Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Gang of Four

Gang of Four on kaupallistettu versio kiinalaisesta choh dai di -korttipelistä. Se on Tichun ja Great Dalmutin tapaan kiipeämispeli, jossa pelaajien on hankkiuduttava eroon korteistaan.

Kiipeämällä kortit pois

Kiipeämispelien tapaan Gang of Fourissa pelaajalla on vuorollaan mahdollisuus passata tai pelata edellisen yhdistelmän päälle samanlainen, mutta parempi yhdistelmä. Gang of Four käyttää yhden kortin, parin ja kolmen saman lisäksi pokerikäsiä. Huonomman pokerikäden voi päihittää paremmalla, eli pelattavan yhdistelmän tyyppi voi vaihtua.

Jako loppuu, kun joku pelaajista pääsee korteistaan eroon. Muut saavat sakkopisteitä käteen jäävistä korteista siten, että mitä enemmän kädessä on kortteja, sitä korkeammat pisteet tulee – korttien määrä kerrotaan kertoimella, joka nousee korttien määrästä riippuen siten, että kaikki 16 korttia kädessä tietää jo 80 pistettä sakkoa.

Lyötyä lyödään vielä vähän lisää, sillä seuraavan jaon alussa edellisen häviäjä antaa voittajalle parhaimman korttinsa ja saa vaihdossa mitä sattuu.

Gang of Four -pelin promokuva.

Kiinalaista peliä

Gang of Four on kerrassaan näppärä peli, joka edellyttää tarkkuutta ja huolellista suunnittelua. Neljän saman seteillä pärjää, mutta taitava pelaaja voittaa silti suurimman osan jaoista – tämän voi tarkistaa vaikkapa Days of Wonderin nettipelistä, jossa pelaajien taitotaso on lyhyesti sanottuna korkea.

Perinteisten korttipelien ystäville Gang of Four on kiinalaisen alkuperänsä vuoksi hivenen erilainen, mutta silti tutunoloinen kokemus. Tichu on samankaltainen, mutta jonkin verran vakavampi. Gang of Four toimii myös kolmella pelaajalla, joten siksikin se on joustavampi.

Suosittelen myös kokeilemaan uhkapelimäistä pisteenlaskua, jossa jakojen häviäjät maksavat sakkopisteensä voittajalle. Se piristää peliä mukavasti.

Mikäli mahdollista, pelistä kannattaa napata laadukkaampi toinen laitos. Se on punaisessa laatikossa, ensimmäisen painoksen laatikko on valkoinen. Lautapelit.fi:n julkaisema suomenkielinen peli on toista laitosta.

Peli on palkittu As d’Or -palkinnolla Ranskassa.

Faktat Gang of Fourista

Suunnittelija:

Julkaisija: Days of Wonder, Lautapelit.fi (2006)

Mutkikkuus: Säännöt eivät ole kovin mutkikkaat. Jos kiipeämispelin idea on vieras, se vaatii vähän totuttelua ja käsien arvojärjestyksen sisäistäminen voi olla vähän työlästä, jos ei pokerikäsiä tunne valmiiksi.

Onnen vaikutus: Korttipeleissä tuurilla on aina sijaa, mutta hyvänkin käden pelaaminen oikein vaatii jonkun verran taitoa, itsestään hyvä käsi ei itseään pelaa.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä riittää syvyyttä satoihin toistoihin.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–4.

Kesto: noin 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Gang of Four”

[…] Pagat – Korttipelien paras tietolähde kertoo Big Twon säännöt miljoonine eri variaatioineen Wikipedia – Täältäkin löytyy paljon hyvin jäsenneltyä Big Two -asiaa. APN – Piskuisen Action Poker Network -pokeriverkon softan mukana tulee myös Big Two Gang of Four – Big Twosta kehitelty kaupallinen peli. Myös nettiversiona löytyvä erittäin hauska peli, josta löytyy asiaa myös suomeksi. […]

Mitä jos pelaa 3 hengellä ja kahden kierroksen häviäjän korttien pisteet on tasan, kumpi on se, joka joutuu luovuttamaan parhaan korttinsa?

Oikein mielenkiintoinen peli, mutta yksi asia on hieman epäselvä. Eli jos pelaaja passaa vuorollaan, onko pelaaja kokonaan ulkona tämän sarjan pelaamisesta, vai voiko hän myöhemmin saman sarjan aikana tulla jälleen mukaan? (jos hän vaikka huomaa, että kädessä olikin sarja, jonka hän voi pelata)

Iinekselle: Mikäli korttin lukumäärä ja yhteispisteet ovat tasan, näistä se pelaaja, joka on jaon voittajasta vastapäivään seuraava, joutuu luovuttamaan (jaon voittajalle) parhaan korttinsa.

Saa jatkaa passaamisen jälkeen. Kaikissa kiipeämispeleissä yleinen sääntö on se, että saa passata tai pelata mielensä mukaan — monesti onkin ihan hyvä idea passata alkuun ja pelata vasta vähän myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *