Kategoriat
Suunnittelijan puheenvuoro

Epäillyt – Ideasta brändiksi

Maineikas liikemies Falk murhataan Senaatintorilla Helsingissä vuonna 1934. Epäiltyjä on useampia eikä poliisilla ole tietoa syyllisestä. Tässä kohtaa pelaajat astuvat kuvaan; heidän tarkoituksenaan on selvittää ennen muita ketkä kolme henkilöä osallistuivat kylmäveriseen murhaan. Epäillyt on Competon julkaisema vuoden 2009 lautapeliuutuus. Pelisuunnittelijana kerron Epäillyt-pelin kehitykseen liittyvistä vaiheista.

Epäillyt – Ideasta tuotteeksi

Ensimmäisen idean Epäillyt-pelistä sain keväällä 2008, jolloin keksin yhden perusmekaniikoista, jonka varaan peli rakentuu. Teemallisesti peli sijaitsi aluksi kuvitteellisessa kaupungissa, mutta myöhemmin vuoden 2008 aikana sain idean sijoittaa tapahtumat Helsinkiin. Vanhan Helsingin valitsin teemaksi siksi, että salapoliisiteema istuu huomattavasti paremmin nostalgian ja tunnelman puolesta vanhaan aikaan kuin nykyisyyteen.

Luonnos Epäillyt-pelin pelilaudasta. Kuva: Kimmo Sorsamo
Luonnos Epäillyt-pelin pelilaudasta. Kuva: Kimmo Sorsamo

Marektoy Oy oli varsin kiinnostunut pelistä heti ensimmäisen yhteisen pelitestauksemme jälkeen joulukuussa 2008. Pelin säännöt olivat tällöin 90 % valmiit. Tämä oli erittäin tärkeä hetki pelin julkaisun kannalta, vaikka moni asia oli silti vielä hyvin epävarmalla pohjalla: esimerkiksi tuotantoon liittyvät kysymykset olivat vielä hyvin avoinna tässä vaiheessa. Oma strategiani pelisuunnittelun saralla on se, että tarjoan valmiin tuotteen julkaisijalle. Tähän pyrin myös Marektoyn kanssa. He antoivat omat arvokkaat näkemyksensä, mutta vastuu pelin saattamisesta valmiiksi tuotteeksi oli minulla.

Alkuvuosi 2009 oli hyvin kiireistä aikaa. Tammikuussa otin yhteyttä vanhaan lukiokaveriini Lauri Martikaiseen, jonka muistin omaavan huikean arkkitehtuurillisen tietämyksen Helsingin kortteleista. Tarjotessani Laurille projektiluonteista työtä pelilaudan 30-luvun Helsingin historiallisen ilmeen suunnittelussa hän kiinnostui projektista välittömästi. Yhteistyö osoittautuikin erittäin onnistuneeksi. Ilman Laurin työpanosta pelistä ei olisi tullut historiallisesti niin tarkkaa ja tyylikästä kuin mitä se nyt on. Kiersimme yhdessä Laurin kanssa Helsingin museoissa keräämässä ilmakuvamateriaalia 30-luvun Helsingistä ja laadimme ohjeet graafikolle. Myös oma suhteellisen vaatimaton arkkitehtuurillinen ja historiallinen tietämykseni kasvoi roimasti projektin kuluessa!

Tarjosin projektia samalle graafikolle, Tim Foleylle, joka suunnitteli minulle myös Maximus-pelin kuvituksen. Foley on ollut projektieni yksi ehdottomista kulmakivistä, todellinen ammattilainen Atlantin takaa. Suurin haaste Epäillyt-pelin graafisessa suunnittelussa kohdistui pelilautaan. Kuinka saamme kuvitettua vanhojen ilmakuvien ja Eniron karttapalvelun kopterinäkymän perusteella vuoden 1934 Helsingin? Massiivisten Photoshopilla luomieni ohjetiedostojen ja Tim Foleyn uskomattoman tunnollisen työn ja tarkkuuden ansiosta lopputuloksena on Helsingin ydinkeskusta, jossa jokainen julkisivurakennus on piirretty vuoden 1934 mukaisesti.

