Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

The Great Dalmuti

Kenestä tulee Suuri Dalmuti, kuka on alhainen palvelija? The Great Dalmuti on suosittu ajanvietekorttipeli, jonka henkeen kuuluvat rooleihin eläytyminen ja hassut hatut. Pelin juuret ovat aasialaisissa kiipeämispeleissä.

The Great Dalmuti on kiipeämispeli 4–8 pelaajalle. Se on käytännössä kaupallistettu versio perinteisellä korttipakalla pelattavasta Orjasta. Tarkoituksena on päästä omista korteistaan eroon. Peli on Richard Garfieldin käsialaa ja näki päivänvalon alun perin jo vuonna 1995.

Lautapelit.fi julkaisi pelin suomeksi vuonna 2019 yksinkertaisemmalla nimellä Dalmuti.

Dalmutin kansi

Arvohierarkiaa pelissä

The Great Dalmutin merkittävin ero perinnepeleihin verrattuna on sen korttipakassa. Pakassa on 80 korttia arvoiltaan 1–12. Jokaista numeroitua korttia on numeroarvon verran (yhdeksän yhdeksikköä, kolme kolmosta ja niin edelleen) ja lisäksi on kaksi narria (jokeria).

Tästä johtuen arvojärjestys on käänteinen numeroon nähden: ykkönen on arvokkain, 12 heikoin. Narri on yksinään pelattuna 13, mutta muuten samanarvoinen kuin muut sen kanssa pelatut kortit.

Istumajärjestys arvotaan vetämällä kortteja pakasta. Arvokkaimman kortin saanut on Suuri Dalmuti, toiseksi arvokkaimman Pieni Dalmuti ja hän istuu Suuren Dalmutin vasemmalle puolelle. Heikoimman kortin saanut on Suuri Palvelija ja hän istuu Suuren Dalmutin oikealle puolelle. Toiseksi heikoimman saanut on Pieni Palvelija ja hän istuu Suuren Palvelijan oikealle puolelle. Loput asettuvat korttiensa arvojärjestyksen mukaisesti näiden pelaajien väliin.

Suuri Palvelija tekee työt ja jakaa kaikki kortit pelaajien kesken. Sen jälkeen Suuri Palvelija antaa kaksi arvokkainta korttiaan Suurelle Dalmutille ja saa vaihdossa kaksi mitä tahansa korttia. Pieni Palvelija antaa arvokkaimman korttinsa Pienelle Dalmutille ja saa vaihdossa yhden minkä tahansa kortin. Vallankumouksen voi julistaa pelaaja, joka sai jaossa molemmat narrit. Tällöin kortteja ei vaihdeta. Jos vallankumouksen julistaja oli Suuri Palvelija, istumajärjestys vaihdetaan päinvastaiseksi ja palvelijoista tulee dalmuteja. Tämän jälkeen Suuri Dalmuti aloittaa pelin.

Great Dalmutin kortit pyramidimuodostelmassa.
Kortit arvojärjestyksessä. Alhaalla pelin arvokkain kortti Dalmuti. Kuva: Valtteri Sankari

Kiipeämistä

Aloittaja lyö pöytään yhden tai useamman saman arvoisen kortin. Seuraavien pelaajien on lyötävä päälle yhtä monta arvokkaampaa korttia tai passattava. Jos on pelattu viisi kymppiä, päälle voi lyödä esimerkiksi viisi seiskaa. Kaikkien passattua viimeksi pöytään pelannut pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Päätöksiä joutuu tekemään sen suhteen, missä järjestyksessä korttinsa pelaa ja rikkooko suurempia settejä, vai yrittääkö päästä lyömään ne kerralla. Huonolla kädellä ei ihmeitä tehdä, mutta hyvät kortit voi pelata huonosti.

Ensimmäisenä omista korteistaan eroon päässyt kruunataan Suureksi Dalmutiksi, toiseksi tullut Pieneksi Dalmutiksi, toiseksi viimeinen on Pieni Palvelija ja viimeinen joutuu Suureksi Palvelijaksi. Istumajärjestys muutetaan vastaamaan muuttuneita rooleja ja seuraava kierros alkaa.

Pelaajat saavat pisteitä sen verran, kuin muita pelaajia oli vielä mukana omien korttien loppuessa. Viiden pelaajan pelissä ensimmäisenä korteista eroon päässyt saa siis 4 pistettä, toinen 3 ja niin edelleen. Peliä voidaan pelata johonkin tiettyyn pistemäärään asti, tietty määrä jakoja, tai niin kauan kuin pelihaluja riittää.

Joustava ajanvietepeli

Itse pidän The Great Dalmutista erittäin paljon. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi lapsuusmuistoista, kun pelasimme tuntitolkulla Orjaa serkkujen kanssa kesälomalla. The Great Dalmutia on helppo suositella ajanvietteeksi kaikenkokoisille seurueille. Nimenomaan ajanvietteeksi.

Pelaajamäärä on joustava, pelistä voi lähteä ja tulla mukaan jakojen välillä. Yksinkertaisuudesta johtuen sen aikana voi hyvin vaihdella kuulumisia. Ihmisiä on helppo suostutella mukaan, koska peli muistuttaa niin paljon perinteisiä korttipelejä.

Jokaisella Dalmuti-porukalla on varmasti omat tapansa ja kotisääntönsä peliin liittyen. Suuri Dalmuti voi saada mukavimman tuolin, palvelijoiden istuessa kovilla penkeillä. Dalmuteille parhaimmat virvokkeet, muiden tyytyessä veteen. Rooleille voi olla sopivat hatut. Pelaajat saattavat eläytyä edustamaansa yhteiskuntaluokkaan ja käyttäytyä sen mukaisesti.

Vakavaa kiipeämispeliä etsivien kannattaa suunnata katseensa muualle. The Great Dalmuti on tuuripitoinen peli, jossa rikkaat rikastuvat ja lyötyjä lyödään.

Pakkalaatikko, jossa muovitettu Dalmuti-pakka.
Kortit ja sääntölappu mahtuvat suojitettunakin geneeriseen dekkiboksiin. Kuva: Valtteri Sankari.

Faktat The Great Dalmutista

Suunnittelija:

Julkaisija: Wizards of the Coast (1995), Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Peliä on helppo pelata.

Onnen vaikutus: Varsinkin suuremmilla pelaajamäärillä peli on melko kaoottinen, mutta hyvän käden voi pelata huonosti.

Teema: Eri yhteiskuntaluokat on teemana hauska, varsinkin jos pelaajat eläytyvät rooleihinsa.

Uudelleenpelattavuus: Hyvässä seurassa mahdollisesti loputon. Pelkästään pelilliset ansiot on äkkiä nähty.

Kieliriippuvuus: Korteissa ei ole tekstiä, joten sääntöjen opettelun jälkeen kuka tahansa numerot 1–12 osaava voi pelata.

Pelaajamäärä: 4–8, mikään ei tosin estä pienempiä tai suurempia määriä. Suurempinumeroisia kortteja kannattanee poistaa pienemmillä määrillä.

Kesto: 15 minuuttia jakoa kohden.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *