Kategoriat
Peliarvostelut

Mystery of the Abbey

Bruno Faiduttin ja Serge Lagetin luostariin sijoittuva murhamysteeri yhdistää klassisen Cluedon ja Umberto Econ Ruusun nimen. Munkki on murhattu ja pelaajien tehtävänä on selvittää, kuka luostarin munkeista on tämän hirvittävän teon takana.

Mystery of the Abbey kuuluu päättelypelien perheeseen, mutta on sen kevyemmästä tai ainakin kaoottisemmasta päästä. Pelissä on Bruno Faiduttin tyylille uskollisesti paljon kaaosta ja sattumaa mukana tuomassa vaihtelua ja hupia.

Pelin idea

Munkkikatras koostuu joukosta erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja munkkeja. Munkit ovat lihavia tai laihoja, hupullisia tai huputtomia, parrakkaita tai parrattomia, arvoltaan isä, veli tai noviisi ja veljeskunnaltaan fransiskaaneja, benediktiinejä tai temppeliherroja. Yksi munkeista piilotetaan pelilaudan alle: hän on murhaaja.

Pelaajat vaeltavat pitkin luostaria. Jos pelaaja törmää toiseen pelaajaan käytävillä, hän voi kysyä tältä kysymyksen, johon on vastattava totuudenmukaisesti. Vastaaminen ei ole pakollista, mutta jos vastaa, saa kysyä vastakysymyksen. Kaikki pelaajat kuulevat kysymykset ja vastaukset; onkin melkoinen taitolaji kysyä siten, että muut eivät vastauksesta hyödy.

Luostarin eri huoneista saa monenlaisia etuja. Toisten pelaajien kammioita voi käydä vakoilemassa, kirjastosta löytyy hyödyllisiä etuja tarjoavia kirjoja ja satunnaistapahtumia ja niin edelleen. Tärkein huoneista on sali, jossa pelaajat voivat tehdä paljastuksia, kuten “uskon, että murhaaja on parrakas”. Oikeista paljastuksista saa pelin lopussa pisteitä. Pelaaja voi myös syyttää tiettyä munkkia murhasta. Jos syytös on oikein, peli päättyy. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa, useimmiten se, joka syytti oikein.Mystery of the Abbey

Sekasortoa luostarissa

Aina muutaman kierroksen välein kello soi ja kutsuu pelaajat messuun. Messussa kuiskitaan: pelaajat joutuvat kierrättämään kädessään olevia kortteja muille pelaajille. Kierrätettyjen korttien määrä kasvaa koko ajan, joten salaisuus paljastuu väistämättä ennemmin tai myöhemmin. Usein pelaajat ryntäävätkin lopulta kilpaa tekemään syytöstä, mikäli kukaan ei ole ollut tarpeeksi nokkela aikaisemmin.

Mystery of the Abbey on hauska peli, ja Days of Wonderin tyylille uskollinen näyttävä toteutus tekee pelistä miellyttävän pelata. Vakavaa päättelypeliä hakevien kannattaa etsiä muualta — Sleuth on esimerkiksi oivallinen valinta. Mikäli haluat tutustua pelin taustaan tarkemmin, lue Bruno Faiduttin kirjoittama artikkeli Mystery of the Abbeyn taustoista.

Suunnittelija: ,
Julkaisija:
Days of Wonder
Ilmestymisvuosi:
2003
Pelaajamäärä:
3-6
Pituus: 90-120 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *