Kategoriat
Peliarvostelut

Da Vinci Code

Da Vinci Code ehti markkinoille pian kirjan ilmestymisen jälkeen, ennen elokuvaa. Sillä ei siitä huolimatta ole mitään tekemistä kummankaan kanssa. Peli tunnetaan alunperin nimellä Coda. On pelissä sentään kyse koodien murtamisesta, joka on vahva teema kirjassa, mutta sittenkin peli on enemmän sukua Master Mindin kaltaisille pulmapeleille.

Pelin idea

Jokaisella pelaajalla on koodi. Koodia merkitään mustilla ja valkoisilla numerolaatoilla 0-11. Pelaajat järjestävät koodinsa salassa muilta siten, että numerot kasvavat vasemmalta oikealle ja jos pelaajalla on sama numero kahdesti, valkoinen tulee oikealle puolelle. Sitten alkaa koodien murtaminen.

Vuorollaan pelaaja ottaa uuden numerolaatan ja lisää sen oikeaan kohtaan koodiinsa. Sen jälkeen hän arvaa jonkun toisen pelaajan koodista yhtä numeroa: mikä numero, minkä värinen, millä paikalla. Jos pelaaja on väärässä, hän joutuu paljastamaan juuri nostamansa numeron. Jos pelaaja on oikeassa, arvattu numero paljastetaan ja pelaaja saa halutessaan uuden yrityksen.

Onnistuneet arvaukset vahvistavat omaa koodia, virheet heikentävät. Alussa peli on arvailua (reunoilla on pieniä ja suuria numeroita, muuta ei oikeastaan tiedä), mutta kun pelaajat näkevät enemmän numeroita ja koodien osia paljastuu, kevyellä päättelyllä pääsee varmaan tietoon käsiksi.Da Vinci -koodi

Leppoisaa päättelyä

Varsinaiseksi päättelypeliksi Da Vinci Code on kohtuullisen helppo ja sopii siksi varsin laajalle yleisölle. Sleuth, esimerkiksi, on huomattavasti raskaampaa sarjaa, eikä sovi esimerkiksi illanistujaisten mukavaksi ohjelmanumeroksi. Da Vinci Code saattaa joskus päätyä tilanteisiin, joissa voittajan ratkaisee onnekas arvaus kahden vaihtoehdon väliltä – se voisi olla vakavammassa pelissä suorastaan raivostuttava piirre, mutta näin kepeässä ja nopeassa pelissä se ei ole suurikaan ongelma.

Da Vinci Codea on teoriassa mahdollista pelata kahdestaan, mutta parhaimmillaan peli on kun pelaajia on kolme tai neljä.

Suunnittelija:
Julkaisija: Winning Moves, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 20 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Da Vinci Code”

Itse olen pelannut Da Vinci-koodia melkein pelkästään kahdella pelaajalla, enkä näe että siinä olisi mitään vikaa kahdestaan. Itse asiassa neljällä peli on jo liikaa arpomista, eli vuoroja tulee niin vähän, ettei varsinaista deduktiota enää oikein ehdi tehdä. Kahdella tai kolmella paras omasta mielestäni.

Ostin kyseisen pelin kirpputorilta eikä mukana tullut ohjeita. Olisiko mahdollista saada joltain sähköisessä muodossa tai kirjoitettuna. Pelin maahantuoja ei vaivautunut edes vastaamaan kun kysyin.

Ohjeet voi lähettää osoitteeseen: perttirlz@hotmail.com

Sainkin ohjeet maahantuojalta. Kiitokset OY MAREKTOY LTD., vaikkakin siinä hieman kesti :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.