Bruno Faiduttin ja Serge Lagetin luostariin sijoittuva murhamysteeri yhdistää klassisen Cluedon ja Umberto Econ Ruusun nimen. Munkki on murhattu ja pelaajien tehtävänä on selvittää, kuka luostarin munkeista on tämän hirvittävän teon takana.
Mystery of the Abbey kuuluu päättelypelien perheeseen, mutta on sen kevyemmästä tai ainakin kaoottisemmasta päästä. Pelissä on Bruno Faiduttin tyylille uskollisesti paljon kaaosta ja sattumaa mukana tuomassa vaihtelua ja hupia.
Pelin idea
Munkkikatras koostuu joukosta erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja munkkeja. Munkit ovat lihavia tai laihoja, hupullisia tai huputtomia, parrakkaita tai parrattomia, arvoltaan isä, veli tai noviisi ja veljeskunnaltaan fransiskaaneja, benediktiinejä tai temppeliherroja. Yksi munkeista piilotetaan pelilaudan alle: hän on murhaaja.
Pelaajat vaeltavat pitkin luostaria. Jos pelaaja törmää toiseen pelaajaan käytävillä, hän voi kysyä tältä kysymyksen, johon on vastattava totuudenmukaisesti. Vastaaminen ei ole pakollista, mutta jos vastaa, saa kysyä vastakysymyksen. Kaikki pelaajat kuulevat kysymykset ja vastaukset; onkin melkoinen taitolaji kysyä siten, että muut eivät vastauksesta hyödy.
Luostarin eri huoneista saa monenlaisia etuja. Toisten pelaajien kammioita voi käydä vakoilemassa, kirjastosta löytyy hyödyllisiä etuja tarjoavia kirjoja ja satunnaistapahtumia ja niin edelleen. Tärkein huoneista on sali, jossa pelaajat voivat tehdä paljastuksia, kuten “uskon, että murhaaja on parrakas”. Oikeista paljastuksista saa pelin lopussa pisteitä. Pelaaja voi myös syyttää tiettyä munkkia murhasta. Jos syytös on oikein, peli päättyy. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa, useimmiten se, joka syytti oikein.
Sekasortoa luostarissa
Aina muutaman kierroksen välein kello soi ja kutsuu pelaajat messuun. Messussa kuiskitaan: pelaajat joutuvat kierrättämään kädessään olevia kortteja muille pelaajille. Kierrätettyjen korttien määrä kasvaa koko ajan, joten salaisuus paljastuu väistämättä ennemmin tai myöhemmin. Usein pelaajat ryntäävätkin lopulta kilpaa tekemään syytöstä, mikäli kukaan ei ole ollut tarpeeksi nokkela aikaisemmin.
Mystery of the Abbey on hauska peli, ja Days of Wonderin tyylille uskollinen näyttävä toteutus tekee pelistä miellyttävän pelata. Vakavaa päättelypeliä hakevien kannattaa etsiä muualta — Sleuth on esimerkiksi oivallinen valinta. Mikäli haluat tutustua pelin taustaan tarkemmin, lue Bruno Faiduttin kirjoittama artikkeli Mystery of the Abbeyn taustoista.
Suunnittelija: Bruno Faidutti, Serge Laget
Julkaisija: Days of Wonder
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 90-120 min