6 nimmt!

Alunperin jo vuonna 1994 ilmestynyt 6 nimmt! on helppojen korttipelien klassikoita. Wolfgang Kramer on kertonut haastatteluissa pelin suosion näkyneen jo testausvaiheessa, sillä testiversioilla oli taipumusta kadota testaajille.Pelin uusin amerikkalainen laitos on myrskyteemainen ja kulkee nimellä Category 5. Peliä voi myös nähdä nimellä Take 6 (vaikka oikea käännös olisi 6 Takes).

6 nimmt! on harvinaislaatuinen poikkeus, merkittävän pelipalkinnon voittanut korttipeli. Peli pokkasi Deutscher Spiele Preisin vuonna 1994. Se on voittanut myös Mensa Selectin.

Pelin idea

6 nimmtin kansiPelaajat valitsevat kukin kädestään kortin yhtä aikaa ja paljastavat ne samanaikaisesti. Sen jälkeen korteille etsitään paikka jostain neljästä pöydällä olevasta rivistä alkaen pienimmästä kortista. Kortit tulevat riveihin kasvavaan numerojärjestykseen ja kortti on pakko laittaa siihen riviin, jonka viimeistä numeroa se on lähinnä.

Kun riviin pelataan kuudes kortti, sen pelannut pelaaja joutuu ottamaan viisi aikaisempaa korttia — pelin nimi on suomeksi ”kuudes ottaa”. Kuudes kortti jää uudeksi aluksi.

Korteissa on vaihteleva määrä häränpäitä, jotka ovat sakkopisteitä. Korttien keräämistä tulee siis välttää. Peli päättyy sen kierroksen jälkeen, kun joku pelaajista saa itselleen 66 häränpäätä.

Yksinkertaista ja toimivaa

6 nimmt! on todella helppo peli, jota kuka tahansa osaa pelata. Syvällisiä strategioita pelissä ei ole, mutta jotain taitoulottuvuutta sentään. Arpomalla pelaamansa kortit ei luultavasti menesty. Peli toimii hyvin myös isommilla porukoilla. Parhaimmillaan peli onkin kun pelaajia on vähintään viisi-kuusi.

Pienemmillä pelaajamäärillä kannattaa kokeilla pienempää peliä, eli esimerkiksi kolmella pelaajalla ottaa mukaan kortit 1-34 ja neljällä 1-44. Se tekee pelistä hivenen kiinnostavamman silloin kun pelaajia on vähemmän.

6 nimmt! on klassikko, edelleen yhtä tuore ja hurmaava kuin ilmestyttyään yli kymmenen vuotta sitten.

Suunnittelija:
Julkaisija: Amigo, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 2-10
Pituus: 30-45 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele 6 nimmt!

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:163
Aito keskiarvo:3.52
Tasoitettu keskiarvo:3.52
 • 0: 0
 • 1: 0
 • 2: 10
 • 3: 69
 • 4: 74
 • 5: 10

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

8 thoughts on “6 nimmt!”

 1. Mihin tämän suomenkieliset säännöt ovat kadonneet?

 2. Mukavan kaoottinen peli suurelle peliporukalle! Pienemmällä pelaajamäärällä jonkinlainen kontrollintunne ehkä saattaa pelissä vielä olla. Myös aloittelijat ”oppivat” nopeasti pelin ja useimmat jopa tykkäävät!

 3. Tästä pelistä olen tosin kuullut ”aivot sulaa” -kommenttejakin. Eli liika analyysi ja ennakointi voivat helposti tuoda ison kasan häränpäitä pakkaan – ainakin useammalla pelaajalla.

 4. Pelasimme tätä kahdestaan. Kun kädestä loppuu kortit, ohjeissa käsketään aloittamaan uusi kierros. Tyhjennetäänkö tässä välissä pöydältä neljä riviä vai jääkö ne siihen ja vain käteen otetasn uudet 10 korttia?

 5. Okei, sitten pelasimme väärin. Tämä ei selvinny kunnolla ohjeista, mutta kiitos tiedosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.