Graafikko Tim Foleylle lähetettyjä Photoshop-malleja. Kuva: Kimmo Sorsamo
Graafikko Tim Foleylle lähetettyjä Photoshop-malleja. Kuva: Kimmo Sorsamo

Tim Foleyn grafiikat valmistuivat huhtikuussa 2009. Tätä ennen olin pyytänyt tarjousta saksalaiselta LudoFactilta pelin valmistamisesta. Myös tähän vaiheeseen liittyi paljon uuden oppimista: erilaisten standardien, värimäärityksien, komponenttien leikkausrajojen määrittelyä yms, jotka tulee hallita ennen kuin peli saadaan tuotantoon.

Pelien tuotanto sinänsä on melko hullunkurinen prosessi nykypäivänä: saadessani grafiikkatiedostot standardien mukaiseen kuntoon lähetin ne ftp-yhteydellä valmistajalle Saksaan. Koko tuotanto siis hoitui ilman, että olin nähnyt koko tuotantolaitosta tai yhtään laitoksen työntekijää! Seuraavaksi pelit tuotiin Suomeen toukokuussa Marektoyn varastolle. Siirryttäessä logistiikan pariin vastuu siirtyi julkaisijalle Marektoylle.

Ensimmäisen kerran peli tuli kauppojen (Anttiloiden) valikoimaan kesäkuussa. Yli puolen vuoden intensiivinen työrupeama oli ohitse, ja yli vuosi oli kulunut siitä, kun sain ensimmäisen idean Epäillyt-pelistä. Monet kauppaketjuista teki peliostoksensa syys-lokakuussa, jonka jälkeen Epäillyt on löytynyt suurimmasta osasta tavarataloja ja kauppaketjuja, joilla on lautapelejä on myynnissä.

Epäillyt-pelin valmis pelilauta. Kuva: Kimmo Sorsamo
Epäillyt-pelin valmis pelilauta. Kuva: Kimmo Sorsamo

Kymmenien testipelien, ideointiin uhratun ajan ja uusien oivallusten kautta Epäillyt muokkautui valmiiksi tuotteeksi. Lähtökohtana Epäillyt-pelin kehittämisessä minulla oli se, että säännöt ovat riittävän yksinkertaiset perhepelikategoriaan sopivaksi. Yli neljää sivua säännöt eivät mielestäni saa ylittää, mikäli peli on tarkoitettu massamarkkinoille. Kuitenkaan pelkkien tuuripelien suunnittelusta en ole niinkään kiinnostunut. Pelisuunnittelijan haasteena on se, että kykenee luomaan yksinkertaisilla säännöillä taktista syvyyttä peliin.

Toinen haaste oli se, että halusin Epäiltyjen sopivan massamarkkinoille, mutta saavan myöskin peliarvosteluissa riittävän hyviä arvosanoja. Tavoitteet ovat täyttyneet mukavasti, sillä peliä on myyty kaupoista tämän hetkisen tiedon mukaan aika hyvin. Arvosteluiden ja kilpailumenestyksen saralla olen erityisen tyytyväinen Pelit-lehden antamaan ‘neljään tähteen’ Epäillyistä sekä Vuoden Peli -kilpailun finaalipaikkaan.

Epäillyt – Tuotteesta brändiksi

Epäillyt-pelikonsepti on luonteeltaan sellainen, että samoilla säännöillä se on mahdollista lokalisoida eri kaupunkeihin. Toukokuussa 2009 aloin suunnittelemaan Dresden-versiota Epäillyistä Saksan markkinoita varten. Peli on nyt joulukuussa 2009 lähestulkoon julkaisuvalmis. Pelin nimi on Die Verdächtigen ja se on tällä hetkellä testattavana usealla saksalaisella julkaisijalla. Toivon, että saisin myönteisen julkaisupäätöksen joltakin taholta parin seuraavan kuukauden kuluessa.

Suomen markkinoilla tavoitteena on, että Epäillyistä tulisi brändituote, joka löytyy kauppojen hyllyiltä monena seuraavana vuotena. Tämän vuoden joulun myyntilukuja odotan mielenkiinnolla, sillä ne antavat suuntaa sille, onko tällainen tavoite realistinen.

Helsinki-pelisarjan toinen osa

Tällä hetkellä kehitän Suomen markkinoille ensi vuodeksi uutta peliä, jonka työnimi on Tornin Varjossa. Kyseessä tulee olemaan Helsinki-pelisarjan toinen osa. Pelimekaniikaltaan ja teemaltaan se tulee olemaan täysin erilainen kuin Epäillyt. Samaa on kuitenkin se, että pelaamista jatketaan historiallisessa Helsingissä!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *