Kategoriat
Peliarvostelut

Sherlock Express

Ikä: 5+. Äkkää ja tökkää nopeimmin ja saata konnat käpälälautaan. Sherlock Express on 10 minuutin koko perheen päättelypeli, jossa vikkelin ja nokkelin voittaa.

Klassiseen whodunit-salapoliisityyliin pelaajat yrittävät Sherlock Expressissä selvittää syyllisen deduktion keinoin. Joka kierroksella pelissä on kuusi hahmoa – Moriartyn kätyreitä luonnollisesti – ja kaikki ovat tietenkin epäiltynä. Pelaajat kääntävät pakoistaan alibikortteja ja samalla verkko kiristyy oikean kelmin ympärillä. Syyllisiä voi olla vain yksi ja nopeimmin sen tunnistanut pelaaja voittaa erän.

Sherlock Express muuntaa klassisen Arvaa kuka -pelin nopeuspeliksi – ja tekee sen hyvin. Pelaajilla ei ole omia epäiltyjä, vaan kaikki hahmot ovat näkyvillä kaikille. Kaikki informaatio on siis koko ajan avointa ja nopeimmin päättelevä kerää pisteet.

Sherlock Expressin kansi

Hoksottimet hereillä

Epäiltyjen pakassa on 27 hämäräperäistä hahmoa: koala, panda ja tiikeri erilaisissa valepuvuissa ja eri paikoissa. Heistä oikea syyllinen selvitetään alibikorteilla, joissa vastaavasti on yksi kolmesta eläimestä, yksi paikka (kirjasto, puutarha, sali) tai yksi asuste (monokkeli, knalli, irtoviikset). Alibikortti voi vapauttaa epäilyistä yhden tai useamman jäljelläolevista kätyreistä ja kun jäjellä on vain yksi, sen nopeimmin pöydältä osoittava voittaa. Jos yhtä syyllistä ei löydy – tekijä onkin Moriarty itse!

Alibikortit sekoitetaan ja jaetaan tasan pelaajien kesken. Epäillyt sekoitetaan ja laitetaan pinoksi pöydän keskelle kuvapuoli alaspäin. Kuusi epäiltyä käännetään esiin kuvapuoli ylöspäin.

Viimeksi salapoliisielokuvan nähnyt aloittaa kääntämällä yhden alibikorteistaan näkyviin. Vuorollaan jokainen pelaaja kääntää yhden uuden alibikortin näkyviin vanhojen viereen, kunnes joku syyttää yhtä epäiltyä. Nopeimmin oikeaa osoittanut saa kelmin itselleen. Jos syytös meni väärin, muut jatkavat.

Jos alibit osoittavat kaikki epäillyt syyttömiksi, syyllinen on Moriarty ja silloin tulee osoittaa epäiltyjen pakkaa, jonka päällä professori Moriartyn varjokuva näkyy. Oikein syyttänyt ottaa pakan päällimmäisen kortin itselleen pisteeksi.

Jos syyllinen oli yksi kuudesta epäillystä, tilalle käännetään uusi kortti, alibikortit sekoitetaan uudestaan ja jatketaan uudella erällä. Peli päättyy, kun joku voittaa viisi erää.

Epäiltyjä ja alibikortteja.
Kuka näistä epäillyistä on näillä alibeilla Moriarty – vai onko kukaan? Kuva: Tapani Aulu

Lisää haastetta väärillä alibeilla

Vähän enemmän päättelyä kaipaaville Sherlock Express ehdottaa varianttia, jossa alibi voi olla väärennetty. Jos pakasta nousee sama alibi toisen kerran, se paljastaa syyllisen tai syylliset. Heti kun pöydällä on kaksi samaa alibia, saa syyttää ketä tahansa, joka täyttää kortin ehdon.

Oikeassa olleet pelaajat saavat näyttämänsä kortit itselleen. Tässä pelimuodossa pelataan, kunnes kaikki epäillyt on voitettu ja eniten kortteja kerännyt voittaa.

Koko perheen reaktiopeli

Sherlock Express on klassinen perhepeli hyvässä ja pahassa. Säännöt ovat helpot, peli on nopea opetella, selittää, valmistella ja pelata, se sopii kaiken ikäisille 4–5-vuotiaasta ylöspäin ja se on hauskaa. Mutta se on myös puhdas reaktiopeli, eli nopein oikeasti voittaa aina – onnella ei siis ole vaikutusta eikä mitään järkevää tasoitusmahdollisuuttakaan ole. Aivan pienimmille päättely voi olla vielä hankalaa, mutta 5-vuotias voi jo hyvin voittaa aikuisen ainakin helpommassa pelimoodissa.

Jos nopeuspelit kuten Dobble maistuvat, on Sherlock Express helppo valinta perheen pelikokoelmaan. Se sopii myös erinomaisesti pelikerhoon filleriksi tai lätkittäväksi kun odotetaan porukan saapumista paikalle.

Koala-epäiltyjä
Koalat ovat luontaisesti epäilyttäviä. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Sherlock Expressistä

Suunnittelijat:

Julkaisija: Blue Orange (2019), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Säännöt selittää parilla lauseella.

Onnen vaikutus: Ei vaikutusta, Sherlock Express on puhdas nopeuspeli, jossa nopein voittaa.

Vuorovaikutus: Vikkelin ja nokkelin voittaa.

Teema: Whodunit-teema toimii, tosin pelissä ei ole Sherlock Holmesia lainkaan.

Uudelleenpelattavuus: Jos nopeuspeli toimii, tätä voi pelata loputtomiin.

Kieliriippuvuus: Ei edellytä lukemista.

Pelaajamäärä: 2–6.

Pituus: 5–10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *