Gang of Four

Gang of Four on kaupallistettu versio kiinalaisesta choh dai di -korttipelistä. Se on Tichun ja Great Dalmutin tapaan kiipeämispeli, jossa pelaajien on hankkiuduttava eroon korteistaan.

Pelin idea

Kiipeämispelien tapaan Gang of Fourissa pelaajalla on vuorollaan mahdollisuus passata tai pelata edellisen yhdistelmän päälle samanlainen, mutta parempi yhdistelmä. Gang of Four käyttää yhden kortin, parin ja kolmen saman lisäksi pokerikäsiä. Huonomman pokerikäden voi päihittää paremmalla, eli pelattavan yhdistelmän tyyppi voi vaihtua.

Jako loppuu, kun joku pelaajista pääsee korteistaan eroon. Muut saavat sakkopisteitä käteen jäävistä korteista siten, että mitä enemmän kädessä on kortteja, sitä korkeammat pisteet tulee — korttien määrä kerrotaan kertoimella, joka nousee korttien määrästä riippuen siten, että kaikki 16 korttia kädessä tietää jo 80 pistettä sakkoa.

Lyötyä lyödään vielä vähän lisää, sillä seuraavan jaon alussa edellisen häviäjä antaa voittajalle parhaimman korttinsa ja saa vaihdossa mitä sattuu.

Gang of Four

Kiinalaista peliä

Gang of Four on kerrassaan näppärä peli, joka edellyttää tarkkuutta ja huolellista suunnittelua. Neljän saman seteillä pärjää, mutta taitava pelaaja voittaa silti suurimman osan jaoista — tämän voi tarkistaa vaikkapa Days of Wonderin nettipelistä, jossa pelaajien taitotaso on lyhyesti sanottuna korkea.

Perinteisten korttipelien ystäville Gang of Four on kiinalaisen alkuperänsä vuoksi hivenen erilainen, mutta silti tutunoloinen kokemus. Tichu on samankaltainen, mutta jonkin verran vakavampi. Gang of Four toimii myös kolmella pelaajalla, joten siksikin se on joustavampi.

Suosittelen myös kokeilemaan uhkapelimäistä pisteenlaskua, jossa jakojen häviäjät maksavat sakkopisteensä voittajalle. Se piristää peliä mukavasti.

Mikäli mahdollista, pelistä kannattaa napata laadukkaampi toinen laitos. Se on punaisessa laatikossa, ensimmäisen painoksen laatikko on valkoinen. Lautapelit.fi:n julkaisema suomenkielinen peli on toista laitosta.

Peli on palkittu As d’Or -palkinnolla Ranskassa.

Suunnittelija:
Julkaisija: Days of Wonder, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 3-4
Pituus: 30 min

Luokat: , , ,

Pelimekaniikat:

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Gang of Four

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:67
Aito keskiarvo:3.42
Tasoitettu keskiarvo:3.42
  • 0: 0
  • 1: 0
  • 2: 7
  • 3: 27
  • 4: 31
  • 5: 2

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

5 thoughts on “Gang of Four”

  1. Mitä jos pelaa 3 hengellä ja kahden kierroksen häviäjän korttien pisteet on tasan, kumpi on se, joka joutuu luovuttamaan parhaan korttinsa?

  2. Oikein mielenkiintoinen peli, mutta yksi asia on hieman epäselvä. Eli jos pelaaja passaa vuorollaan, onko pelaaja kokonaan ulkona tämän sarjan pelaamisesta, vai voiko hän myöhemmin saman sarjan aikana tulla jälleen mukaan? (jos hän vaikka huomaa, että kädessä olikin sarja, jonka hän voi pelata)

  3. Iinekselle: Mikäli korttin lukumäärä ja yhteispisteet ovat tasan, näistä se pelaaja, joka on jaon voittajasta vastapäivään seuraava, joutuu luovuttamaan (jaon voittajalle) parhaan korttinsa.

  4. Saa jatkaa passaamisen jälkeen. Kaikissa kiipeämispeleissä yleinen sääntö on se, että saa passata tai pelata mielensä mukaan — monesti onkin ihan hyvä idea passata alkuun ja pelata vasta vähän myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.