEpäillyt on salapoliisipeli, joka astelee kunniakkaasti monien tunnettujen pelien, kuten Scotland Yard, jalanjäljissä tarjoten mielenkiintoisen mutta kompaktin pähkinän purtavaksi koko perheelle. Pelin alussa pelaajat erottavat kolme syyllistä pelin 12 hahmosta ja asettavat heidän alibilaattansa Senaatintorille. Näitä kolmen hahmon henkilöllisyyttä pelaajat yrittävät pelin aikana selvittää.

Omalla vuorollaan pelaajat voivat asettaa yhden kolmesta oman värinsä salapoliisista laudalle tai liikuttaa laudalla jo olevaa salapoliisia. Liikkuminen toteutetaan neljän eri arvoisen toimintolaatan (1-4) avulla, jotka mahdollistavat liikkumisen toimintolaatan arvon verran. Liikkumisen yhteydessä pelaajat keräävät vihje- ja alibilaattoja laudalta ja saavat näin tietoa siitä, ketkä kolme hahmoa ovat osallistuneet murhaan. Pelaajat voivat lisäksi liikkua raitiovaunulla ja esittää kysymyksiä muille pelaajille etsiviensä avulla.

Käytännössä peli etenee siten, että ensin pelaajat keräävät laudalta pelin alussa sinne asetetut vihje- ja alibilaatat, jonka jälkeen he selvittävät toisiltaan kysymällä murhaajien henkilöllisyyden ja viimeisessä vaiheessa kilpailevat siitä kuka ehtii ensin lukitsemaan omat vastauksensa murhaan osallistuneiden lautalla oleviin asuntoihin.

Tyylikäs moderni salapoliisipeli

Epäillyt erottuu edukseen muista lautapeleistä monella tapaa. Harva lautapeli, joita Suomessa myydään, on suomalaisen suunnittelijan kädenjälkeä mutta Epäiltyjen kohdalla suunnittelija Kimmo Sorsamo on tehnyt hyvää työtä. Peli on erityisen upean näköinen ja pelin grafiikat ovat komeat kautta linjan. Peli seuraa uskollisesti 1930-luvun ilmettä ja pelin kartta on mallinnettu ilmakuvista, jotka kuvaavat Helsinkiä tuona aikana.

Pala Epäiltyjen pelilautaaEpäillyt päivittää myös mukavasti salapoliisipelien valikoimaa hieman enemmän saksalaistyyliseen nykyaikaiseen suuntaan. Pelissä on käytetty onnistuneesti mekaniikkoja, jotka ovat tuttuja muistakin uuden saksalaisen suuntauksen lautapeleistä ja näiden mekaniikkojen avulla on luotu toimiva ja sutjakasti etenevä peli.

Epäillyt ei kuitenkaan ole peli niille, jotka kaipaavat täydellistä informaatiota, sillä täydellisen tiedon keräämiseen ei pelaajilla ole riittävästi aikaa. Peli ratkeaa yleensä lopulta siihen, kuka kykenee löytämään ensimmäisenä jonkun syyllisistä ja seuraa nopeasti muiden pelaajien liikkeitä pelilaudalla saaden siten muiden syyllisten henkilöllisyyden selville. Kaikki pelaajat eivät voi arvata täysin samaa kolmikkoa syyllisiksi, mistä johtuen ajoituksen merkitys korostuu; pelaajan tulee liikuttaa salapoliisinsa oikeassa järjestyksessä oikeisiin paikkoihin ja periaatteessa pelin voi voittaa tietämättä täysin varmasti yhtäkään kolmesta syyllisestä.

Vahvasti loogiseen päättelyyn perustuva pelimekaniikka tekee Epäillyistä aavistuksen liian monimutkaisen perheen pienimmille. Epäillyt ei myöskään ole täydellisestä tiedosta nauttivan pelaajan valinta sillä tuurilla on oma osansa epäiltyjen henkilöllisyyden selvittämisessä. Peli on kuitenkin oiva tapa nauttia salapoliisitarinasta 1930-luvun Helsingissä ja se tarjoaa runsaasti positiivisia haasteita koko perheelle mielenkiintoisen haasteen parissa.

Jos pelin tausta kiinnostaa, lue Kimmo Sorsamon kirjoittama juttu Epäillyt — Ideasta brändiksi.

Suunnittelija:
Julkaisija: Competo
Ilmestymisvuosi: 2009
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 45-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

5 vastausta aiheeseen “Epäillyt”

Hei,

Olisin ollut kiinnostunut Epäillyt pelistä. Mistä sitä saa ostaa? Kiitos.

Itse ostin eilen täysin ohimennen kyseisen pelin paikallisesta Vapaa Valinnasta, jossa oli kaikki lautapelit -30%. Joten kannattaa tarkistaa, onko sama tarjous voimassa muuallakin kuin Porissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *